'Windows 10 moet gratis upgrade worden'

Door: chris-koenis | 13 oktober 2014 13:38

Nieuws

Zijn de dagen van betaalde Windows-upgrades voorbij? Microsoft heeft volgens sommigen geen andere keuze dan consumenten gratis upgrades te geven vanaf het aankomende Windows 10.

Het betalen voor een upgrade van een besturingssysteem is niet meer van deze tijd. Dat geldt dus ook voor Windows, stelt marktanalist Michael Silver van Gartner. Hij denkt dat Windows 10 moet komen als gratis upgrade voor alle Windows-gebruikers, zeker wanneer nieuwe versies, zoals Microsoft graag wil, in rap tempo verschijnen. Het huidige businessmodel waarbij je een slordige 100 euro betaalt voor Windows 8.1 (wat niet geldt voor kopers van Windows 8) is volgens hem niet meer van deze tijd.

Journalist Owen Williams van TheNextWeb is het hier roerend mee eens. Hij noemt de verwachting dat de eindgebruiker elke twee jaar nog zoveel betaalt voor een upgrade zelfs belachelijk. "Als Microsoft zijn ijzeren greep op de pc-markt in de toekomst wil behouden, moet het de zakelijke en consumentmarkt scheiden. Het is volkomen redelijk om te verwachten dat bedrijven betalen voor softwarelicenties, mits daar uitgebreide updates en support tegenover staan."

Apple en Google doen het al

Eerder zagen we Apple nieuwe Mac OS X en iWork-versies gratis weggegeven, al is de term 'gratis' in combinatie met de relatief hoge prijzen voor Apple-hardware volgens velen verwaarloosbaar. Het gratis Mavericks zette desondanks een nieuw record van OS X-adoptie.

Overigens volgde Microsoft dit voorbeeld wel al met het gratis maken van Windows Phone en Windows RT. Of het veel zal helpen blijft onduidelijk, maar de dominante mobiele platforms Android en iOS zijn sowieso altijd gratis geweest qua upgrades.

2 Reactie(s) op: 'Windows 10 moet gratis upgrade worden'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2014 20:38 MarkS90
  Even iets uitleggen: je betaalt niet voor het besturingssysteem, je betaalt voor het gebruik er van. Het eerste suggereert namelijk dat je iets koopt en eigenaar wordt maar dat is bij Microsoft nooit het geval geweest.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2014 09:04 Anoniem
  Iets meer betalen, om levenslang gratis updates te krijgen, doet de bouwers van het muziek producing programma FL Studio ook, voor 299,= kocht ik de Signature Bundle, die ook nog eens volbehangen waren met VST Plugins. Voor de leken: FL Studio moet je zien als een host (gastheer) om andere software matige muziek drivers te intergreren, een soort Windows voor muziek programma's.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.