Windows 10 Fall Creators Update: dit is er nieuw

Door: Mark Gamble | 17 oktober 2017 10:01

Nieuws

De nieuwste update voor Windows 10, de Fall Creators Update, is eindelijk uit. Computer!Totaal laat zien wat er allemaal nieuw voor je is, hoe je checkt of je pc er klaar voor is en waar je op moet letten voor, tijdens en na het downloaden.

Meer lezen over Windows 10? Op deze pagina verzamelen we alles voor je.

Je je pc er klaar voor?

Op 17 oktober is de Fall Creators Update beschikbaar gemaakt voor iedereen bij wie Windows 10 helemaal up-to-date is. De systeemeisen voor de Fall Creators Update zijn gelijk gebleven ten opzichte van de vorige versie van Windows 10, maar wil je de 3D-functionaliteit van het onderdeel Mixed Reality gebruiken, dan heb je wel extra zware hardware nodig. Maar voor de gewone functies van Windows 10 Fall Creators Update zijn dit de minimale systeemeisen:

– Een 1 GHz-processor
– 1 GB geheugen voor de 32bit-versie / 2 GB voor de 64bit-versie
– 16 GB vrije ruimte voor de 32bit-versie / 20 GB vrije ruimte voor de 64bit-versie
– Een DirectX-compatibele videokaart en een resolutie van 800 bij 600

Let wel: de bovenstaande eisen zijn de absolute minimum. 1 of 2 GB geheugen is prima als je alleen Windows zou draaien, maar dan is er nauwelijks nog genoeg geheugen voor al je andere programma’s en apps. Wat ons betreft is 4 GB eigenlijk het absolute minimum; prettiger werk je met 8 GB werkgeheugen of meer. Qua processor zouden we een verdubbeling van de kloksnelheid aanraden, dus 2 GHz of hoger.

In het volledige artikel vind je meer informatie.

De Fall Creators Update downloaden

Net als bij alle vorige Windows 10-versies heb je ook de mogelijkheid om de Windows 10 Fall Creators Update handmatig te downloaden. Dat kan op meerdere manieren. In dit artikel laten we je precies zien hoe je dat doet.

Microsoft belooft Windows 10-gebruikers ongeveer ieder half jaar een grote update met nieuwe functies. Afgelopen maart werd de Windows 10 Creators Update (Makersupdate) uitgebracht, waarbij tal van Windows 10-functies op de schop gingen.

Paint3D

Met de nieuwe Windows 10-update die in vandaag verschijnt, borduurt Microsoft voort op de Creators Update-functionaliteit. Zo zullen de bestaande apps als Paint3D een update krijgen, en biedt Windows 10 straks ook verbeterde ondersteuning voor augmented reality-brillen van andere fabrikanten.

People Hub

Een van de functies die nu al beschikbaar is in de laatste preview-build van Windows 10 is de zogeheten People Hub. In feite is dit een verzamelplaats voor al je contacten, bijvoorbeeld uit je werk- en persoonlijke mail, je smartphone en Windows-adresboek. Al deze contactgegevens kun je straks in de Fall Creators Update vanuit een enkele app benaderen. In de huidige Windows 10-versie is nu ook een app Personen, maar dat is in feite het oude Windows Adresboek. De People Hub combineert dus alle contactgegevens uit diverse toepassing in een enkele app. De People Hub zal ook als systeemvak-app fungeren, zodat deze altijd te bereiken is via het meest rechter onderdeel op Windows 10-taakbalk.

Edge

Microsofts voorkeurbrowser als het op Windows 10 aankomt is Edge. In de Fall Creators Update wordt er een aantal nieuwe functies aan toegevoegd. Zo krijgt het menu er een aantal opties bij, zoals het direct vastmaken van een website aan de taakbalk (voorheen kon je alleen een snelkoppeling laten maken in het Startmenu) en worden er nieuwe tools geïntegreerd om met pdf-bestanden te werken. Als je geen andere pdf-lezer hebt geïnstalleerd, is Egde de standaard pdf-lezer in Windows 10. In de huidige versie kun je in- en uitzoomen en bladeren door de pdf's, maar vanaf de Fall Creators Update kun je pdf-bestanden roteren, de tekst laten voorlezen via de in Windows 10 ingebouwde spraak-engine en heb je de beschikking over nieuwe annotatie-gereedschappen.

Defender ATP

Ook het Windows 10 Defender Beveiligingscentrum - dat met de eerdere Creators Update het levenslicht zag - gaat op de schop. Zo kunnen Insider-deelnemers zich nu aanmelden voor het Defender ATP (Advanced Threat Protection)-programma, waarbij de beveiliging van van het Windows Defender-beveiligingscentrum wordt uitgebreid naar de Windows security stack. Hierdoor wordt het makkelijker om gevaarlijke code sneller te herkennen en direct te blokkeren op kernel-niveau. Daarnaast krijgen Windows 10-gebruikers duidelijker te zien wat er geblokkeerd is door middel van een uitgebreid schema, zoals onderstaande afbeelding (afkomstig van de Windows 10-blogsite van Microsoft) laat zien.

People Hub

De algemene Contacten-app wordt in de Fall Creators Update vervangen door de People Hub, een makkelijker te bereiken onderdeel in Windows 10. De nieuwe People Hub - of in het Nederlands Personenbalk - is een nieuwe locatie op de Windows 10-taakbalk, waarmee je snel gegevens van personen waarmee je eerder hebt gemaild, geSkyped of bestanden naartoe hebt gestuurd, kunt vinden. Het pictogram bestaat uit twee naast elkaar staande poppetjes.

Met de Personenbalk kun je contacten uit verschillende toepassingen koppelen, zodat ze op een centrale plek beschikbaar zijn en je ze snel kunt benaderen. Een enkele klik op het pictogram met de linkermuisknop toont een pop-up van de meest recente contacten die je onlangs hebt gebruikt.

Energiebesparing

Een nieuwe functie in de Windows 10 Fall Creators Update is de extra ingebouwde energiebesparing. Met een schuifbalk kun je snel de laptop op een stroombesparende stand zetten.

Laptopgebruikers kennen het probleem maar al te goed: als je heel actief bent met allerlei programma's op je laptop, gaat dat ten koste van de accuduur. Na een paar uur heb je wellicht nog maar een paar procent over en moet je weer aan de lader. Nu zal dat probleem altijd blijven bestaan, maar Microsoft gaat het je wel makkelijker maken om stroom te besparen op je laptop.

Als je nu in Windows 10 gaat tweaken met de energieinstellingen, zie je al gauw de bomen door het bos niet meer. Je hebt de keuze uit verschillende opties, zoals wanneer het scherm of de harde schijf moet worden uitgeschakeld, en via de geavanceerde opties kun je ook nog diverse timers voor andere onderdelen van de laptop instellen. Verwarrend en niet echt gebruikersvriendelijk. Daarnaast heb je voor het uitschakelen van de computer zelf ook nog de keuze tussen de slaapstand en de sluimerstand.

In de Fall Creators Update gaat Microsoft het je iets makkelijker maken: door op het batterijpictogram op de taakbalk te klikken, verschijnt nu een nieuw venster met daarin een schuifbalk (de zogeheten throttle) waarmee je de laptop direct op een zuiniger werkende stand kunt zetten.

Fluent Design

Iets wat minder bekend is, is dat de upgrade ook een kleine wijziging in de interface met zich meebrengt. Het Fluent-design wordt nu al deels toegepast in de nieuwe versie. Sinds begin dit jaar is Microsoft al bezig met Project Neon; een nieuwe manier waarop de grafische interface van Windows 10 wordt aangestuurd en weergegeven. Inmiddels heeft Microsoft een aantal nieuwe stappen gezet en de interface omgedoopt tot Fluent Design. De veranderingen zijn misschien niet voor iedereen direct zichtbaar, maar toch is het interessant om ze even met je door te nemen.

Meer nieuwigheden

Naast de bovengenoemde opties konen er nog meer nieuwe functies in Windows 10 Fall Creators Update:

- OneDrive-bestanden op aanvraag: alleen bestanden downloaden die je ook daadwerkelijk nodig hebt

- Direct vanuit de Verkenner bestanden met anderen delen, ook buiten OneDrive om

- Power Throttling: Verbeterde energiebesparing door achtergrond-apps te beperken

- Nieuw schermtoetsenbord met verbeterde tekstherkenning voor penschrijven
- iPhone/Android-connectie: bekijk een website op een smartphone, en bij browsergebruik op je pc kun je verder werken
- Automatisch opruimen van gedownloade bestanden na 30 dagen

- Verbeterde streaming-functionaliteiten voor gamers met Mixer

Story Remix

De Foto-app in Windows 10 Fall Creators heeft ook een metamorfose ondergaan. Je kunt deze app namelijk nu ook gebruiken om videocompilaties te maken. Met het onderdeel Story Remix kun je leuke titels, 3D-effecten en audiofragmenten toevoegen.

17 oktober

De Windows 10 Fall Creators Update komt vanaf 17 oktober aanstaande beschikbaar. Bestaande Windows 10-gebruikers kunnen direct upgraden via de Windows Update-functie, maar het is ook mogelijk om de update als een los ISO-bestand te downloaden middels de Windows Media Creation Tool , zodat je deze versie ook als een schone installatie kunt uitvoeren.

2 Reactie(s) op: Windows 10 Fall Creators Update: dit is er nieuw

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 oktober 2017 16:58 Kasander1
  Iedere keer als ik dit soort artikelen lees ben ik weer blij dat ik gewoon Linux Mint mate gebruik. Daar kan je tenminste het hoe&wat zelf bepalen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 14:07 Buur
  @kasander1 Leuk! Waarom heb je eigenlijk Mate en niet Cinnamon? Is dat persoonlijke voorkeur of is er een technische reden voor?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.