WhatsApp - Eindelijk appen met je pc

Door: Martin Gijzemijter Martin | 20 juli 2016 10:07

Apps & Software

WhatsApp begon ooit als een app voor je smartphone, transformeerde tot een browser-extensie en is nu eindelijk ook beschikbaar voor Windows en OS X. Dat werd dan ook hoog tijd.

Toen WhatsApp de wereld nog maar net aan het veroveren was, waren we vooral erg blij dat er een app was waarmee we met iedereen die een smartphone had konden chatten, ongeacht het besturingssysteem. Inmiddels zijn we verwend en willen we meer, want waarom niet verdergaan op je desktop waar je op je smartphone gebleven was? Dat is precies de functionaliteit die WhatsApp biedt. Officieel werkt het programma alleen op Windows 8 en 10 (en OS X 10.9 of hoger), maar in praktijk blijkt het ook gewoon te werken op Windows 7. Lees ook: In 3 stappen WhatsApp op je pc of laptop.

Koppelen

Wanneer je de tool hebt gedownload en geïnstalleerd, wordt gevraagd om je je smartphone te koppelen door middel van het scannen van een QR-code. Dit is direct het zwakke punt van het programma, want hoewel de koppeling logisch is voor synchronisatiedoeleinden, functioneert het programma niet zonder je smartphone. Zet je je smartphone op vliegtuigmodus, dan kun je ook op je pc niet chatten. Deels begrijpelijk, want WhatsApp is aan je telefoonnummer gekoppeld, maar daar zijn vast elegantere methoden voor te bedenken (denk maar eens aan hoe iMessage dat oplost). Wel prettig is dat je het koppelen niet elke keer hoeft te herhalen, ook niet als je de app hebt afgesloten. Eenmaal gekoppeld blijft gekoppeld, tenzij je actief ontkoppelt.

Om te koppelen hoef je alleen maar een QR-code te scannen.

Vrijwel identiek

Op de interface na (knoppen zitten op net andere plekken), werkt WhatsApp op je desktop vrijwel precies zoals WhatsApp op je smartphone, en zijn de gelijkenissen met de browserversie niet te missen. Je kunt berichten starten, groepen aanmaken en foto's en video's (met een limiet van 16 MB) sturen. Handig is ook dat de app aangeeft wanneer de batterij van je smartphone bijna leeg is, zodat je niet onverwacht een gesprek hoeft te onderbreken. Wat we wel missen, is de mogelijkheid om alle foto's uit een gesprek te selecteren, dat zou immers ideaal zijn om foto's naar je pc te transporteren.

Qua interface lijkt WhatsApp heel erg op de smartphone-variant en dat is goed.

Conclusie

WhatsApp werkt in Windows en OS X net zo goed als op je smartphone, misschien zelfs iets beter, omdat het typen op een fysiek toetsenbord nu eenmaal prettiger werkt. Het feit dat je het op een desktop kunt gebruiken is ideaal, omdat je nu niet de hele tijd naar een ander platform over hoeft te schakelen.