Windows 10 nabootsen in Windows 7 of 8

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 01 maart 2015 09:08

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Windows 10 is aangekondigd en zal in het najaar van 2015 voor iedereen beschikbaar zijn, met een aantal zeer interessante nieuwe functies. Wil je niet nog een jaar wachten? Met behulp van wat software kun je de leukste functies vandaag al inbouwen in Windows 7 en 8!

Tip 01: Niet precies

Met de tips die we in dit artikel geven, zal het resultaat niet precies zo zijn als in Windows 10. Maar we willen je huidige Windows-versie wordt er wel een stuk interessanter van. Wil je trouwens toch liever Windows 10 proberen? Je kunt al aan de slag met de preview, maar die moet je niet als je standaard-systeem gebruiken. Lees dit artikel eens.

Wil je echt aan de slag met Windows 10? Lees dan dit artikel.

Windows 7?

De tips in dit artikel richten zich op software die te gebruiken is voor zowel Windows 7 als Windows 8, waarbij we ze zelf installeren op de huidige versie van Windows. Zaken die specifiek betrekking hebben op Windows 8 (zoals het terughalen van het verdwenen menu Start), zijn ook uiteraard specifiek bedoeld voor Windows 8.

Tip 02: Startmenu

Het verwijderen van het startmenu uit Windows bij de komst van Windows 8 was een revolutionaire stap van Microsoft. Iets té revolutionair, er was vrijwel geen gebruiker die het menu niet miste. Gelukkig is in Windows 10 het startmenu weer terug. Wil je daar niet zo lang op wachten, dan kun je dat eenvoudig vandaag al realiseren, bijvoorbeeld met behulp van Start8. Met dit programma geef je Windows het klassieke menu Start terug en bepaal je zelfs het uiterlijk van de startknop. We hebben dit programma al regelmatig besproken in de afgelopen maanden, vandaar dat we het houden bij een eervolle vermelding.

Tip 02 Het menu Start haal je eenvoudig terug met Start8.

Tip 03: Startscherm in menu

Windows 10 brengt het startmenu terug, maar wel op een andere wijze dan het in Windows 7 aanwezig was. Het startscherm uit Windows 8 wordt namelijk in het startmenu geïntegreerd. Of dat fijn werkt, zal zich nog moeten uitwijzen. Wie dat gevoel nu alvast een beetje wil ervaren, kan dat doen door Start Menu Reviver te installeren. Dit programma biedt net als Start8 een startmenu, maar dan op een geheel eigen manier. De elementen uit het startmenu van Windows 10 worden gebruikt, met daar een eigen draai aan. Zo werkt het menu (net als in Windows 10) met tegels, maar ontbreken de traditionele tekstelementen zoals Configuratiescherm, Documenten enzovoort.

Deze zijn er wel, maar worden weergegeven als kleine stijlvolle pictogrammen. Heel stiekem hadden we liever dat Microsoft dit startmenu zo zou inbouwen in Windows 10, want het ziet er fantastisch uit en werkt heerlijk. Daarbij is het fijn dat het zoekveld in het startmenu, net als in Windows 10, een universele zoekfunctie is waarmee je ook de harde schijf doorzoekt. Helaas werkt die functie wel enorm traag als je de hele computer doorzoekt, een klein verbeterpuntje dus.

Tip 03 Start Menu Reviver geeft een heel andere draai aan het menu Start, maar wel een fijne!

Tip 04: App in venster

De mensen bij Stardock (de makers van Start8) lijken prima te weten wat Windows-gebruikers willen. Want waar Windows 10 nu de mogelijkheid biedt om Metro-apps (dus apps die je normaliter vanuit het Startscherm draait) in een Windows-venster te draaien, biedt ModernMix die functionaliteit al enige tijd. En dat is fijn, want hoe interessant Metro ook is, het feit dat het in een andere omgeving gebeurt blijft onhandig. Het programma ModernMix kost je iets meer dan drie euro, maar je mag het dertig dagen gratis uitproberen. Let tijdens de installatie wel even op, men probeert gelijk Start8 mee te installeren.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd, geregistreerd en gestart, kun je aangeven hoe je de Metro-vensters graag wilt weergeven: in een venster of op volledig scherm. Ook kun je aangeven of je tussen modi wilt switchen door met je muis over de rechterbovenhoek van het venster te bewegen, op F10 te drukken, of allebei. Het programma werkt vervolgens heel eenvoudig. Je gaat naar het startscherm en opent een Metro-app. Zodra deze is gestart, druk je op F10 of beweeg je naar de rechterbovenhoek van het scherm, en plaats je de app in een venster. Het maakt het gebruiken van Metro-apps direct een stuk prettiger. Uiteraard werkt deze software alleen in Windows 8, aangezien Windows 7 geen gebruikmaakt van Metro-apps.

Tip 04 Met ModernMix laat je Metro-apps in vensters draaien.

3 Reactie(s) op: Windows 10 nabootsen in Windows 7 of 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 maart 2015 14:30 Anoniem
  Dexpot bij controle in het programma Malwarebytes een melding dat in het programma malware aanwezig is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2015 14:48 Kasander
  Waarom zou ik het uiterlijk van Windows 10 willen? Ik maak niet voor niets gebruik van Classic Shell om van die irritantie blokkendoos af te komen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2015 11:56 Jorispeterse
  Je virusscanner slaat alarm bij Dexpot omdat het installatiebestand 'Opencandy' bevat. Opencandy kijkt tijdens de installatie welke andere software je hebt en doet op basis daarvan een aanbeveling voor eventueel mee te installeren crapware (http://opencandy.com/faqs). Het programma Dexpot zelf is gelukkig verder virusvrij. Maar goed dat u het meldt! Ik voeg het nog even toe aan de tekst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.