Welke browser heeft alles in huis?

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 februari 2015 08:33

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Op nagenoeg alle pc's is de browser veruit de meest gebruikte software. Genoeg reden om bekende en onbekende browsers eens grondig onder de loep te nemen. Wat is de beste keuze wanneer je snelheid belangrijk vindt? En waarmee kun je veilig internetten? We vergelijken tien browsers met elkaar.

Wanneer je een nieuwe Windows-versie installeert, krijg je een browserkeuzescherm voorgeschoteld. Naast Internet Explorer heb je keuze uit maar liefst negen andere browsers. Wellicht heb je geen idee welk programma je moet kiezen. Begrijpelijk, want de programma's lijken erg op elkaar en je kunt met iedere browser probleemloos over het web surfen. Maar wie zich een beetje in de browserwereld verdiept, ontdekt al snel grote verschillen op het gebied van veiligheid, snelheid, functionaliteit en vormgeving.

Als je bijvoorbeeld meerdere apparaten gebruikt om mee te surfen, is het handig wanneer het surfprogramma je gegevens en instellingen synchroniseert. Op die manier heb je overal favorieten en wachtwoorden bij de hand. Aangezien je steeds meer privézaken online regelt, is veiligheid natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van je browser. Verder is een hoge snelheid natuurlijk wel zo prettig. Op de komende pagina's keren we tien browsers binnenstebuiten en gaan we in op de belangrijkste verschillen.

In het browserkeuzescherm van Windows heb je keuze uit verschillende browsers.

Gebruikersomgeving

De afgelopen jaren hebben alle bekende browsers een minimalistische interface gekregen, waardoor er zo veel mogelijk ruimte gecreëerd wordt voor de weergave van webpagina's. Google was met Chrome trendsetter, waarna andere browserontwikkelaars iets later volgden. Qua vormgeving zijn er de laatste tijd weinig ontwikkelingen. De meeste programma's hebben een gecombineerde zoek- en adresbalk waarmee je soepel over het web kunt navigeren. Firefox is op dit gebied een buitenbeentje, want de ontwikkelaars van Mozilla weigeren nog altijd om het aparte zoekvak op te geven. Een beetje overdreven, aangezien je met de adresbalk in Firefox ook zoekopdrachten kunt uitvoeren. Verder laten browserbouwers hun gebruikers zelf bepalen welke werkbalken ze willen weergeven.

Firefox heeft een flexibele interface waarbij je de functies zelf een plekje kunt geven.

Werkbalken

Het is handig wanneer je in de werkbalk de knoppen eigenhandig een plekje kunt geven. Firefox en Safari zijn erg flexibel met het verplaatsen van knoppen. Vanuit een apart dialoogvenster sleep je de pictogrammen naar de gewenste locatie. Op die manier plaats je de startpagina-knop bijvoorbeeld naast de adresbalk. De vormgeving van Internet Explorer loopt naar onze mening iets achter. Zo verschijnen de instellingen in een oubollig dialoogvenster, terwijl browsers als Chrome en Opera hiervoor een moderne webpagina hebben ingericht.

Safari opent standaard met een overzicht van websites die je het vaakst bezoekt.

Verder valt de vernieuwde gebruikersomgeving van Firefox op. Het menu is niet langer meer bereikbaar via een opvallende oranje knop linksboven, maar open je het menu via een bescheiden knop rechtsboven. Deze positie is eigenlijk voor alle browsers gangbaar, alleen Opera vormt hierop een uitzondering. Een leuk extraatje is dat Chrome, Firefox en Opera het gebruik van thema's ondersteunen. De gebruikersomgeving van Safari is erg minimalistisch. Zodra je de cursor naar boven beweegt, verschijnen de werkbalken in beeld.

In tegenstelling tot enkele jaren geleden laten de meeste browsers nauwelijks nog werkbalken zien.

Tweemaal IE11 in Windows 8.1

In Windows 8.1 zitten twee versies van Internet Explorer 11 verstopt. Uiteraard vind je de browser zoals je die gewend bent. Daarnaast heeft Microsoft zijn surfprogramma ook in een app-jasje gegoten. Deze versie is vooral bedoeld voor aanraakschermen. De adresbalk en de tabbladen zijn naar beneden verhuisd, zodat je je hand minder ver hoeft te bewegen. Daarnaast heeft Microsoft heeft duidelijke pictogrammen toegevoegd, waarmee je onder meer favoriete websites bewaart en instellingen wijzigt.

Windows 8.1 heeft een tabletvriendelijke versie van Internet Explorer 11 in huis.

10 Reactie(s) op: Welke browser heeft alles in huis?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2015 09:05 Anoniem
  Jammer wel dat Chrome sinds Windows 8 mijn pc en laptop doet crashen. Heb meerdere pc's/laptops versleten sindsdien, dus is geen op zichzelf staand iets. Gek genoeg schijnt niemand dit te weten. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die dit heeft. Heb overal gezocht naar oplossing, Google gevraagd zelfs maar die geven niet thuis, kortom: vrij kansloos.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2015 13:57 darknessblade
  gewoon even een argument over peacekeeper test van crome
  op mijn laptop (asus n76vz)
  had maxthon hogere scores dan crome
  maxthon nitro had nog hogere scores dan maxthon (cloud)

  voor wachtwoorden beheer is maxthon het beste, je kan ook on-cloud wachtwoorden opslaan.

  cloud-push van maxthons is een functie die veel uitgebrijder is dan de vergelijkbaare service die crome heeft
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 13:18 Anoniem
  Sinds ik weet dat Google mijn mail leest om mij zogenaamd van pasklare aanbiedingen te voorzien, ben ik wel klaar met Chrome, Gmail en dus Google. Dat bedrijf beloofde ooit vrijheid, maar monopoliseert en commercialiseert nog slechts de markt. Google geeft aan dat je bepaalde opties kan uitzetten, maar proefondervindelijk blijkt dat een privacy knopje omschakelen niet werkt. Ik heb de Opera browser samen met email client pegasus en dan weet ik zeker dat mijn mail niet door derden gelezen wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 21:11 Anoniem
  En waar blijft de BESTE brower namelijk Avant Browser met de firefox engine? Ik heb ze allemaal gehad en uitgeprobeerd maar kwa snelheid en functionaliteit kan geen één browser tippen aan AB FF engine. Probeer deze maar eens en dit met de crystal skin. En vergeet die Benchmark van jullie maar. Gebruik liever http://webwait.com en neem bv. 6 goede sites en dan ga je deze 6 sites via de website inladen en dan de score vergelijken. Nu wel erbij zeggen dat de FF engine hier is getuned met een paar snelheidstips maar die zijn wel te vinden onder firefox tweaks en dat kan je gewoon in AB browers doen en dan vliegen maar. Ook kan je als men wil een pagina inladen met de Internet Explorer engine of zelfs met de Chrome engine vanuit AB maar Chrome verwijder ik altijd want ik vertrouw dat ding voor geen meter. Ook wel even vermelden dat ik hiert ook surf met een SSD schijf want dat maakt ook een verschil hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2015 15:15 Anoniem
  Ik gebruik FF voor één enkele - hier niet genoemde - functie die geen enkele andere browser ondersteund en dat is de mogelijkheid om labels/tags aan je favorieten toe te voegen. Daarna kun je die favoriet eenvoudig terugvinden door één of meerdere (delen van) labels, titel of url in het zoekvak te typen.

  Chrome werkt op mijn laptop nauwelijks. Alleen het opstarten duurt al een minuut. FF en IE hebben dat niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2015 16:13 Anoniem
  Heeft Avant Browser ook zie ik nu juist maar maak daar zelf niet zo'n gebruik van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 11:46 Anoniem
  Chrome is onmiskenbaar een prima browser, maar denk wel dat je dan niet van privacy moet houden!
  Ben zelf altijd (vanaf het begin) een Opera gebruiker geweest maar sinds de laatse wijzigingen is deze er niet echte beter op geworden.
  De oorspronkelijke ontwikkelaars van Opera zijn dezelfde mening toegedaan en zijn gestart met een nieuwe browser… VIVALDI.
  Nog vrij onbekend wellicht, maar is inmiddels een test versie beschikbaar en dat ziet er veelbelovend uit ('strakke' layout en snel), maar het mist uiteraard nog wel alle extra functionaliteit van de andere browsers… Wat wel zeer goed werkt is de omgang met HTML5; De browser scoort daarin beter dan alle andere browsers.
  Dus… toch een browser om in de gaten te houden denk ik :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 14:13 Anoniem
  Deze test meet duidelijk niet de opstarttijd van de browsers. Sinds enige tijd start Chrome het traagst van de browsers op mijn pc: IE, Firefox en Chrome. Waarschijnlijk komt dit doordat Google allerlei apps onder de motorkap voorbereidt. Ik denk dat de meeste mensen vooral prijs stellen op een browser die snel gebruiksklaar is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 14:19 Anoniem
  Jullie zijn niet erg positief over IE - zo schrijven jullie dat je in IE 11 geen wachtwoorden kunt beheren of selectief verwijderen - dat is prima mogelijk via: Internetopties - tabblad algemeen - browsegeschiedenis - instellingen
  Je moet dus als beoordelaar wellicht wat zoeken, maar het kan prima !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 17:37 Anoniem
  Internet Explorer zal, als er niets aan gedaan wordt, volkomen onbruikbaar worden naarmate er steeds meer HTML5 webpagina's komen… Kijk maar eens op html5test.com om de browsers te vergelijken… IE is wat dat betreft " een hopeloos geval" :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.