Windows 10 als alarmklok, timer en stopwatch

Door: Ronald Smit | 29 mei 2020 06:06

Windows 10 als alarmklok, best handig! Maar zorg wel dat de geprogrammeerde alarmen in de tijd vallen dat je pc aan staat.
How To

Met Windows 10 haal je niet alleen een besturingssysteem in huis, maar ook een alarmklok. En een timer. En een stopwatch. Dat zijn althans de onderdelen die in de standaard-app Alarmen en klok aantreft. Altijd handig!

De app Alarmen en klok wordt standaard met Windows 10 meegeleverd. Het is een simpel maar doeltreffend appje. We kijken eerst even naar de hoofdfunctie: de alarmklok. Start de app (ergens in het Startmenu te vinden, vanzelfsprekend) en klik op de + rechtsonder in het venster.

Je kunt nu een alarm definiëren. Geef allereerst een naam voor het alarm op, handig voor als je er meerdere toe gaat voegen. Stel dat je bijvoorbeeld elke dag om vijf uur herinnerd wilt worden aan het feit dat je werkdag voorbij is. Dan klik je onder het kopje Herhalend op Eenmalig.

Vervolgens kun je de gewenste dagen selecteren waarop dat alarm op 17.00 uur af moet gaan. Je ziet dat als je maandag tot en met vrijdag selecteert en dan ergens buiten het selectieveld klikt, je planning automatisch de naam Werkdagen betreffende de selectie krijgt. Verder is het mogelijk om een alarmgeluid te kiezen. Klik daarvoor op het onder Geluid vermelde standaardgeluid (Carillon) en kies iets wat je interessanter vindt.

Om het alarm te activeren klik je op het kleine pictogram in de vorm van een diskette rechtsonder in het venster. Check of de schakelaar achter het nu toegevoegde alarm op aan staat (tijdens de vakantie zou je het tijdelijk uit kunnen zetten) en wacht tot het tijd is. Het alarm gaat dan af. Echter – en da’s wel iets om in het achterhoofd te houden – alléén als de pc of laptop aan staat! Ergens klinkt dat ook wel logisch natuurlijk, maar heb niet het idee dat je pc je ’s morgens wekt als ie uit staat.

Van Alarm via wereldklok en timer tot stopwatch

Om een toegevoegd alarm uit de lijst te verwijderen, klik je erop. Je belandt dan weer in het paneel waarin het alarm geconfigureerd kan worden. Klik op het vuilnisbakje rechtsonder in het venster en je alarm is na bevestigen verwijderd. Zoals beloofd bevat de app Alarmen en klok meer leuks. Onder Klok (knoppenbalk bovenin het venster) vindt je een grafische wereldklok. Onder Timer is een afteltimer in te stellen, bijvoorbeeld om telkens weer dat perfect gekookte ei te realiseren. En mocht je willen weten hoe lang het duurt voor de batterij van je elektrische puntenslijper leeg is bij continu gebruik, dan komt de Stopwatch perfect van pas.

Een grafische wereldklok komt wellicht van pas als je op reis bent, of wanneer je iemand in een andere tijdzone (niet) wakker wilt bellen.
Een grafische wereldklok komt wellicht van pas als je op reis bent, of wanneer je iemand in een andere tijdzone (niet) wakker wilt bellen.

2 Reactie(s) op: Windows 10 als alarmklok, timer en stopwatch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 juni 2020 19:26 Lex1
  Ja hoor we gaan Microsoft nog meer privacy gevoelige informatie geven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2020 19:44 chrislaarman
  Ja, handig, maar sinds de opkomst van mobiele apparaten op een desktop-systeem (zelfs een notebook) toch een vijfde wiel aan de wagen.

  Het wordt een stuk handiger (volgens mij dan), als je met name wekkers cross-platform kunt delen. Bij stopwatches denk ik eerder aan mobiel en smartwatch. Bij timers op een desktop denk ik eerder aan verantwoording (en desgewenst declaratie) van gewerkte uren, en daarvoor heb je andere, "automatische" apps.

  (Waarschijnlijk zeg ik niets nieuws.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.