Wii-spellen op uw pc

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 17 maart 2011 12:27

Apps & Software

De Wii is een leuke spelcomputer, maar u moet er wel een flink bedrag voor neertellen, om vervolgens ook nog eens zo’n dertig tot vijftig euro per spel te betalen. Dolphin is een emulatieprogramma waarmee u Wii-spellen op de pc kunt spelen. U moet uiteraard de spellen nog steeds kopen of lenen, maar het is een goede manier om uit te proberen of Wii-spellen iets voor u zijn.

1. Dolphin downloaden en gamedump maken

U downloadt Dolphin via de website Dolphin Emulator. Klik op Download in het menu bovenin en selecteer vervolgens de meest recente versie voor uw besturingssysteem. Het Windows-bestand is gecomprimeerd als 7Zip-bestand (.7z). Pak het bestand uit (dat kan met de meeste compressie-clients). Voor nu is dit gedeelte even klaar. Om Wii-spellen naar uw harde schijf uit te pakken, downloadt u Rawdump. Pak dit programma uit en start het op. Plaats een Wii-schijf in de dvd-speler en klik op Start Dump. Het spel wordt nu naar de harde schijf weggeschreven (dit kan behoorlijk lang duren). Wanneer dit is voltooid, klikt u op Convert raw to .iso, waarna de dump wordt omgezet naar een bestand dat Dolphin kan lezen. Overigens moet hierbij gezegd worden dat er bepaalde dvd-spelers zijn die geen Wii-schijven kunnen lezen. Er is geen duidelijke lijst van spelers die wel en niet werken, dus het is verstandig om eerst een Wii-spel te lenen om te kijken of het bij u werkt. U merkt dat het dumpen niet werkt als het lampje op uw dvd-speler knippert en u de speler telkens hoort in- en uitschakelen.

U kunt geen Wii-spellen vanaf de cd spelen, u moet daar eerst een ‘dump’ van maken.

2. Wiimote koppelen

De Wii heeft ook controllers: Wiimotes. U kunt spellen spelen zonder deze apparatuur, maar wellicht kunt u ook een Wiimote met Nunchuck (een controller die u op de Wiimote aansluit) lenen. U koppelt deze als volgt (Bluetooth is hiervoor vereist). Klik op het Bluetooth-pictogram in uw systeemvak en selecteer Nieuw apparaat toevoegen. Druk tegelijkertijd op de knoppen 1 en 2 op de Wiimote totdat de lampjes knipperen. Windows herkent de Wiimote (Nintendo RVL-CNT-01). Klik op Volgende. Klik op Een koppeling maken zonder code en de Wiimote wordt gekoppeld aan uw pc. Open nu Dolphin en klik op Wiimote. Bij Input Source verandert u de waarde van Emulated Wiimote in Real Wiimote. De Wii werkt normaliter met een infrarood sensorbalk. Zonder deze sensorbalk kunt u de Wiimotes wel gebruiken, maar niet naar het scherm richten om een menuselectie te maken. Hier is een trucje voor. Plaats twee waxinelichtjes vijftien centimeter uit elkaar voor uw beeldscherm. Dit vervangt de functionaliteit van de sensorbalk.

U kunt zelfs de Wiimote koppelen aan de pc.

3. Dolphin instellen en beginnen met spelen

Er zijn wat instellingen die u kunt aanpassen om de speelervaring te optimaliseren. Zorg ervoor dat uw DirectX-drivers up to date zijn (de meeste recente zijn van 30 november). Klik op Options en vervolgens op Configure. Wijzig Fullscreen Display Resolution in de gewenste waarde en geef vervolgens aan hoe groot het venster mag zijn. Plaats een vinkje bij Render to Main Window. Onderin bij Game List Language stelt u de waarde in op Dutch. Klik vervolgens op het tabblad Wii en verander de optie System language ook in Dutch. Gebruikt u het trucje met de waxinelichtjes, wijzig de waarde bij Sensor Bar Position dan in Bottom. Klik op het tabblad Plugins en selecteer Dolphin Direct3D9 en klik op Config. Verwijder het vinkje bij Enable CPU Access en verander de waarde bij Copy in Texture. Klik op Close en OK. U bent nu gereed om Wii-spellen te spelen. Klik op Open en blader naar het iso-bestand van uw Wii-spel. Selecteer het bestand en klik op Openen. Veel Wii-plezier!

U kunt nu de Wii-emulatie starten en de spellen spelen.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

4 Reactie(s) op: Wii-spellen op uw pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 september 2013 17:17 Anoniem
  bedankt voor het uitleggen, dat had ik echt nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 21:08 Anoniem
  hello
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2014 18:27 Anoniem
  hoe moet het uitleggen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2014 14:53 Anoniem
  Hoe kom ik aan spellen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.