WhatTheFont

Door: robbin-ooijevaar | 20 augustus 2010 13:07

How To

Bent u een leuk lettertype in een tijdschrift tegengekomen? Tenzij u een expert bent moet u maar gissen naar de benaming, en zonder naam is het vinden van een font praktisch onmogelijk. In deze snelstart leest u hoe u een lettertype eenvoudig identificeert met behulp van WhatTheFont.

1. Foto maken

WhatTheFont herkent lettertypen van afbeeldingen of plaatjes. Maak met uw camera of mobieltje een foto van het lettertype waarvan u de naam wilt achterhalen. De afbeelding hoeft niet per se groot te zijn, maar het is wel belangrijk om de letters zo egaal mogelijk te fotograferen. Bewaar de afbeelding als jpg-bestand op uw bureaublad. Gebruik MS Paint (of Photoshop) om de afbeelding bij te snijden. U vindt Paint via Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires, Paint. Selecteer het gedeelte waar een woord het beste leesbaar is en kies Bijsnijden. In oudere Windows-versies kunt u de selectie opslaan als een nieuwe afbeelding via het menu Bewerken, Kopiëren naar. U hoeft de letters niet volledig vrijstaand te maken, WhatTheFonts kan de tekst redelijk goed van de achtergrond onderscheiden.

Maak een foto van de tekst waarvan u het font wilt laten herkennen en knip de foto bij met Paint.

2. Letters herkennen

Surf naar Myfonts en open WhatTheFont. Klik bij Upload file op Bladeren en wijs de in stap 1 gemaakte foto aan. Bevestig met Continue om de foto naar MyFonts.com te sturen. De site toont uw afbeelding, met daaronder meerdere uitsneden van de letters. Als het goed is vindt u in elk vakje één letter met een invulvakje eronder. Geef aan welke letters u ziet, om de identificatie te bevestigen. Als één of meerdere letters niet worden gevonden laat u het betreffende vakje leeg. Als de hele afbeelding als één letter wordt herkend, is er iets mis met uw foto. Dit gebeurt ook als er te weinig wordt herkend of als teveel letters met elkaar zijn verbonden. Maak de foto en uitsnede in dit geval opnieuw. Bevestig met Continue om verder te gaan.

WhatTheFont splitst uw afbeelding op. Geef aan welke letters u herkent.

3. Fonts downloaden

WhatTheFont toont nogmaals uw afbeelding. Daaronder vindt u een overzicht met één of meerdere fonts die overeenstemmen met het lettertype op uw foto. Klik de naam aan van het lettertype om bij de downloadlink te komen. De meest gangbare standaard voor lettertypebestanden is ttf (true type font). Veel lettertypen zijn tegen betaling verkrijgbaar. Gebruik een goede zoekopdracht in Google om de fonts kosteloos te vinden, bijvoorbeeld download free ttf . Het installeren van een lettertype is eenvoudig. Download het lettertypebestand naar uw bureaublad. Pak eventueel het zip-bestand uit, zodat u de ttf-bestanden in Windows Verkenner ziet. Klik met rechts op het ttf-bestand en kies Installeren. Het lettertype is vanaf nu in alle Windows-programma’s beschikbaar.

Download het font (ttf-bestand) via Myfonts of zoek het lettertype op in Google.

1 Reactie(s) op: WhatTheFont

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 september 2015 19:37 Anoniem
    I actually got into this post. I located it to be fascinating and loaded with exclusive points of interest. I like to read material that makes me believe. Thank you for writing this fantastic content. kfadddkcdggbgbbd
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.