Welke browser heeft alles in huis?

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 februari 2015 08:33

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Snelheid

Natuurlijk wil je lekker vlot over het web surfen. Om te achterhalen welke browser het beste presteert, hebben we onder Windows 7 en 8 diverse benchmarks uitgevoerd. Omdat we de benchmarks hebben toegepast op dezelfde systemen, laten de scores zich goed met elkaar vergelijken. Alleen Safari laten we buiten beschouwing, want de nieuwste versie van deze browser werkt alleen onder Mac OS X. Voor Windows 7 gebruikten we een desktop met een 3,40GHz-processor (Intel Core i7-3770), 8 GB RAM en een AMD Radeon HD 6570-videokaart. Voor Windows 8 deden we een beroep op een notebook met een 2,13GHz-processor (Intel Core i3 M 330), 4 GB RAM en een NVIDIA GeForce GT 330M-videokaart.

Benchmark

Om de snelheidsverschillen tussen alle browsers nauwkeurig te meten, hebben we de Peacekeeper-benchmark van Futuremark gebruikt. Dit programma voert in iedere browser een reeks van diverse JavaScript-testen uit, waarbij ook de HTML5-prestaties onder de loep worden genomen. Voor een realistisch beeld van de verschillen in snelheid, hebben we ook benchmarks met SPEED BATTLE en Browsermark uitgevoerd. Van de vier bekendste browsers haalt Chrome in beide benchmarks de hoogste score. Firefox en Opera volgen op gepaste afstand. Internet Explorer valt erg tegen. Waar Chrome op de Peacekeeper-benchmark onder Windows 7 een score haalt van 5052 punten, komt Microsofts browser niet verder dan een puntentotaal van 2887. Opvallend is dat de exotische browsers Maxthon 4 en Avant Browser in alle benchmarks een prima score behalen, waarbij ze in sommige metingen zelfs Chrome voorbijstreven.

Van alle bekende browsers haalt Chrome in de Peacekeeper-benchmark de hoogste score.

Synchronisatie

Tegenwoordig gebruikt iedereen meerdere apparaten om op internet rond te dwalen, zoals een tablet, laptop, smartphone en een pc. Het is dan ook wel zo prettig wanneer mobiele versies van browsers gegevens uitwisselen met je desktop. Je hoeft dan niet overal opnieuw wachtwoorden en favorieten te bewaren. Bovendien heb je altijd een overzicht van je meest bezochte websites bij de hand. Internet Explorer geeft op het gebied van synchronisatie helaas het verkeerde voorbeeld. Alleen in Windows 8.1 is het mogelijk om de surfgeschiedenis, voorkeuren en favorieten met andere Windows 8-apparaten te synchroniseren. Een voorwaarde is dat je met hetzelfde Microsoft-account op de machines bent ingelogd. Wanneer je ook wachtwoorden wilt synchroniseren, dien je ter verificatie een telefoonnummer aan Microsoft door te geven.

Internet Explorer 11 ondersteunt alleen synchronisatie van gegevens tussen Windows 8.1-apparaten.

Google heeft het met Chrome beter voor elkaar. Wanneer je met een Google-account bij deze browser inlogt, kun je zo'n beetje alle gegevens met andere pc's uitwisselen. Fijn is dat het zoekmachinebedrijf ook apps voor Android en iOS heeft ontwikkeld. Je favorieten, openstaande tabbladen, wachtwoorden, formulieren en geschiedenis zijn dus ook onderweg beschikbaar. Een geruststellend idee is dat Google gesynchroniseerde wachtwoorden versleutelt. Op eigen verzoek is het ook mogelijk om alle gesynchroniseerde gegevens te beveiligen met een wachtwoordzin.

Ook Firefox biedt uitgebreide functies om gegevens te synchroniseren, zoals tabbladen, favorieten, add-ons en wachtwoorden. In tegenstelling tot eerdere Firefox-versies is het aanmaken van een Sync-account snel gepiept. Net als bij Chrome beslis je zelf welke data je met andere apparaten wilt uitwisselen. Het Sync-account kun je overigens ook instellen op de Android-versie van Firefox. Opera wil natuurlijk niet achterblijven, dus de ontwikkelaars zijn druk bezig om een volledig vernieuwde synchronisatiefunctie te implementeren.

Beperkte sync

Op het moment van schrijven is het met de nieuwste versie van Opera helaas niet mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen apparaten. Helaas is deze functie al ruim een jaar niet operationeel, dus hopelijk komen de makers snel met een oplossing. Vanuit Safari kun je de gegevens uitsluitend met overige Apple-apparaten synchroniseren. Dit gebeurt via de online opslagdienst iCloud. Het is mogelijk om openstaande tabbladen, favorieten, wachtwoorden, de surfgeschiedenis en de leeslijst uit te wisselen.

In de mobiele versie van Chrome bepaal je zelf welke instellingen je wilt synchroniseren.

10 Reactie(s) op: Welke browser heeft alles in huis?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2015 09:05 Anoniem
  Jammer wel dat Chrome sinds Windows 8 mijn pc en laptop doet crashen. Heb meerdere pc's/laptops versleten sindsdien, dus is geen op zichzelf staand iets. Gek genoeg schijnt niemand dit te weten. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die dit heeft. Heb overal gezocht naar oplossing, Google gevraagd zelfs maar die geven niet thuis, kortom: vrij kansloos.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2015 13:57 darknessblade
  gewoon even een argument over peacekeeper test van crome
  op mijn laptop (asus n76vz)
  had maxthon hogere scores dan crome
  maxthon nitro had nog hogere scores dan maxthon (cloud)

  voor wachtwoorden beheer is maxthon het beste, je kan ook on-cloud wachtwoorden opslaan.

  cloud-push van maxthons is een functie die veel uitgebrijder is dan de vergelijkbaare service die crome heeft
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 13:18 Anoniem
  Sinds ik weet dat Google mijn mail leest om mij zogenaamd van pasklare aanbiedingen te voorzien, ben ik wel klaar met Chrome, Gmail en dus Google. Dat bedrijf beloofde ooit vrijheid, maar monopoliseert en commercialiseert nog slechts de markt. Google geeft aan dat je bepaalde opties kan uitzetten, maar proefondervindelijk blijkt dat een privacy knopje omschakelen niet werkt. Ik heb de Opera browser samen met email client pegasus en dan weet ik zeker dat mijn mail niet door derden gelezen wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 21:11 Anoniem
  En waar blijft de BESTE brower namelijk Avant Browser met de firefox engine? Ik heb ze allemaal gehad en uitgeprobeerd maar kwa snelheid en functionaliteit kan geen één browser tippen aan AB FF engine. Probeer deze maar eens en dit met de crystal skin. En vergeet die Benchmark van jullie maar. Gebruik liever http://webwait.com en neem bv. 6 goede sites en dan ga je deze 6 sites via de website inladen en dan de score vergelijken. Nu wel erbij zeggen dat de FF engine hier is getuned met een paar snelheidstips maar die zijn wel te vinden onder firefox tweaks en dat kan je gewoon in AB browers doen en dan vliegen maar. Ook kan je als men wil een pagina inladen met de Internet Explorer engine of zelfs met de Chrome engine vanuit AB maar Chrome verwijder ik altijd want ik vertrouw dat ding voor geen meter. Ook wel even vermelden dat ik hiert ook surf met een SSD schijf want dat maakt ook een verschil hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2015 15:15 Anoniem
  Ik gebruik FF voor één enkele - hier niet genoemde - functie die geen enkele andere browser ondersteund en dat is de mogelijkheid om labels/tags aan je favorieten toe te voegen. Daarna kun je die favoriet eenvoudig terugvinden door één of meerdere (delen van) labels, titel of url in het zoekvak te typen.

  Chrome werkt op mijn laptop nauwelijks. Alleen het opstarten duurt al een minuut. FF en IE hebben dat niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2015 16:13 Anoniem
  Heeft Avant Browser ook zie ik nu juist maar maak daar zelf niet zo'n gebruik van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 11:46 Anoniem
  Chrome is onmiskenbaar een prima browser, maar denk wel dat je dan niet van privacy moet houden!
  Ben zelf altijd (vanaf het begin) een Opera gebruiker geweest maar sinds de laatse wijzigingen is deze er niet echte beter op geworden.
  De oorspronkelijke ontwikkelaars van Opera zijn dezelfde mening toegedaan en zijn gestart met een nieuwe browser… VIVALDI.
  Nog vrij onbekend wellicht, maar is inmiddels een test versie beschikbaar en dat ziet er veelbelovend uit ('strakke' layout en snel), maar het mist uiteraard nog wel alle extra functionaliteit van de andere browsers… Wat wel zeer goed werkt is de omgang met HTML5; De browser scoort daarin beter dan alle andere browsers.
  Dus… toch een browser om in de gaten te houden denk ik :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 14:13 Anoniem
  Deze test meet duidelijk niet de opstarttijd van de browsers. Sinds enige tijd start Chrome het traagst van de browsers op mijn pc: IE, Firefox en Chrome. Waarschijnlijk komt dit doordat Google allerlei apps onder de motorkap voorbereidt. Ik denk dat de meeste mensen vooral prijs stellen op een browser die snel gebruiksklaar is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 14:19 Anoniem
  Jullie zijn niet erg positief over IE - zo schrijven jullie dat je in IE 11 geen wachtwoorden kunt beheren of selectief verwijderen - dat is prima mogelijk via: Internetopties - tabblad algemeen - browsegeschiedenis - instellingen
  Je moet dus als beoordelaar wellicht wat zoeken, maar het kan prima !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 17:37 Anoniem
  Internet Explorer zal, als er niets aan gedaan wordt, volkomen onbruikbaar worden naarmate er steeds meer HTML5 webpagina's komen… Kijk maar eens op html5test.com om de browsers te vergelijken… IE is wat dat betreft " een hopeloos geval" :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.