Wii en 3DS brengen Nintendo eerste verlies ooit

Door: Elmar Rekers | 26 april 2012 14:39

Apps & Software

De Japanse game- en consolemaker Nintendo heeft voor het eerst in zijn bestaan een boekjaar met verlies afgesloten. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf over het fiscale jaar, dat afliep op 31 maart, presenteerde.

Nintendo zegt een verlies te hebben geleden van meer dan 43 miljard yen (ruim 400 miljoen euro). Volgens het bedrijf is dit te wijten aan een sterke positie van de Japanse yen en de forse prijsdaling die vorig jaar werd doorgevoerd op de Nintendo 3DS. In Nederland werd het prijskaartje van 250 euro slechts vijf maanden na de lancering verlaagd naar zo'n 170 euro.

Nintendo 3DS

Toch lijkt naast de prijsverlaging ook de tegenvallende vraag naar de handheld het bedrijf parten te spelen. Nintendo maakt bekend dat de 3DS sinds 31 maart 2011 wereldwijd 13,53 miljoen keer over de toonbank is gegaan. Vijf miljoen van deze consoles gingen in Japan van de hand.

Nintendo zal later dit jaar zijn nieuwe Wii U-spelconsole lanceren, waarmee de sterk teruglopende verkoop van de Wii moet worden opgevangen. Dit apparaat werd het afgelopen jaar wereldwijd nog maar 9,84 miljoen keer verkocht. In totaal verkocht Nintendo 36 procent minder consoles dan een jaar eerder.

Rode cijfers

Hoewel Nintendo 'teleurgesteld' is met het eerste verlieslijdende jaar uit zijn consolegeschiedenis, zijn de rode cijfers minder zwaar dan analisten vooraf hadden voorspeld. Het lopende boekjaar, waarin de Wii U dus het levenslicht ziet, verwacht Nintendo af te sluiten met een winst van zo'n 200 miljoen euro. Dit onder meer omdat de 3DS niet langer onder de productieprijs zal worden verkocht.

0 Reactie(s) op: Wii en 3DS brengen Nintendo eerste verlies ooit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.