Werken met Facebook Face Chat

© PXimport

Werken met Facebook Face Chat

Geplaatst: 13 juni 2013 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Martin Gijzemijter

Facebook is een fantastisch sociaal netwerk voor wat betreft het delen van alles dat er in je leven gebeurt en het contact houden met vrienden, kennissen en familie. Het is het grootste sociale netwerk ter wereld, en omdat het dat graag wil blijven, heeft het helaas ook een hele vervelende eigenschap: er wordt voortdurend vanalles veranderd, en het Facebook dat je vandaag ziet, kan morgen helemaal anders zijn.

Zo werd er onlangs een nieuwe functie geïntroduceerd voor de mobiele Facebook-app waar veel mensen nogal moeite mee hebben. We leggen uit hoe het werkt.

Face Chat

Het handige van chatten op de site van Facebook, is dat het niet uitmaakt wat je doet, onderin blijft altijd een balk zichtbaar waarin je je chatvensters kunt openen. De mobiele app van Facebook miste die handige functie, hetgeen betekende dat, als iemand iets zei, je het tabblad chatten moest openen voordat je kon chatten, en vervolgens moest stoppen waarmee je bezig was (bijvoorbeeld een eigen post). Dat maakte de app van Facebook minder handig dan de website, en de makers willen gebruikers graag een soort van universele ervaring bieden. Vandaar dat ons Face Chat door de strot wordt geduwd (dat klinkt niet aardig, maar een keuze heb je niet, dus anders kunnen we het niet omschrijven). Gelukkig is het iets dat we ons, na een paar dagen gebruik, graag laten opdringen, omdat het daadwerkelijk handig is. Maar hoe werkt het dan?

 

© PXimport

De site van Facebook heeft een handige chatfunctie, maar in de mobiele apps werkte dat minder handig.

Chatten

Wanneer je de mobiele app op Facebook hebt geopend en iemand begint tegen je te praten, dan verschijnt er plotseling een klein rondje in beeld met daarin de profielfoto van de persoon die iets zegt. Wanneer je op dit rondje drukt, wordt er een soort overlay over je huidige activiteiten gelegd, waarna je iets terug kunt typen. Wil je weer verder gaan waar je mee bezig bent, dan druk je op het donkere gedeelte bovenin (waardoor je de onderliggende pagina kunt zien) en het chatvenster klapt weer in. Het fraaie is dat dit niet alleen werkt met één persoon, maar met meerdere chats tegelijken. De persoon die als laatste iets heeft gezegd, wordt in het rondje getoond. Druk je op het rondje, dan verschijnt niet alleen de chat-overlay, maar ook de rondjes van alle andere personen die met je in een chat zitten. Het is een slimme en zeer intuitieve manier om de chat altijd en overal beschikbaar te maken, zonder dat er tien knipperende balkjes in beeld staan die de rest van de interface overlappen. Wanneer het rondje is ingeklapt, kun je het naar een andere plek op de interface slepen als je vindt dat het in de weg staat.

 

© PXimport

Met de nieuwe functie Face Chat worden chats vertegenwoordigd door rondjes in het scherm.

Chat afsluiten

Dat rondje neemt niet veel ruimte in beslag, maar als je met niemand aan het chatten bent, is het natuurlijk onzin dat het er staat. Gelukkig kun je chats afsluiten. Dat kun je op twee manieren doen. Je kunt op het rondje drukken om alle chatvensters te openen en vervolgens het rondje van het gesprek dat je wilt afsluiten naar beneden slepen (naar het kruisje) om dat gesprek af te sluiten. Je kunt ook echter het chatvenster sluiten en het ‘hoofdrondje’ zoals we het maar even zullen noemen, naar het kruisje slepen, om zo in één keer alle chatvensters af te sluiten. We geven toe dat het allemaal even wennen is en het voelt in het begin behoorlijk intrusief, maar het werkt en is efficiënt en daar gaat het om.

 

© PXimport

Door zo’n rondje naar het kruisje te slepen, sluit je de chat af.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten