Wildbit Viewer - Meer dan kiekjes kijken

Door: Toon van Daele | 13 december 2020 16:16

Review

Plaatjes kijken kan natuurlijk met de standaardtool van Windows, maar die biedt verder nauwelijks opties. Het tegendeel is waar voor Wildbit Viewer. Het ‘viewer’-gedeelte is trouwens maar één van de tools in deze applicatie, want naast heel veel functies, zit er bijvoorbeeld ook een heuse foto-editor bij. Kortom, Wildbit Viewer is meer dan kiekjes kijken.

Wildbit Viewer

Prijs
Gratis voor niet-commercieel gebruik
Taal
Engels
OS
Windows (32- en 64bit-versies; ook portable)
Website
www.wildbit-soft.fi/software.html
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ruime formaatondersteuning
  • Veelzijdige toolkit
  • Minpunten
  • Niet zo snel

Zodra je Wildbit Viewer opstart is het je meteen duidelijk: als je alleen maar foto’s in een rechttoe, rechtaan diashow wilt bekijken, dan is het programma overkill. Wildbit Viewer tracht namelijk verschillende functies te combineren, want naast een ‘viewer’ is het ook een fotobeheerder, een fotozoeker en een fotobewerker. Handig, maar tegelijk maakt het de interface en de bediening ook iets complexer.

Wildbit Viewer doet veel meer dan zijn naam doet vermoeden.

Standaardfuncties

Standaard bevat de – niet zo flitsende - interface van Wildbit Viewer drie panelen. Een met de mappenstructuur, een voor de afbeeldingsbestanden van de gekozen map (Wildbit Viewer kan met circa 75 formaten overweg, inclusief raw) en uiteraard een paneel met een voorafbeelding van de geselecteerde foto. Er zijn tevens knoppen om een foto te roteren, om die als bureaubladachtergrond in te stellen, om in te zoomen en om de eigenschappen (metadata) op te vragen. Foto’s kun je tevens aan een favorietenlijst toevoegen, handig om snel foto’s te selecteren voor een diashow, die tientallen overgangseffecten ondersteunt.

Extra tools

De grootste kracht van Wildbit Viewer zit in het Tools-menu. Hier vind je onder meer een metadata-editor, waarmee je exif- en iptc-metadata kunt aanpassen. Een batch-hernoemer zit er eveneens bij, met variabelen als datum, bestandsgrootte, fotodimensies en talrijke metadata. Of wat dacht je van een fotovergelijkingstool – inclusief histogrammen – die allerlei foto-eigenschappen naast elkaar zet en op basis daarvan een ‘gelijkenisratio’ berekent. De ingebouwde zoekfunctie maakt ook indruk. Die bied je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te zoeken op onder meer bestandsgrootte en -attributen en zelfs op een 70-tal metadata.

Verder is er een heuse foto-editor, en dat is niet een van de minste! De gereedschapskist heeft wel wat weg van Photoshop, er is laagondersteuning en diverse, weliswaar niet zo gebruiksvriendelijke, effectfilters.

Een minpunt is wel dat Wildbit Viewer geregeld wat traag reageert.

De ingebouwde foto-editor is allesbehalve een uitgekleed exemplaar.

Conclusie

Wildbit Viewer is niet echt bedoeld voor wie snel-snel een simpele diashow op zijn scherm wil zetten (hoewel dat ook perfect mogelijk is). De tool mikt veeleer op gebruikers die fotobeheer- en bewerkingstools graag in één programma verenigd zien, met een rijk arsenaal aan functies.

0 Reactie(s) op: Wildbit Viewer - Meer dan kiekjes kijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.