Widgets in Linux Mint

Door: Ronald Smit | 24 juni 2019 06:04

How To

Linux Mint is een modern besturingssysteem dat meedoet aan de wensen van z'n gebruikers. Zoals bijvoorbeeld de implementatie van widgets ofwel - zoals ze in Mint heten - Minitoepassingen. Zet je bureaublad er vol mee!

Widgets kennen we natuurlijk vooral van smartphones en tablets. Het zijn kleine 'apps' die volcontinu op het bureaublad staan en daar hun ding doen. Denk aan een weerbericht, een nieuws-widget, een resources-monitor en al dat soort zaken. Onderdelen dus waar je wellicht vaak een blik op wilt werpen om 'op de hoogte te blijven van'. Windows had ze vroeger ook, in de vorm van de Sidebar, maar dankzij de vele veiligheidsproblemen is het onderdeel daar verdwenen. Zo niet in Linux Mint, waar het prima geïmplementeerd is. Alleen heten ze daar geen widgets, maar minitoepassingen. Om er gebruik van te maken, klik je in het menu Start onder Voorkeuren op Minitoepassingen. Om de werking direct duidelijk te maken, klik je eens op Klok-minitoepassing in het (nog) zeer bescheiden rijtje van al beschikbare widgets. Klik vervolgens op de +-knop en je ziet een joekel van een digitale klok in beeld verschijnen. Dat is dus een widget, die altijd op je bureaublad blijft staan. Het programmaatje heeft geen traditionele vensterranden en bijbehorende bedieningsknoppen. Configureren van een widget kan door er met de rechter muisknop op te klikken en dan voor Instellen te kiezen. Elke minitoepassing heeft zo z'n eigen mogelijkheden om hem naar je eigen smaak in te richten.

Op naar meer widgets

Er zijn nog veel meer minitoepassingen beschikbaar voor Linux Mint, standaard zijn er maar drie mee-geïnstalleerd. Klik - nog altijd in het venster Minitoepassingen - midden boven op de knop Ophalen. Klik altijd even op de verversknop (in de vorm van de draaiende pijltjes) om de lijst beschikbare minitoepassingen te actualiseren. Vervolgens download je een interessante widget door op het downloadknopje erachter te klikken. Om deze op het bureaublad te plaatsen klik je op de knop Beheren, selecteer je de de net toegevoegde minitoepassing en klik je weer op het plus-knopje. Een minitoepassing verwijderen is een kwestie van deze selecteren in het lijstje onder Beheren en op de - klikken. Daarmee is de minitoepassing nog niet helemaal van je systeem verdwenen, wil je echt volledig af van een widget dan selecteer je deze gevolgd door een klik op het kruisknopje. Bij sommige minitoepassingen staat overigens een driehoekje met uitroepteken in de beheerlijst. Het gaat in dat geval om widgets die gebruik maken van systeem-aanroepen die mogelijk tot crashes kunnen leiden. Als de programmeur ze niet goed geïmplementeerd heeft, that is. In de meeste gevallen zal het wel goed gaan. Maar je weet dan waar je de oorzaak moet zoeken als na het activeren van een minitoepassing vervelende dingen gebeuren. En de oplossing ligt in zo'n geval voor de hand: verwijderen van de widget.

Er staan meerdere widgets klaar voor Linux Mint

1 Reactie(s) op: Widgets in Linux Mint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 juni 2019 20:45 Kasander1
    Ik heb hier een Linux Mint 19.1 Tessa waar de optie "Mini toepassingen" echt niet te vinden is!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.