WinDirStat - Ruimtevreters in beeld

Door: Maikel Dijkhuizen | 12 januari 2017 07:12

Review

Op een bomvolle schijf raak je al snel het overzicht kwijt. Hoe kom je nutteloze bestanden op het spoor en verwijder je ze van het systeem? Het slimme tooltje WinDirStat brengt de grootste ruimtevreters in beeld - letterlijk. Daarna haal je eenvoudig de bezem door je harde schijf.

WinDirStat


Prijs
Gratis

Taal
Nederlands

OS
Windows XP/Vista/7/8/10

Website
www.windirstat.net
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Snel analyseprogramma
  • Schematische weergave schijven
  • Eenvoudig in gebruik
  • Minpunten
  • Geen opruimsuggesties
  • Verouderde interface

In feite is WinDirStat niets meer dan een eenvoudig analyseprogramma voor Windows. Bijzonder is dat dit tooltje analyses zeer snel uitvoert. Je weet hierdoor meteen hoeveel GB’s aan muziek, films en systeembestanden er op de pc staan opgeslagen. Aan de hand hiervan ontdek je wellicht ruimtevreters die onnodig veel opslagcapaciteit opeisen.

Schijf analyseren

Na het opstarten bepaal je welke schijf je wilt analyseren. Als alternatief breng je alle lokale schijven of alleen een specifieke map in kaart. Het resultaat van de analyse is over drie deelvensters verdeeld. Allereerst blader je in een boomstructuur door alle mappen. In tegenstelling tot Windows Verkenner zie je in WinDirStat meteen hoeveel GB’s aan data iedere map bevat. De grootste mappen vind je bovenaan. Het deelvenster rechts geeft van ieder bestandsformaat de bijbehorende opslagruimte weer. Onderaan vind je ten slotte een schematische weergave van allerlei gegevens op je harde schijf. Ieder gekleurd blokje staat voor een ander bestand. Het is dus zinvol om even op de grootste blokken te klikken, aangezien die de meeste ruimte in beslag nemen.

De grote gekleurde blokken nemen de meeste opslagruimte in beslag.

Opruimen

Na ontdekking van overbodige bestanden wil je de boel natuurlijk meteen opruimen. Zodra je een gekleurd blokje in het onderste deelvenster aanklikt, selecteert WinDirStat het overeenkomstige bestand in de boomstructuur. Via het contextmenu onder de rechtermuisknop verplaats je het bestand vervolgens naar de prullenbak of verwijder je het definitief van de pc. Werk je liever vanuit Windows Verkenner, dan open je eventueel rechtstreeks de juiste bestandslocatie in dit hulpprogramma. WinDirStat doet overigens geen suggesties van overbodige bestanden (zoals CCleaner), dus je dient wel alles zelf uit te pluizen.

Op verzoek brengt WinDirStat ook vrije schijfruimte in beeld.

Conclusie

Wil je de harde schijf opschonen zonder de controle uit handen te geven aan een vreemde schoonmaaktool? WinDirStat is alles wat je nodig hebt. Het programma toont op schematische wijze de grootste bestanden, zodat je geen tijdrovende zoekacties meer hoeft uit te voeren in Windows Verkenner. Zo verspil je voortaan nooit meer onnodig opslagruimte.

0 Reactie(s) op: WinDirStat - Ruimtevreters in beeld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.