Aan de slag met widgets in iOS

Door: Ronald Smit | 11 augustus 2018 08:48

informatie overzetten iphone
How To

iOS biedt de mogelijkheid om widgets op een verzamelscherm te tonen. Steeds meer apps leveren handige widgets mee. Activeer en beheer ze!

Widgets zijn een soort van mini-programmaatjes. Je kent ze wellicht nog uit Windows 7 in de vorm van Gadgets. Ook in Android zijn ze beschikbaar, daar zelfs naar willekeur te plaatsen op een van de thuisschermen. In iOS 11 verloopt het gebruik van Widgets wat georganiseerder. er is namelijk een informatiescherm beschikbaar dat u bereikt door vanaf het thuisscherm naar rechts te vegen. U ziet dan naast de bekende zaken als Agenda, Herinneringen en Weer mogelijk ook wat andere informatieblokken. Precies die blokjes zijn widgets. Veel apps bieden een widget aan. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsapp die direct op dit widget-scherm het laatste nieuws toont. Maar een widget kan ook een interactief mini-programma zijn. Zoals bijvoorbeeld de snel toegankelijke rekenmachine die als onderdeel van de veelzijdige app PCalc. De widgets zijn ook bereikbaar als je i-apparaat vergrendeld is. Makkelijk om even snel een klein klusje uit te voeren dus, of om een razendsnel overzicht van actuele zaken te krijgen. Met name voor dat laatste lenen widgets zich bij uitstek. Het is dus niet verwonderlijk dat meeste van deze handige extraatjes te vinden zijn in de categorieën nieuws en weer.

Toevoegen en beheer

Om een widget toe te voegen tik je in het widgetscherm helemaal onderaan op Wijzig. Je ziet nu een lijst met al actieve widgets, een stukje lager onder het kopje MEER WIDGETS vind je alles wat er toe te voegen is. Zeker als je al flink wat apps hebt geïnstalleerd zal deze lijst behoorlijk lang zijn. Om een widget toe te voegen tik je op het groene plusje voor een gewenst exemplaar. Voeg overigens met beleid toe, want een enorm lang en onoverzichtelijk widgetscherm met tientallen actieve exemplaren schiet z'n doel natuurlijk volledig voorbij. Heb je eenmaal een widget toegevoegd, dan kan de positie gewijzigd worden. Gebruik daarvoor het handgreep-knopje (met de drie grijze streepjes) achter een widget en sleep het naar de gewenste plek. Om een widget te verwijderen tik je op de rode min in de lijst met actieve widgets. Klik na afloop op Gereed.

Je kunt widgets toevoegen, verwijderen of van plek veranderen

Opties

Veel widgets bieden instelbare opties. Daarvoor moet je veelal de achterliggende app opstarten en daar in de settings duiken. Zo kan bij bijvoorbeeld een weerwidget ongetwijfeld de locatie opgegeven worden. Om maar een voorbeeld te noemen. Verder zie je rechtsboven sommige widgets de tekst Toon meer staan. Door hier op te tikken wordt de betreffende widget vergroot. Door vervolgens op Toon minder te tikken krimpt hij weer naar z'n oorspronkelijke vorm.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met widgets in iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.