Op nagenoeg alle pc's is de browser veruit de meest gebruikte software. Genoeg reden om bekende en onbekende browsers eens grondig onder de loep te nemen. Wat is de beste keuze wanneer je snelheid belangrijk vindt? En waarmee kun je veilig internetten? We vergelijken tien browsers met elkaar.
Wanneer je een nieuwe Windows-versie installeert, krijg je een browserkeuzescherm voorgeschoteld. Naast Internet Explorer heb je keuze uit maar liefst negen andere browsers. Wellicht heb je geen idee welk programma je moet kiezen. Begrijpelijk, want de programma's lijken erg op elkaar en je kunt met iedere browser probleemloos over het web surfen. Maar wie zich een beetje in de browserwereld verdiept, ontdekt al snel grote verschillen op het gebied van veiligheid, snelheid, functionaliteit en vormgeving.
Als je bijvoorbeeld meerdere apparaten gebruikt om mee te surfen, is het handig wanneer het surfprogramma je gegevens en instellingen synchroniseert. Op die manier heb je overal favorieten en wachtwoorden bij de hand. Aangezien je steeds meer privézaken online regelt, is veiligheid natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van je browser. Verder is een hoge snelheid natuurlijk wel zo prettig. Op de komende pagina's keren we tien browsers binnenstebuiten en gaan we in op de belangrijkste verschillen.
In het browserkeuzescherm van Windows heb je keuze uit verschillende browsers.
Gebruikersomgeving
De afgelopen jaren hebben alle bekende browsers een minimalistische interface gekregen, waardoor er zo veel mogelijk ruimte gecreëerd wordt voor de weergave van webpagina's. Google was met Chrome trendsetter, waarna andere browserontwikkelaars iets later volgden. Qua vormgeving zijn er de laatste tijd weinig ontwikkelingen. De meeste programma's hebben een gecombineerde zoek- en adresbalk waarmee je soepel over het web kunt navigeren. Firefox is op dit gebied een buitenbeentje, want de ontwikkelaars van Mozilla weigeren nog altijd om het aparte zoekvak op te geven. Een beetje overdreven, aangezien je met de adresbalk in Firefox ook zoekopdrachten kunt uitvoeren. Verder laten browserbouwers hun gebruikers zelf bepalen welke werkbalken ze willen weergeven.
Firefox heeft een flexibele interface waarbij je de functies zelf een plekje kunt geven.
Werkbalken
Het is handig wanneer je in de werkbalk de knoppen eigenhandig een plekje kunt geven. Firefox en Safari zijn erg flexibel met het verplaatsen van knoppen. Vanuit een apart dialoogvenster sleep je de pictogrammen naar de gewenste locatie. Op die manier plaats je de startpagina-knop bijvoorbeeld naast de adresbalk. De vormgeving van Internet Explorer loopt naar onze mening iets achter. Zo verschijnen de instellingen in een oubollig dialoogvenster, terwijl browsers als Chrome en Opera hiervoor een moderne webpagina hebben ingericht.
Safari opent standaard met een overzicht van websites die je het vaakst bezoekt.
Verder valt de vernieuwde gebruikersomgeving van Firefox op. Het menu is niet langer meer bereikbaar via een opvallende oranje knop linksboven, maar open je het menu via een bescheiden knop rechtsboven. Deze positie is eigenlijk voor alle browsers gangbaar, alleen Opera vormt hierop een uitzondering. Een leuk extraatje is dat Chrome, Firefox en Opera het gebruik van thema's ondersteunen. De gebruikersomgeving van Safari is erg minimalistisch. Zodra je de cursor naar boven beweegt, verschijnen de werkbalken in beeld.
In tegenstelling tot enkele jaren geleden laten de meeste browsers nauwelijks nog werkbalken zien.
Tweemaal IE11 in Windows 8.1
In Windows 8.1 zitten twee versies van Internet Explorer 11 verstopt. Uiteraard vind je de browser zoals je die gewend bent. Daarnaast heeft Microsoft zijn surfprogramma ook in een app-jasje gegoten. Deze versie is vooral bedoeld voor aanraakschermen. De adresbalk en de tabbladen zijn naar beneden verhuisd, zodat je je hand minder ver hoeft te bewegen. Daarnaast heeft Microsoft heeft duidelijke pictogrammen toegevoegd, waarmee je onder meer favoriete websites bewaart en instellingen wijzigt.
Windows 8.1 heeft een tabletvriendelijke versie van Internet Explorer 11 in huis.
10 Reactie(s) op: Welke browser heeft alles in huis?