Welke virusscanner past bij jou?

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 december 2013 09:57

How To

Op zoek naar een betrouwbare virusscanner? De keuze is enorm. Ga je voor Norton, Kaspersky, McAfee of toch het gratis programma van Microsoft? We helpen je graag beslissen!

Tip 01: Antivirussoftware kopen

Pc's en notebooks zijn dure apparaten die je goed moet beschermen. Voor een goed werkend systeem heb je een goede virusscanner nodig. Dit programma houdt in de gaten of er geen kwaadaardige bestanden op de computer terechtkomen. Er zijn talloze fabrikanten van antivirussoftware op de markt, waardoor het best lastig is om te kiezen.

Het beste schaf je tegen betaling een beveiligingsprogramma aan. Commerciële softwareontwikkelaars hebben namelijk meer geld om onderzoek te doen en betere producten af te leveren. Kies je voor een gerenommeerd merk als Norton (Symantec), Kaspersky, McAfee, Panda of G Data, dan is de kans uiterst klein dat er malware of andere narigheid op je computer belandt. Deze softwareontwikkelaars hebben al jarenlang een hoge reputatie op het gebied van virusbestrijding en leveren doorgaans prima producten af.

Heb je een nieuwe virusscanner nodig? Er is keuze genoeg!

Tip 02: Koopjesjacht

Het is zonde om voor een virusscanner de volle mep te betalen. Als je het slim aanpakt, kun je behoorlijk wat euro's besparen. Ieder jaar komen fabrikanten rond september en oktober met nieuwe versies van antivirusprogramma's op de proppen. Oude versies zijn dan meestal tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar.

Voor de veiligheid maakt het niet uit of je met een oude of nieuwe versie werkt, want het programma haalt in beide gevallen de recentste virusdefinities op. Een licentie is meestal een jaar geldig, waardoor je twaalf maanden beschermd bent tegen nieuwe bedreigingen. Wanneer het jaar bijna voorbij is, verschijnt er een melding dat je het abonnement tegen betaling kunt verlengen. Ga hier niet op in! Je betaalt dan vaak de hoofdprijs. Het is beter om naar een goede (online) aanbieding te speuren en een nieuwe virusscanner te installeren.

De website www.goedkoopsteantivirus.nl verkoopt bijvoorbeeld veel software tegen gunstige prijzen. Houd ook de reclamefolders van bekende elektronicaketens in de gaten, want ook hierin vind je vaak stuntaanbiedingen. Bedenk van tevoren goed hoeveel licenties je precies nodig hebt. Het is goedkoper om het product meteen voor alle pc's en notebooks te kopen, dan om telkens losse licenties aan te schaffen.

Als je een abonnement rechtstreeks verlengt in het programma op je pc, betaal je altijd teveel.

Tip 03: Virusscanners vergelijken

Je wil vast graag weten wat de beste virusscanner van dit moment is. Het is lastig om de programma's onderling te vergelijken, omdat er voortdurend nieuwe virussen opduiken. Voor softwareontwikkelaars is het een hele kunst om te zorgen dat hun producten recente bedreigingen zo snel mogelijk detecteren. De tijd tussen het moment dat er een nieuw virus op internet verschijnt en het moment dat de virusscanner de bedreiging herkent, is namelijk ontzettend belangrijk. Gelukkig hebben betaalde programma's van bekende softwareaanbieders hier meestal weinig moeite mee.

Op internet zijn er onafhankelijke testlabs beschikbaar die regelmatig virusscanners met elkaar vergelijken. Neem maar eens een kijkje op www.av-test.org. Klik bovenaan op HOME USER en selecteer je huidige besturingssysteem om testrapporten op te vragen. Klik op PROTECTION om te zien welke programma's het veiligst zijn. Je ziet verder ook hoe de programma's scoren op prestaties (Performance) en gebruiksvriendelijkheid (Usability). Als je een uitgebreid Engelstalig rapport over het programma wil lezen, klik je op het rode pijltje.

Op het moment van schrijven bieden pakketten van F-Secure, Comodo, BullGuard, G Data en Bitdefender de beste bescherming voor Windows-pc's. Een alternatief testlab waarbij je onafhankelijke testresultaten opvraagt, vind je op www.av-comparatives.org.

AV-TEST is een onafhankelijk testorgaan dat antivirussoftware met elkaar vergelijkt.

Tip 04: Verschillende pakketten

Softwareontwikkelaars van virusscanners bieden verschillende pakketten aan, zoals Antivirus en Internet Security. Laatstgenoemde heeft meer beschermingsopties in huis, al worden die in de praktijk lang niet altijd gebruikt. Controleer daarom nauwkeurig of het wel zinvol is om de meerprijs voor het meest uitgebreide pakket te betalen.

Vaak gaat het om functies waar niet iedereen behoefte aan heeft, zoals back-ups maken, cloudopslag, ouderlijk toezicht, wachtwoorden beheren en privacybescherming op sociale netwerken. Op de website van de softwareontwikkelaar vind je een tabel met de verschillen tussen alle beschikbare pakketten. Bepaal voor jezelf of de extra functies het extra geld waard zijn.

Bestudeer nauwkeurig de verschillen tussen diverse pakketten.

Tip 05: Probeerversie

Als je nog niet weet welke virusscanner je wil gebruiken, is het slim om eerst een proefversie te installeren. Je probeert het programma vrijblijvend dertig dagen uit. Bijna iedere aanbieder van antivirussoftware biedt wel een probeerversie aan. Surf naar de website van de fabrikant, bijvoorbeeld www.pandasecurity.com of www.gdata.nl.

Vervolgens klik je op het antiviruspakket waar je interesse in hebt, waarna je de proefversie kunt downloaden.

Besluit je om na afloop van de proefperiode de volledige versie aan te schaffen? Let dan goed op dat je niet per ongeluk overbodige extra's koopt, zoals een back-up-cd en overige software van de fabrikant. Betaal bij voorkeur niet met een creditcard, want daarmee loop je het risico dat de softwareontwikkelaar ieder jaar automatisch het abonnementsgeld afschrijft.

Weet je niet zeker of je het waard vindt om de virusscanner aan te schaffen? Probeer dan eerst de proefversie.

Tip 06: Gratis virusscanners

Als je het zonde vindt om geld te betalen voor antivirussoftware, kun je overwegen om een gratis programma te installeren. Houd er wel rekening mee dat de ontwikkelaar weinig geld besteedt aan malware-onderzoek en dat nieuwe bedreigingen minder snel worden herkend. Bovendien is de bescherming vaak beperkt en is er geen helpdesk beschikbaar.

Sinds enkele jaren biedt Microsoft een gratis programma aan, namelijk Security Essentials. Helaas scoort dit programma ronduit slecht in het rapport van AV-TEST. AVG, Avira, Comodo en avast! stellen naast hun betaalde producten ook gratis virusscanners beschikbaar. Bij al deze pakketten is de beveiliging minder goed geregeld. Zo biedt de gratis variant van avast! bijvoorbeeld geen bescherming tegen hackers, spam en phising. Desondanks is avast! Free Antivirus volgens AV-TEST de betrouwbaarste gratis virusscanner. Dit programma is jammer genoeg behoorlijk zwaar, waardoor het kan zijn dat Windows trager werkt. Al met al zijn er enkele mogelijkheden om onder de aanschaf van een betaalde virusscanner uit te komen.

avast! biedt weliswaar een gratis versie aan, maar de functies hiervan zijn behoorlijk uitgekleed.

17 Reactie(s) op: Welke virusscanner past bij jou?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 december 2013 11:44 Anoniem
  Fout in het artikel: Comodo Internet Security is gratis te gebruiken en komt dus als beste uit de test als gratis antivirus. De gratis versie is een volledige versie van de beveiliging, voor extra support en cloud/backup moet bijbetaald worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 13:44 Oscar
  Je kan wel nog zo'n dure betaalde all inclusief anti-virussoftware installeren op je notebook/laptop/pc of smartphone, maar als je die geïnstalleerde anti-virus software niet regelmatig laat updaten, dan heb je er nog weinig aan, En daar zit nou juist die zwakke schakel, Vele gebruikers, die regelmatig hun bankzaken regelen via het internet, vergeten, om welke reden dan ook, regelmatig, de dagelijkse laatste updates van hun anti-virussoftware te downloaden, en maken door het missen, of overslaan van de noodzakelijke anti-virus updates, hun notebook/laptop/pc, ondanks de investering in goede anti-virus software toch nog onnodig kwetsbaar. Voor digitale infecties…en andere digitale rottigheid……
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 15:15 Anoniem
  Gebruik al jaren het gratis virus programma van microsoft nooit wat gehad.Hiervoor betaalde virusscanner had wel af en toe wat.Houd natuurlijk alle software up to date.Gebruik altijd de nieuwste versies.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 15:47 Anoniem
  Heb juist testen gelezen dat het Microsoft product (sinds Windows 8 onderdeel van Defender, in Windows 7 "Essentials") als prima te boek staat, wat ook mijn ervaring is. Daarnaast weten zij als geen ander welke processen, registeritems etc zij in de gaten moeten houden en werken zij om de standaard Windows processen heen zodat de scanner niet zoals de meeste virusscanners systeem vertragend werkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 15:49 NSA-Victim
  De stelling "Houd er wel rekening mee dat de ontwikkelaar weinig geld besteedt aan malware-onderzoek en dat nieuwe bedreigingen minder snel worden herkend." klopt niet helemaal voor gratis virus scanners. Avast , AVG, Avira en Comodo gooien hun naam echt niet te grabbel met een gratis versie. Ik gebruik al jaren gratis virusscanners en check regelmatig de AV-test om eens te kijken wat de ontwikkelingen zijn. Comodo komt daar nu wel goed uit maar is dat niet altijd in gebruik. Eerder was Zone-Alarm het liefje bij AV-Test en nu ineens niet meer. Ik gebruik hem echter nog steeds omdat de firewall het goed doet en dat in combinatie met 360 Safe die eigenlijk iets te agressief is maar beter dat dan lui. Regelmatig een mal-ware check van een extern programma en we blijven gezond.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 17:41 Oscar
  Welke virusscanner men ook gebruikt, het is ook op letten welke site je bezoekt, wat een ieder op internet doet, is zijn eigen privacy. Maar als je met de zelfde laptop/pc/smartphone of tablet, waarmee je, je bankzaken regelt, daarnaast ook nog gebruikt voor stiekem bezoek van vage ondeugende erotische sites, tja, dan vraag je om moeilijkheden, dat is nou net het gedeelte op internet, waar de makers van malware, hun slachtoffer in de digitale val proberen te laten lopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 19:50 Anoniem
  Avast zwaar ? ? ? …

  http://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2013/11/avc_per_201311_en.pdf
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2013 09:51 Anoniem
  Ik gebruik Avast al jaren tot grote tevredenheid
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2013 09:56 Anoniem
  Ik heb met erg veel moeite een betaald pakkett Norman kunnen verwijderen. Zie Google voor meerdere problemen op dat gebied. Je eindigt met totaal geen internet meer hebben. Je Email werkt niet meer. Je pc werkt alleen nog maar locaal. Het gaat op de raarste momenten scannen en neemt de hele pc over. Wil je internetten dan duwt het je opzij en staat voor je in de deuropening minutenlang, ja wat eigenlijk te doen? Even snel iets opzoeken wordt zo een lange frustrerende klus. Dat was eens maar nooit meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2013 10:32 Anoniem
  Ik gebruik al jaren Norman. Zonder problemen. Een belletje naar de serviceafdeling lost alle zaken (bijv, bij installatie) snel en degelijk op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2013 16:56 Anoniem
  De service van Norman is inderdaad super!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 december 2013 21:22 MarkS90
  Ik heb jaren AVG gebruikt en sinds de komst van Vista ben ik overgestapt op MSE. Maar het beste is inderdaad opletten waar je op klikt. Zie reactie van Oscar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2013 09:50 Anoniem
  Ik gebruik nu al jaren de mse nu is dat defender en heb nooit probleemen, ik gebruik ook cccleaner.een internet security is het eerste ik eraf gooi als ik een nieuwe pc koop, vknd dat deze de pc teveel vertragen.
  Ik denk nu wel microsoft zijn windows goed zal beschermen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2013 08:57 Anoniem
  Maak een extra gebruikers account aan op de PC zonder rechten. Gebruik dit account als je op "vage" sites surft. Malware dat je tegenkomt heeft dan geen rechten om iets te installeren of veranderen op je PC. Ik gebruik al jaren diverse gratis programma's van Comodo en Avira en Microsot. Nog nooit een probleem gehad met een virus of malware. Zorg er uiteraard wel voor dat je de automatische Windows update aan hebt staan voor de laatste patches en updates.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 04:08 Anoniem
  Mensen hebben wel gelijk maar als bv avg zegt dat het programma dat ik net heb gedownload risicovol is dan open ik het toch zo krijg ik (hacker) en nsa je omdat je eigelijk geen enkele fuck derom geeft
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2015 09:01 Anoniem
  hahaha
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2015 23:25 Dilbert
  Als je een betaald pakket neemt en dan niet de nieuwste versie voor bv 3 pc's en je kan die delen met familie deel je de kosten en via http://www.goedkoopsteantivirus.nl/ ben je zeker van een scherpe prijs en heb ik vaak voor een paar euro's een prima betaald pakket op elke pc.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.