Welke schijfletter hoort waarbij in Windows?

Door: Ronald Smit | 18 februari 2019 06:45

How To

Windows is nog het enige (actuele) besturingssysteem dat gebruik maakt van schijfletters. En het is lang niet altijd even duidelijk welke letter bij welk station hoort.

In Windows 10 kun je snel naar Schijfbeheer gaan om te checken welke driveletter bij welk station hoort. Klik met de rechter muisknop op Start. In het daarop geopende contextmenu kies je vervolgens voor de optie Schijfbeheer. Je ziet - na even wachten - een overzicht van alle fysieke schijfstations die in je computer aanwezig zijn. Inclusief eventueel aangesloten externe schijven of USB geheugensticks. Gedeelde mappen waaraan een schijfletter is gekoppeld zie je hier niet. Wel is het praktisch om eerst even in Schijfbeheer te kijken of een driveletter toevallig niet al in gebruik is. Dat voorkomt ellende, want als je een gedeelde map koppelt aan een al gebruikte schijfletter is het maar afwachten van welk station je uiteindelijk de inhoud te zien krijgt. Normaal gesproken kun je overigens een gebruikte driveletter niet koppelen, behalve als het een gereserveerde maar momenteel niet gebruikte letter is. En dat gebeurt bijvoorbeeld bij multi-kaartlezers, waarbij voor elk type kaart een aparte schijfletter wordt gereserveerd. In oudere versies van Windows zag je die ook allemaal in de Verkenner, zelfs als er geen kaart was ingeprikt. Inmiddels zie je de 'stations' waar geen kaart is ingeprikt niet meer. Maar de reserveringen zijn er wel.

Via Windows Schijfbeheer achterhaal je snel je in gebruik zijnde driveletters

Schijfletter wijzigen

Het is mogelijk om de schijfletter van een station te wijzigen. Doe dat vooral niet bij systeemschijven om ellende en onoverzichtelijkheid te voorkomen. Maar wil je bijvoorbeeld een partitie op je harde schijf gebruiken voor de opslag van je documenten, dan is schijfletter D best logisch. Alleen vervelend als deze al door de dvd-drive geclaimd is. In dat geval kun je de D van de dvd-drive veranderen in (bijvoorbeeld) een R. Dat doe je door met de rechter muisknop op het blokje Cd-rom-station 0 (zou ook een ander getal kunnen zijn als je meerdere van deze apparaten in je computer hebt zitten) te klikken. Klik vervolgens in het geopende contextmenu op Stationsletter en paden wijzigen. Klik in het nieuw geopende venster op Wijzigen, kies een letter (bijvoorbeeld de al genoemde R) en klik op OK en OK. Mocht er een waarschuwing verschijnen over het feit dat de oude letter nog niet verwijderd kan worden omdat het station in gebruik is, dan moet je de computer herstarten. Vanaf nu beschikt je dvd-drive over een nieuwe schijfletter en is D weer vrij voor andere kandidaten.

Het aanpassen van een schijfletter in Windows is een optie

Partities

Wil je de schijfletter van een partitie op een harde schijf of ssd wijzigen, dan klik je in Schijfbeheer met de rechter muisknop op de betreffende partitie, gevolgd door een klik op Stationsletter en paden wijzigen. Zoals gezegd: pas hier - zeker bij systeemschijven - mee op.

1 Reactie(s) op: Welke schijfletter hoort waarbij in Windows?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 18 februari 2019 20:08 fscheltens
    Om het makkelijker te maken voorzie ik elke partitie en elke usb-stick van een duidelijke naam. Dit label wordt getoond in mijn computer. Je kunt dit label instellen door in mijn computer rechts te klikken op een station en dan op eigenschappen te klikken.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.