WhatsApp op desktop krijgt belfuncties: zo werken die

Door: Wesley Akkerman | 19 maart 2021 09:03

How To

Met de smartphone-applicaties van WhatsApp is het al een tijdje mogelijk: bellen. Die functionaliteit komt nu ook naar de desktopversie van de populaire communicatiedienst. Je kunt met en zonder beeld bellen; het is maar net wat je nodig hebt op dat moment.

We wisten al dat deze nieuwe functie voor de desktopapp van WhatsApp onderweg was. Eind vorig jaar bracht de dienst namelijk een update uit voor bètatesters, die de mogelijkheid toevoegde. Vanaf nu is de update voor iedereen beschikbaar. En dat betekent dat de belfunctie nu een solide onderdeel is van de WhatsApp-ervaring, ongeacht de versie die je gebruikt (smartphone of desktop). Mocht je de update nog niet gekregen hebben: je ontvangt hem vanzelf. Het maakt overigens niet uit of je Windows of macOS gebruikt, aangezien er voor beide versies een update is.

De belfunctie voor de desktopversie van WhatsApp is in de basis nagenoeg dezelfde app als op je smartphone. Je gesprekken zijn bijvoorbeeld van gebruiker tot gebruiker versleuteld, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het onderscheppen van je telefoongesprekken. WhatsApp en moederbedrijf kunnen niet horen, zien of lezen wat je allemaal uitspookt op het platform. Een groot verschil is wel dat je vooralsnog alleen één-op-één gesprekken kunt voeren. Bellen in groepsverband zit er vooralsnog dus niet in, maar wordt later wel toegevoegd, aldus het bedrijf.

WhatsApp op desktop gebruiken

Voordat je kunt bellen met via de desktopversie van WhatsApp, dien je de meest recente versie van de dienst geïnstalleerd te hebben. Dat betekent dat je reeds een WhatsAppgebruiker bent en de dienst dus al op je smartphone gebruikt. De desktopversie is namelijk een verlenging van de communicatiedienst, net zoals WhatsApp Web dat is. Zo moet je ook op een soortgelijke manier inloggen. Na het openen van de app moet je namelijk inloggen door een qr-code te scannen die in beeld verschijnt. Daarna wordt je account gekoppeld aan de desktopapplicatie.

Er zijn wel een paar standaarddingen die je nodig hebt voordat je kunt bellen. Zo dien je Windows-versie 1903 te hebben of macOS 10.13. Daarnaast heb je een microfoon en speakers nodig (dit mogen ook de ingebouwde varianten zijn van je laptop) en dien je een camera te hebben wanneer je wil videobellen. Bovendien moet je de desktopapplicatie toegang geven tot al die computeronderdelen. Want anders lukt het namelijk niet om te bellen, natuurlijk.

Een belgesprek starten binnen de desktopversie van WhatsApp werkt gelukkig heel simpel en nagenoeg hetzelfde als in de smartphone-app. Je opent de chat met de persoon met wie je wil bellen. In het scherm zie je een belicoon staan (een ouderwetse telefoonhoorn). Wanneer je daarop klikt, dan initieer je het belgesprek. Wil je tijdens het bellen toch liever gebruikmaken van de camera, geen probleem. In beeld staat namelijk ook nog een cameraicoon. Wanneer je daarop klikt, dan schakelt het systeem automatisch over op videobellen. Maar als je meteen wil videobellen, dan kan dat gelukkig ook. Dan tap je namelijk direct op het icoon voor videobellen.

1 Reactie(s) op: WhatsApp op desktop krijgt belfuncties: zo werken die

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 maart 2021 09:16 Lex1
  Ik ben er totaal niet tevreden over doffe mompelende ervaring.

  Mensen waarmee ik contact heb kunnen mij moeilijk verstaan.

  Met andere woorden WAARDELOOS.

  Skype is wat audio gesprekken velen malen beter.

  Wel perfecte aidio gesprekken met WhatsApp via de Smartphone zelf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.