Welke virusscanner past bij jou?

© PXimport

Welke virusscanner past bij jou?

Geplaatst: 16 december 2013 - 07:57

Aangepast: 24 november 2022 - 10:31

Maikel Dijkhuizen

Op zoek naar een betrouwbare virusscanner? De keuze is enorm. Ga je voor Norton, Kaspersky, McAfee of toch het gratis programma van Microsoft? We helpen je graag beslissen!

Tip 01: Antivirussoftware kopen

Pc's en notebooks zijn dure apparaten die je goed moet beschermen. Voor een goed werkend systeem heb je een goede virusscanner nodig. Dit programma houdt in de gaten of er geen kwaadaardige bestanden op de computer terechtkomen. Er zijn talloze fabrikanten van antivirussoftware op de markt, waardoor het best lastig is om te kiezen.

Het beste schaf je tegen betaling een beveiligingsprogramma aan. Commerciële softwareontwikkelaars hebben namelijk meer geld om onderzoek te doen en betere producten af te leveren. Kies je voor een gerenommeerd merk als Norton (Symantec), Kaspersky, McAfee, Panda of G Data, dan is de kans uiterst klein dat er malware of andere narigheid op je computer belandt. Deze softwareontwikkelaars hebben al jarenlang een hoge reputatie op het gebied van virusbestrijding en leveren doorgaans prima producten af.

 

© PXimport

Heb je een nieuwe virusscanner nodig? Er is keuze genoeg!

Tip 02: Koopjesjacht

Het is zonde om voor een virusscanner de volle mep te betalen. Als je het slim aanpakt, kun je behoorlijk wat euro's besparen. Ieder jaar komen fabrikanten rond september en oktober met nieuwe versies van antivirusprogramma's op de proppen. Oude versies zijn dan meestal tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar.

Voor de veiligheid maakt het niet uit of je met een oude of nieuwe versie werkt, want het programma haalt in beide gevallen de recentste virusdefinities op. Een licentie is meestal een jaar geldig, waardoor je twaalf maanden beschermd bent tegen nieuwe bedreigingen. Wanneer het jaar bijna voorbij is, verschijnt er een melding dat je het abonnement tegen betaling kunt verlengen. Ga hier niet op in! Je betaalt dan vaak de hoofdprijs. Het is beter om naar een goede (online) aanbieding te speuren en een nieuwe virusscanner te installeren.

De website www.goedkoopsteantivirus.nl verkoopt bijvoorbeeld veel software tegen gunstige prijzen. Houd ook de reclamefolders van bekende elektronicaketens in de gaten, want ook hierin vind je vaak stuntaanbiedingen. Bedenk van tevoren goed hoeveel licenties je precies nodig hebt. Het is goedkoper om het product meteen voor alle pc's en notebooks te kopen, dan om telkens losse licenties aan te schaffen.

 

© PXimport

Als je een abonnement rechtstreeks verlengt in het programma op je pc, betaal je altijd teveel.

Tip 03: Virusscanners vergelijken

Je wil vast graag weten wat de beste virusscanner van dit moment is. Het is lastig om de programma's onderling te vergelijken, omdat er voortdurend nieuwe virussen opduiken. Voor softwareontwikkelaars is het een hele kunst om te zorgen dat hun producten recente bedreigingen zo snel mogelijk detecteren. De tijd tussen het moment dat er een nieuw virus op internet verschijnt en het moment dat de virusscanner de bedreiging herkent, is namelijk ontzettend belangrijk. Gelukkig hebben betaalde programma's van bekende softwareaanbieders hier meestal weinig moeite mee.

Op internet zijn er onafhankelijke testlabs beschikbaar die regelmatig virusscanners met elkaar vergelijken. Neem maar eens een kijkje op www.av-test.org. Klik bovenaan op HOME USER en selecteer je huidige besturingssysteem om testrapporten op te vragen. Klik op PROTECTION om te zien welke programma's het veiligst zijn. Je ziet verder ook hoe de programma's scoren op prestaties (Performance) en gebruiksvriendelijkheid (Usability). Als je een uitgebreid Engelstalig rapport over het programma wil lezen, klik je op het rode pijltje.

Op het moment van schrijven bieden pakketten van F-Secure, Comodo, BullGuard, G Data en Bitdefender de beste bescherming voor Windows-pc's. Een alternatief testlab waarbij je onafhankelijke testresultaten opvraagt, vind je op www.av-comparatives.org.

 

© PXimport

AV-TEST is een onafhankelijk testorgaan dat antivirussoftware met elkaar vergelijkt.

Tip 04: Verschillende pakketten

Softwareontwikkelaars van virusscanners bieden verschillende pakketten aan, zoals Antivirus en Internet Security. Laatstgenoemde heeft meer beschermingsopties in huis, al worden die in de praktijk lang niet altijd gebruikt. Controleer daarom nauwkeurig of het wel zinvol is om de meerprijs voor het meest uitgebreide pakket te betalen.

Vaak gaat het om functies waar niet iedereen behoefte aan heeft, zoals back-ups maken, cloudopslag, ouderlijk toezicht, wachtwoorden beheren en privacybescherming op sociale netwerken. Op de website van de softwareontwikkelaar vind je een tabel met de verschillen tussen alle beschikbare pakketten. Bepaal voor jezelf of de extra functies het extra geld waard zijn.

 

© PXimport

Bestudeer nauwkeurig de verschillen tussen diverse pakketten.

Tip 05: Probeerversie

Als je nog niet weet welke virusscanner je wil gebruiken, is het slim om eerst een proefversie te installeren. Je probeert het programma vrijblijvend dertig dagen uit. Bijna iedere aanbieder van antivirussoftware biedt wel een probeerversie aan. Surf naar de website van de fabrikant, bijvoorbeeld www.pandasecurity.com of www.gdata.nl.

Vervolgens klik je op het antiviruspakket waar je interesse in hebt, waarna je de proefversie kunt downloaden.

Besluit je om na afloop van de proefperiode de volledige versie aan te schaffen? Let dan goed op dat je niet per ongeluk overbodige extra's koopt, zoals een back-up-cd en overige software van de fabrikant. Betaal bij voorkeur niet met een creditcard, want daarmee loop je het risico dat de softwareontwikkelaar ieder jaar automatisch het abonnementsgeld afschrijft.

 

© PXimport

Weet je niet zeker of je het waard vindt om de virusscanner aan te schaffen? Probeer dan eerst de proefversie.

Tip 06: Gratis virusscanners

Als je het zonde vindt om geld te betalen voor antivirussoftware, kun je overwegen om een gratis programma te installeren. Houd er wel rekening mee dat de ontwikkelaar weinig geld besteedt aan malware-onderzoek en dat nieuwe bedreigingen minder snel worden herkend. Bovendien is de bescherming vaak beperkt en is er geen helpdesk beschikbaar.

Sinds enkele jaren biedt Microsoft een gratis programma aan, namelijk Security Essentials. Helaas scoort dit programma ronduit slecht in het rapport van AV-TEST. AVG, Avira, Comodo en avast! stellen naast hun betaalde producten ook gratis virusscanners beschikbaar. Bij al deze pakketten is de beveiliging minder goed geregeld. Zo biedt de gratis variant van avast! bijvoorbeeld geen bescherming tegen hackers, spam en phising. Desondanks is avast! Free Antivirus volgens AV-TEST de betrouwbaarste gratis virusscanner. Dit programma is jammer genoeg behoorlijk zwaar, waardoor het kan zijn dat Windows trager werkt. Al met al zijn er enkele mogelijkheden om onder de aanschaf van een betaalde virusscanner uit te komen.

 

© PXimport

avast! biedt weliswaar een gratis versie aan, maar de functies hiervan zijn behoorlijk uitgekleed.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten