WhatsApp opschonen doe je zo

Door: dirk-schoofs | 25 maart 2021 06:03

How To

Gebruikers van WhatsApp realiseren zich vaak laat dat een groot deel van de opslagruimte op hun mobieltje wordt opgeslokt door de overvloed aan afbeeldingen en video’s die ze in de loop der jaren hebben ontvangen. WhatsApp had al basisfuncties om opgeslagen media te verwijderen, maar nu beschik je over een volwaardig databeheer. WhatsApp opschonen doe je zo.

Stap 1: Opslag beoordelen

Wanneer je WhatsApp opent en naar de Instellingen gaat, kies je voor het item Opslag en data. Vervolgens kies je in de rubriek Opslag het onderdeel Beheer opslag. Op die manier kom je in de nieuwe interface waar je leest hoeveel ruimte al die media innemen en hoeveel GB er nog vrij is. Door middel van een kleurtje toont deze functie hoe groot het aandeel WhatsApp-media is.

Stap 2: Veelverbruikers

Daaronder kom je bij de items die veel opslagruimte gebruiken. WhatsApp hanteert daar twee criteria. Eerst toont de app de media die groter zijn dan 5 MB. Je krijgt daarbij telkens een miniatuur van de media. Je ziet of het om video’s of foto’s gaat én je leest het aantal MB dat deze media in beslag neemt. 

Tik op de knop Selecteer en kies de items die je wil wissen. Daarna tik je op het vuilnisbakje om de geselecteerde items te verwijderen. Onder de groep Groter dan 5 MB vind je de groep Vaak doorgestuurd. Wanneer een bericht vijf keer of meer is doorgestuurd, voorziet WhatsApp dit bericht van het predicaat Vaak doorgestuurd. Ook hier kun je alle items in één keer verwijderen of de items individueel selecteren en verwijderen.

De media die het meeste ruimte innemen staan bovenaan.

Stap 3: Per chat

WhatsApp waarschuwt wanneer het dataverbruik uit de klauwen loopt.

De derde manier om de media beoordelen is per chat. Ook hier zal de app die media rangschikken volgens de ingenomen ruimte. Tik op het gesprek waarvan jij de bestanden wilt verwijderen. Je ziet nu hoeveel ruimte het gesprek per type multimedia inneemt. Ook hier kun je de video’s, gifjes, foto’s, gesproken boodschappen en andere documenten selectief verwijderen. 

Met deze drie methoden kun je in enkele minuten heel veel ruimtewinst boeken. Je controleert de inhoud volgens bestandsgrootte, daarna volgens frequentie en tenslotte volgens chat waarin ze voorkomen. Bovendien geeft WhatsApp voortaan een waarschuwing wanneer je smartphone bijna geen opslagruimte meer heeft. De app zal je tijdig adviseren om mediabestanden op te ruimen.

1 Reactie(s) op: WhatsApp opschonen doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 maart 2021 20:11 FlipFlap
  Het lijkt gemakkelijk MAAR,
  ik kan niets ontdekken hoe ik foto's en videootjes die ik wil behouden
  kan opslaan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.