Welke clouddienst past bij jou?

Door: richard-veenstra | 27 november 2014 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je hele digitale hebben en houden online in de cloud opslaan, het heeft veel praktische voordelen. Al je gegevens zijn bereikbaar op alle apparaten met een internetverbinding. In dit artikel vergelijken we de interessantste clouddiensten met elkaar.

OneDrive

OneDrive is de clouddienst van Microsoft, eerder bekend onder de naam SkyDrive. Via je browser of een apart programma heb je toegang tot bestanden die je op de OneDrive-cloud hebt gezet. Pc-gebruikers die Windows 8 gebruiken, kennen het programma waarschijnlijk al, omdat het standaard in dit besturingssysteem zit verweven. Het grote voordeel van OneDrive is de vrije schijfruimte, je krijgt maar liefst 15 gigabyte gratis als je je bij de dienst aanmeldt. Lees ook: Zo deel je eenvoudig veel bestanden.

Bestanden mogen echter niet groter zijn dan 2 gigabyte. Gebruik je OneDrive via je browser, dan is de limiet 300 megabyte. Heb je meer ruimte nodig, dan is Microsoft ook een goede keuze: voor 1,99 euro per maand heb je al 100 gigabyte tot je beschikking. Als je je vrienden overhaalt om OneDrive te gebruiken, kun je overigens nog eens maximaal 5 gigabyte extra gratis krijgen. OneDrive is beschikbaar voor Windows-pc's en -tablets, Windows Phone-smartphones, Android-apparaten, de iPhone, iPad en de Mac. OneDrive kan ook als centrale opslagplek voor je foto's dienen. Op je iPhone of Android-toestel kun je namelijk in de instellingen van de OneDrive-app bepalen dat er automatisch een reservekopie van je foto's gemaakt wordt. Wil je van deze functie gebruikmaken, dan stelt Microsoft je nog eens 3 gigabyte extra ruimte tot je beschikking.

OneDrive installeert een speciale map op je harde schijf.

OneDrive biedt je de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijkertijd aan een document te werken. Je kunt kiezen om een bestand te openen in Word Online, een uitgeklede versie van Word. Toch voelt de online-variant beslist niet karig, alle belangrijke functies vind je er terug. Wil je meer opties, dan kun je het bestand openen in de offline versie van Word door bovenin op Openen in Word te klikken. Na het bewerken, kun je vanuit Word het bestand direct weer op je OneDrive opslaan. Als je een Office 365-abonnement hebt, kun je met meerdere mensen tegelijkertijd aan een document werken terwijl je Word open hebt staan. Microsoft was er laat bij om encryptie aan zijn dienst toe te voegen, maar sinds juli worden bestanden tijdens het versturen versleuteld. Bestanden die op de servers van Microsoft staan, zijn overigens nog niet beveiligd, je doet er dus goed aan om een dienst als Boxcryptor te gebruiken.

De online office-programma's zijn erg handig.

OneDrive

Oordeel 3,5/5

Pluspunten

Microsoft Office-integratie

Veel gratis opslagruimte

Goedkope upgrades

Voor alle grote besturingssystemen

Minpunten

Bestanden op servers niet versleuteld

Content-restricties

Bestanden mogen niet groter zijn dan 2 gigabyte

Fabrikant: Microsoft

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, Android, iOS, Windows Phone, Xbox

Website: www.onedrive.com

Prijs: Gratis (15 GB), € 1,99 per maand (100 GB)

Google Drive

Google Drive is een goede keuze als je sowieso al veel diensten van Google gebruikt. Google heeft bovendien al jaren ervaring heeft met het aanbieden van Google Docs vanuit de browser. Het samenwerken aan tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties is daarom met Google Drive een fluitje van een cent. Net als OneDrive heb je bij Google Drive de keuze of je de dienst vanuit de browser wilt bekijken of via de speciale applicatie. De applicatie lijkt veel op die van OneDrive, maar je kunt helaas niet zien hoe ver een bestand is met uploaden.

Google Drive geeft niet weer hoe ver een bestand is met uploaden.

De dienst is bovendien iets trager dan OneDrive met het synchroniseren van bestanden en in één geval brak Google Drive tijdens de test een upload af vanwege een verbroken verbinding met de Google-servers. Je krijgt 15 gigabyte gratis, maar dit moet je delen met je Gmail-account. Upgrades zijn niet duur, voor omgerekend ongeveer 2 euro heb je 100 gigabyte vrije ruimte. Het grootste nadeel van Google Drive is uiteraard de verzamelwoede van Google. De privacy-voorwaarden zijn cryptisch en in het meest nadelige geval te interpreteren dat je al je rechten weggeeft aan Google. Het bedrijf nuanceert dit nog wel door te zeggen dat jij altijd de eigenaar blijft van je bestanden, maar in tegenstelling tot Microsoft zegt het bijvoorbeeld niet expliciet dat het de inhoud van je documenten niet zal gebruiken. In Google Drive kun je een document delen vanuit de browser door bovenin op Delen te klikken. Vervolgens kun je de koppeling delen via e-mail, Facebook, Twitter of Google+. Ook hierbij gaat het om een koppeling waarbij iedereen met de juiste url de inhoud kan inzien. Google versleutelt alleen data die jij naar Google Drive uploadt.

Upgrades van Google zijn goedkoop.

Google Drive

Oordeel 3,5/5

Pluspunten

Geen installatie noodzakelijk

Goede deel-functies

Veel gratis megabytes

Minpunten

Bestanden op servers niet versleuteld

Slechte privacy-voorwaarden

Performance

Fabrikant: Google

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, Android, iOS

Website: www.google.com/drive

Prijs: Gratis (15 GB), € 2,- per maand (100 GB)

Dropbox

Waar OneDrive en Google Drive je 15 gigabyte vrije schijfruimte bieden, blijft Dropbox enorm achter met 2 gigabyte ruimte. Beveel je de dienst aan je vrienden, dan kun je per vriend echter wel 500 megabyte extra verdienen tot een maximum van 16 gigabyte. In de mobiele apps kun je de functie Camera Uploads aanzetten om automatisch foto's met Dropbox te synchroniseren. Hiervoor krijg je nog eens 3 gigabyte extra vrije schijfruimte. Upgrades zijn echter goedkoop, voor 9,99 euro per maand krijg je maar liefst 1 terabyte! De applicatie van Dropbox is overzichtelijk en voegt net als de twee voorgangers een map aan je Windows Verkenner of Finder toe.

Met de rechtermuisknop kun je bovendien een bestand meteen delen met iemand anders. Die andere persoon moet dan wel over een Dropbox-account beschikken en de inhoud van deze map gaat af van de 2 gigabyte die Dropbox per account gratis aanbiedt. Kijk wel goed uit dat je het e-mailadres van de ontvanger goed schrijft, je wilt niet dat een onbekend persoon toegang krijgt tot een map met gevoelige informatie. Iedereen die je uitnodigt, kan bestanden in deze map verwijderen of bewerken.

Deel een map of bestand meteen vanuit Windows Verkenner of OS X Finder.

Dropbox beveiligt je uploads via een SSL-versleuteling en je bestanden zijn versleuteld met een 256 bit AES-beveiliging. Dropbox heeft hier natuurlijk wel de sleutel voor, maar verzekert dat medewerkers alleen in zeer zeldzame gevallen, bijvoorbeeld als ze juridisch hiertoe worden gedwongen, toegang nemen tot je documenten. Het grote voordeel van Dropbox is dat het enorm stabiel en betrouwbaar is, bestanden worden snel geüpload en je kunt de voortgang vanuit het menu van Windows of OS X zien. Ook weet Dropbox wanneer je een bestand recentelijk al eens hebt geüpload, het programma hoeft dan niet nogmaals het hele bestand te uploaden. De dienst stelt bovendien geen maximum aan de bestandsgrootte en legt je geen beperkingen op aan de inhoud van je bestanden. Dropbox is beschikbaar voor alle grote besturingssystemen. Windows Phone-gebruikers kunnen via een app van een derde partij (Cloudsix for Dropbox) ook gebruikmaken van Dropbox.

Met de functie Camera Uploads krijg je 3 gigabyte extra ruimte voor foto's.

Dropbox

Oordeel 4/5

Pluspunten

Upgrades zijn goedkoop

Deel-mogelijkheden

Ondersteuning voor veel besturingssystemen

Intelligente synchronisatie

Minpunten

Weinig gratis gigabytes

Fabrikant: Dropbox

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, Linux, Android, iOS, BlackberryOS, Kindle Fire

Website: www.dropbox.com

Prijs: Gratis (2 GB), € 9,99 per maand (1 TB)

2 Reactie(s) op: Welke clouddienst past bij jou?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 november 2014 12:22 Anoniem
  De maximale bestandsgrootte bij OneDrive is inmiddels opgeschroefd naar 10GB ipv 2GB.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2014 19:18 Anoniem
  Ik mis de clouddienst mega
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.