WildGem - Opsporing verzocht!

Door: Toon van Daele | 18 mei 2018 08:48

Review

Wanneer je naar specifieke tekens of woorden zoekt binnen een tekstdocument, zoals een csv-, txt- of html-bestand, dan kun je dat natuurlijk handmatig doen, maar dat is tijdrovend en foutgevoelig. Je kunt beter een tool inzetten als WildGem, die zowel geschikt is voor beginners als voor gevorderde gebruikers met kennis van reguliere expressies.

WildGem

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.skytopia.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Draagbaar & compact
  • Ondersteuning van regex
  • Minpunten
  • Alleen voor zuivere tekstbestanden
  • Nauwelijks te configureren

WildGem is niet alleen erg bescheiden in omvang (net iets meer dan 1 MB), de applicatie behoeft niet eens een installatie. Bovendien laat het programma zich vanuit een enkel venster bedienen. Allemaal lekker compact dus.

Basisfuncties

Zodra je een tekstbestand hebt ingeladen, verschijnt de inhoud van dit bestand in twee panelen. Wanneer je vervolgens de gezochte tekens of woorden intikt, zal WildGem die meteen in het linkerpaneel markeren. Als je deze tekens of woorden door andere wilt vervangen, hoef je de vervangtekst maar in te vullen bij Replace. De vervangingen worden meteen doorgevoerd in het rechterpaneel en worden ook hier duidelijk gemarkeerd. Met een druk op de knop leg je de aanpassingen vast in een tekstbestand.

Je kunt deze zoek- en vervangfunctie echter nog bijsturen met behulp van enkele typische opties, zoals het al dan niet rekening houden met hoofdletters of met witruimtes als spaties en tabs.

Gevonden en vervangen tekst wordt telkens in twee verschillende panelen gemarkeerd.

Reguliere expressies

De meerwaarde van WildGem zit ‘m echter vooral in de ondersteuning van reguliere functies, of liever: in de manier waarop de tool een brug heeft gebouwd naar deze complexe materie. Het programmavenster bevat namelijk een hele reeks knoppen (gelukkig ook met uitgebreide helptekst) waarmee je complexe zoekopdrachten kunt starten die WildGem dan zelf ook nog eens in de bijbehorende reguliere expressie omzet. Enkele typische voorbeelden als smaakmaker: [a-zA-Z]+, \W+, [ ]+, enzovoort. Je hoeft uiteraard geen gebruik te maken van deze knoppen; het is ook altijd mogelijk eigenhandig de gewenste reguliere expressies in te tikken.

Conclusie

Wie binnen tekstbestanden op zoek is naar specifieke tekst of woord(del)en, eventueel om die automatisch door iets anders te laten vervangen, kan terecht bij WildGem. Dankzij de slimme ondersteuning van reguliere expressies zijn ook zeer krachtige zoekopdrachten mogelijk.

De knoppen zijn een handige springplank naar het complexe regex.

0 Reactie(s) op: WildGem - Opsporing verzocht!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.