WhatsApp back-up maken: Chats bewaren in cloud

Door: dirk-schoofs | 12 mei 2022 11:06

How To

Om te voorkomen dat je ooit berichten en foto’s in WhatsApp kwijtraakt, maakt deze service automatisch een back-up. De eerste keer dat je WhatsApp opstart, zal de app vragen of je eens in de zoveel tijd een reservekopie wilt maken in Google Drive of iCloud, naargelang je een Android- of iOS-toestel hebt. Op deze manier speel je op veilig. Een WhatsApp back-up maken doe je zo.

Stap 1: Instellen

Open WhatsApp, ga via de Instellingen naar Chats en open daar Reservekopie chats. Als je meteen een reservekopie wilt maken, gebruik je de blauwe knop Maak nu reservekopie. Hier lees je hoe groot de reservekopie ondertussen is en wanneer de laatste back-up werd gemaakt. Tik op Autom. reservekopie en selecteer een back-upschema. Je hebt de keuze uit Dagelijks, Wekelijks of Maandelijks.

Omdat video’s snel veel opslagruimte innemen, worden die standaard in de back-up overgeslagen. In het venster Reservekopie chats kun je beslissen om de video’s toch in de reservekopie op te nemen. In dat geval moet je er rekening mee houden dat dit veel opslagruimte kan kosten.

Om deze automatische back-ups te laten werken, moet de functie Ververs op achtergrond ingeschakeld zijn. Controleer dit in de app Instellingen van iOS, dus niet bij de instellingen in WhatsApp. Open de Instellingen en scrol naar beneden tot je WhatsApp aantreft. Hier kun je het schuifje Ververs op achtergrond activeren.

Stap 2: Versleutelen

De back-upfunctie van WhatsApp is niet nieuw, maar sinds oktober 2021 is het mogelijk om de reservekopie te versleutelen met end-to-end-encryptie.

In het venster Reservekopie chats kun je deze wijze van versleuteling inschakelen. Wanneer je dat doet, kan niemand behalve jezelf bij de back-up, zelfs Apple, Google of WhatsApp niet. Hiervoor gebruik je een wachtwoord dat minimaal uit zes tekens en een letter bestaat. Doorloop alle stappen en klaar is Kees.

Hoe regelmatig wil je een back-up laten maken?

Stap 3: Terugzetten

Als het eenmaal is ingesteld, hoef je geen aandacht meer te schenken aan het back-upsysteem. Maar als je bijvoorbeeld van telefoon verandert en een back-up terug wilt zetten, installeer je eerst WhatsApp en voer je je telefoonnummer in. Je bevestigt je account met de tweestapsverificatiecode. Het programma laat zien wanneer de laatste back-up werd gemaakt.

Stop de oplader in het toestel en tik op Zet chatgeschiedenis terug. Eventueel moet je de encryptiesleutel ingeven als je die beveiliging hebt gebruikt. Na een paar minuten (afhankelijk van de grootte van de back-up) verschijnt de melding dat het terugzetten gelukt is.

0 Reactie(s) op: WhatsApp back-up maken: Chats bewaren in cloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.