Overzichtelijk wijzigingen bijhouden in Word

Door: Martin Gijzemijter Martin | 29 april 2015 08:04

Apps & Software

Wellicht heb je wel eens een Word-document voor je kiezen gekregen waarin iemand de functie 'wijzigingen bijhouden' had aangezet. Kan handig zijn, maar als er veel wordt veranderd kan een document in een kermis van kleuren veranderen waarin bijna niet meer te werken is. Gelukkig is het op te lossen!

Het is niet zo dat Wijzigingen bijhouden alleen maar onoverzichtelijk werkt als je er geen ervaring mee hebt. Zelfs de meest ervaren gebruikers vinden dat - wanneer alle wijzigingen worden geaccepteerd - er op sommige plekken spaties ontbreken of juist teveel staan, simpelweg omdat je door alle rode tekst heen niet goed kunt zien hoe de tekst er uiteindelijk uit komt te zien. Dat kan juist leiden tot extra fouten in plaats van tot het verminderen van fouten, waar de functie oorspronkelijk voor bedoeld is.

Wijzigingen bijhouden maakt er soms helaas nogal een zooitje van.

Wijzigingen overzichtelijker bijhouden

Om die reden is het goed om te weten dat Word tegenwoordig drie modi heeft voor het bijhouden van wijzigingen. Wanneer je in word klikt op het tabblad Controleren in het lint bovenin, dan zie je naast de optie Wijzigingen bijhouden een kopje staan genaamd Alle markeringen. Dit is de standaardmodus waarin alle wijzigingen worden weergegeven.

Wanneer je hierop klikt, zie je echter nog een aantal andere modi. Ga je bijvoorbeeld voor Eenvoudige markering, dan wordt de tekst zelf met rust gelaten, en wordt er alleen een horizontale lijn voor de betreffende regel gezet om aan te geven dat er in die regel een correctie is gedaan. De overige twee opties zijn niet zo nuttig, omdat je dan helemaal geen markeringen meer ziet en dat schiet z'n doel in dit geval voorbij.

De optie Eenvoudige markering zorgt er in ieder geval voor dat het duidelijk is dat er in die regel iets aangepast is. Als de persoon in kwestie wil weten wát precies, kan hij zij op de horizontale lijn klikken om de correcties weer te geven.

De optie Eenvoudige markering maakt het allemaal een stuk overzichtelijker.