WhatsApp: 'Wij doen providers een plezier'

Door: Elmar Rekers | 05 april 2012 11:16

Apps & Software

De medeoprichter van WhatsApp, Brian Acton, meent dat zijn populaire berichtendienst geen negatieve invloed heeft op de omzet van providers. "Door ons nemen gebruikers massaal databundels af", aldus Acton.

Hoewel er nog altijd geen officiële cijfers zijn vrijgegeven over het aantal WhatsApp-gebruikers, is wel bekend dat er dagelijks wereldwijd 2 miljard berichten via de app worden verstuurd. Hoewel dit logischerwijs een lager SMS-verkeer tot gevolg heeft, was het volgens Acton nooit hun bedoeling om providers te benadelen.

"Ik zie het als volgt", vertelt de WhatsApp-oprichter tegenover Reuters. "Wij zorgen voor een massale verschuiving naar databundels, en de partijen die die bundels verkopen zijn de providers. Zij profiteren hier dus enorm van. Het draait tegenwoordig immers allemaal om data."

Ongebruikte SMS'jes

Ook Actons collega Stefan Zehle meent dat de afname in SMS-gebruik geen negatieve ontwikkeling is voor de telco's. "Op de gevestigde markt verkopen providers grote SMS-bundels die vaak niet eens gebruikt worden. De winst vanuit SMS is daarnaast vrijwel nihil en een afname van het aantal verstuurde SMS'jes zal dan ook niet veel invloed hebben."

"WhatsApp is een veel completere berichtendienst dan SMS, en daardoor zeer waardevol voor de gebruiker. Dit zorgt dus voor een waardestijging van de mobiele services die door de provider worden aangeboden." Net als Acton is Zehle van mening dat providers meer geld verdienen aan de databundels dan aan SMS-bundels.

Of providers daadwerkelijk blij zijn met de verschuiving naar gratis berichtendiensten als WhatsApp valt te betwijfelen. Onderzoeksbureau Ovum maakte onlangs bekend dat Amerikaanse providers in 2011 een totaal van 13,9 miljard dollar zijn misgelopen in SMS-opbrengsten. Dit jaar zou het totale verlies uitkomen op 23 miljard dollar.

0 Reactie(s) op: WhatsApp: 'Wij doen providers een plezier'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.