Windows 10 nabootsen in Windows 7 of 8

© PXimport

Windows 10 nabootsen in Windows 7 of 8

Geplaatst: 1 maart 2015 - 07:08

Aangepast: 14 december 2022 - 15:46

Martin Gijzemijter

Windows 10 is aangekondigd en zal in het najaar van 2015 voor iedereen beschikbaar zijn, met een aantal zeer interessante nieuwe functies. Wil je niet nog een jaar wachten? Met behulp van wat software kun je de leukste functies vandaag al inbouwen in Windows 7 en 8!

Tip 01: Niet precies

Met de tips die we in dit artikel geven, zal het resultaat niet precies zo zijn als in Windows 10. Maar we willen je huidige Windows-versie wordt er wel een stuk interessanter van. Wil je trouwens toch liever Windows 10 proberen? Je kunt al aan de slag met de preview, maar die moet je niet als je standaard-systeem gebruiken. Lees dit artikel eens.

Wil je echt aan de slag met Windows 10? Lees dan dit artikel.

Windows 7?

De tips in dit artikel richten zich op software die te gebruiken is voor zowel Windows 7 als Windows 8, waarbij we ze zelf installeren op de huidige versie van Windows. Zaken die specifiek betrekking hebben op Windows 8 (zoals het terughalen van het verdwenen menu Start), zijn ook uiteraard specifiek bedoeld voor Windows 8.

Tip 02: Startmenu

Het verwijderen van het startmenu uit Windows bij de komst van Windows 8 was een revolutionaire stap van Microsoft. Iets té revolutionair, er was vrijwel geen gebruiker die het menu niet miste. Gelukkig is in Windows 10 het startmenu weer terug. Wil je daar niet zo lang op wachten, dan kun je dat eenvoudig vandaag al realiseren, bijvoorbeeld met behulp van Start8. Met dit programma geef je Windows het klassieke menu Start terug en bepaal je zelfs het uiterlijk van de startknop. We hebben dit programma al regelmatig besproken in de afgelopen maanden, vandaar dat we het houden bij een eervolle vermelding.

 

© PXimport

Tip 02 Het menu Start haal je eenvoudig terug met Start8.

Tip 03: Startscherm in menu

Windows 10 brengt het startmenu terug, maar wel op een andere wijze dan het in Windows 7 aanwezig was. Het startscherm uit Windows 8 wordt namelijk in het startmenu geïntegreerd. Of dat fijn werkt, zal zich nog moeten uitwijzen. Wie dat gevoel nu alvast een beetje wil ervaren, kan dat doen door Start Menu Reviver te installeren. Dit programma biedt net als Start8 een startmenu, maar dan op een geheel eigen manier. De elementen uit het startmenu van Windows 10 worden gebruikt, met daar een eigen draai aan. Zo werkt het menu (net als in Windows 10) met tegels, maar ontbreken de traditionele tekstelementen zoals Configuratiescherm, Documenten enzovoort.

Deze zijn er wel, maar worden weergegeven als kleine stijlvolle pictogrammen. Heel stiekem hadden we liever dat Microsoft dit startmenu zo zou inbouwen in Windows 10, want het ziet er fantastisch uit en werkt heerlijk. Daarbij is het fijn dat het zoekveld in het startmenu, net als in Windows 10, een universele zoekfunctie is waarmee je ook de harde schijf doorzoekt. Helaas werkt die functie wel enorm traag als je de hele computer doorzoekt, een klein verbeterpuntje dus.

 

© PXimport

Tip 03 Start Menu Reviver geeft een heel andere draai aan het menu Start, maar wel een fijne!

Tip 04: App in venster

De mensen bij Stardock (de makers van Start8) lijken prima te weten wat Windows-gebruikers willen. Want waar Windows 10 nu de mogelijkheid biedt om Metro-apps (dus apps die je normaliter vanuit het Startscherm draait) in een Windows-venster te draaien, biedt ModernMix die functionaliteit al enige tijd. En dat is fijn, want hoe interessant Metro ook is, het feit dat het in een andere omgeving gebeurt blijft onhandig. Het programma ModernMix kost je iets meer dan drie euro, maar je mag het dertig dagen gratis uitproberen. Let tijdens de installatie wel even op, men probeert gelijk Start8 mee te installeren.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd, geregistreerd en gestart, kun je aangeven hoe je de Metro-vensters graag wilt weergeven: in een venster of op volledig scherm. Ook kun je aangeven of je tussen modi wilt switchen door met je muis over de rechterbovenhoek van het venster te bewegen, op F10 te drukken, of allebei. Het programma werkt vervolgens heel eenvoudig. Je gaat naar het startscherm en opent een Metro-app. Zodra deze is gestart, druk je op F10 of beweeg je naar de rechterbovenhoek van het scherm, en plaats je de app in een venster. Het maakt het gebruiken van Metro-apps direct een stuk prettiger. Uiteraard werkt deze software alleen in Windows 8, aangezien Windows 7 geen gebruikmaakt van Metro-apps.

 

© PXimport

Tip 04 Met ModernMix laat je Metro-apps in vensters draaien.

Tip 05: Meer bureaubladen

Heb je weleens achter een Mac gezeten? Dan is het je vast opgevallen dat het verdraaid handig is om met meerdere (virtuele) bureaubladen te kunnen werken. Eigenlijk verbaast het ons dat deze functie pas in Windows 10 wordt inbouwt. En dan dreigt de manier waarop Microsoft dit doet, ook nog een beetje een slap aftreksel (of zoals iemand het op de redactie hier graag noemt: de mietjesversie) te worden van vergelijkbare functies in OS X en Linux.

Gelukkig is ook hier een oplossing voor, en kun je deze functie ook nu al inbouwen op je Windows 7- of 8-systeem. Hier gebruik je het programma Dexpot voor. Je bent met dit programma wel beperkt tot een maximum van vier bureaubladen. Pas ook hier weer even op, tijdens de installatie tracht men ongewenste programma's mee te installeren, deze heb je niet nodig, maar hierdoor kan wel je virusscanner alarm slaan. Zodra je Dexpot hebt geïnstalleerd wordt het programma automatisch gestart, en kun je vanuit je taakbalk direct schakelen tussen de vier bureaubladen. Een klein rondje met een getal in het pictogram op de taakbalk laat je zien op welke van de vier bureaubladen je je bevindt.

 

© PXimport

Tip 05 Er is helaas een maximum van 4, maar Dexpot geeft je wél de mogelijkheid om meerdere bureaubladen aan te maken.

Tip 06: Werken met Dexpot

OS X biedt het gemak dat je programma's tussen de verschillende bureaubladen kunt verslepen. Dit kan in Dexpot ook, maar het werkt wel net iets anders. Dexpot nestelt zich met een icoontje in je systeemvak. Rechtsklik op dit pictogram en kies voor Volledig scherm overzicht. Je krijg alle vier de bureaubladen te zien, en kunt de programma's die geopend zijn, gemakkelijk verslepen naar een ander bureaublad. Wil je een bepaald programma altijd op een bepaald bureaublad laten openen, dan kan dat ook. Rechtsklik weer op het pictogram en kies nu Assign applications.

Vervolgens geef je per programma aan op welk bureaublad het getoond moet worden, en kun je ook aangeven dat er automatisch overgeschakeld moet worden naar het betreffende bureaublad wanneer de betreffende applicatie wordt geopend. Zo kun je dus een bureaublad maken voor programma's waarmee je werkt, een bureaublad waarop de programma's staan die je alleen maar afleiden (zoals Twitter-clients, een browser met Facebook, Spotify enzovoort). Het is overigens ook mogelijk om ieder bureaublad een eigen achtergrond te geven. Rechtsklik weer op het icoontje in het systeemvak en kies Configureer desktops. In het tabblad Achtergrond stel je per bureaublad een achtergrond in, via het tabblad Eigenschappen kun je zelfs instellen dat er een geluid wordt afgespeeld wanneer je een specifiek bureaublad opent of sluit. Daarmee is Dexpot zelfs uitgebreider dan de functie in OS X, al blijft het maximum van vier bureaubladen wat jammer.

 

© PXimport

Tip 06 Je kunt zelfs ieder bureaublad een eigen achtergrond geven.

Tip 07: Window Snapping

Het was in Windows al enige tijd mogelijk om vensters aan de zijkanten van het scherm vast te 'klikken'. Het venster wordt dan op de helft van het scherm weergegeven, zodat je gemakkelijk en netjes twee vensters naast elkaar kunt weergeven. Klik je een venster vast aan de bovenkant, dan wordt het venster op het volledig scherm getoond. Deze functie, het zogeheten 'Window Snapping', is uitgebreid in Windows 10. Je kunt nu niet twee vensters naast of onder elkaar weergeven, maar in totaal vier (twee onder, twee boven). Als je ook op deze functie niet wilt wachten tot Windows 10, kun je die vast realiseren met het gratis programma AquaSnap.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd is het actief en de werking is heel eenvoudig. Wanneer je vensters naar de randen van het scherm sleept, zie je een klein pictogram verschijnen dat toont wat er gebeurt met het venster zodra je het loslaat. Zou je in theorie een venster naar linksboven, rechtsboven, linksonder en rechtsonder slepen, dan heb je dus vier vensters in beeld, precies zoals in Windows 10. Daarnaast bevat het programma nog handige extra functies, zoals AquaShake (schudden om het venster op de voorgrond te krijgen) en AquaGlass dat vensters transparant maakt wanneer je ze versleept. Een fijne bonus. Wanneer je AquaSnap op meerdere beeldschermen wilt gebruiken, heb je de betaalde versie nodig.

 

© PXimport

Tip 07 Met AquaSnap kun je vensters aan iedere hoek van het scherm vastmaken.

Tip 08: Taakweergave

Interessant in Windows 10 is ook de Taakweergave, die we in OS X stiekem al een tijdlang kennen als Exposé. Kort door de bocht is het een modus waarin het lijkt alsof het beeldscherm uitzoomt, zodat je in één overzicht alle vensters kunt zien die je open hebt staan. Ook hiervoor is er een programma zodat je deze functie kunt nabootsen in Windows 7 en 8! Het programma, Switcher 2.0, was er al in de tijd van Windows Vista. Inmiddels worden er geen updates meer uitgebracht voor Switcher, maar het programma werkt nog prima in alle versies van Windows die na Vista zijn verschenen. De werking van het programma is vrij eenvoudig: je installeert het en zodra je het start kun je aangeven met welke toetsencombinatie je de taakweergave in wilt schakelen.

Vervolgens 'zoomt' het scherm uit en zie je een overzicht van de vensters die je open hebt. Via de instellingen van de app kun je aangeven hoe je wilt dat zoomweergave er precies uitziet (dus een soort mozaïek, kleine weergaven boven, grotere onder enzovoort. Vervolgens kun je ook nog aangeven of je het bureaublad op de achtergrond wilt zien of juist helemaal niet, of dat het bureaublad zelf ook een venster is in de zoomweergave.

 

© PXimport

Tip 08 In één oogopslag zien welke vensters er open zijn, met een bijna antiek programma.

Tip 09: Stembediening

Een beetje besturingssysteem anno 2015 heeft natuurlijk stembediening! Dat vonden we een paar jaar geleden nog heel gek, maar het wordt steeds normaler. En hoewel het populaire Siri uit iOS (het besturingssysteem voor mobiele apparaten van Apple) vooralsnog niet op de Mac beschikbaar is, brengt Microsoft z'n mobiele spraakgestuurde assistent Cortana wél al naar Windows 10. Gelukkig hoef je ook wat dat betreft niet te wachten tot 2015, want er zijn andere manieren om spraakbesturing naar je huidige Windows-versie te brengen.

Echt volledige spraakbesturing is dat niet, tenzij je een duur programma als Dragon Assist (80 euro) aanschaft. Wil je echter eens uitproberen of stembediening iets voor je is, dan zou je kunnen overwegen om Google Chrome te installeren als browser. Gebruikers van Chrome krijgen een extra knop in de zoekbalk bij Google, namelijk een microfoontje. Wanneer je daarop klikt, kun je je zoekopdracht inspreken en hoef je je handen eens een keertje niet te gebruiken. Zo ontdek je in een 'figuurlijke' handomdraai, of stembediening iets voor jou is.

 

© PXimport

Tip 09 Met de zoekfunctie in Google Chrome ontdek je of stembesturing iets voor jou is.

Spraakherkenning in Windows 7 en 8

In tip 9 raden we aan om stemherkenning te leren kennen door met Google Chrome aan de slag te gaan. Maar wist je dat spraakherkenning stiekem al is ingebouwd in Windows sinds versie 7? Het enige grote nadeel is dat wij in Nederland deze functie niet kunnen gebruiken. Wanneer je namelijk in het startmenu of het startscherm 'spraakherkenning' intypt en probeert om het programma te starten, dan zul je de melding krijgen dat spraakherkenning niet beschikbaar is voor de huidige weergavetaal.

Toch is het goed om te weten dat de functie er is, want hij werkt vrij degelijk. Mocht je om wat voor reden dan ook werken met een Engelstalig Windows-systeem, dan is deze functie wellicht nog beter dan de eerdergenoemde software van Google, omdat spraakherkenning werkt in het gehele systeem en niet alleen binnen de software van Google.

 

© PXimport

Wist je dat Windows 7 en 8 al ingebouwde spraakherkenning hebben? Het werkt helaas niet in het Nederlands.

Tip 10: Opdrachtprompt

Tot slot nog even de opdrachtprompt. Deze is in Windows 10 een stuk intelligenter, en dat werd hoog tijd. Want niet kunnen knippen en plakken in de 'dosbox' is natuurlijk uiterst onhandig, zeker als je ellenlange bestandsnamen of paden moet typen. Gelukkig is daar al een gratis alternatief voor: ConEmu. Wanneer je dit programma voor het eerst start, lijkt het precies op de oude vertrouwde opdrachtprompt, maar hij werkt veel beter. Ten eerste kun je er gewoon teksten in plakken of eruit kopiëren door de tekst te selecteren.

Daarnaast kun je binnen het venster nieuwe tabbladen aanmaken, zodat je meerdere vensters tegelijkertijd open kunt hebben zonder dat het rommelig wordt. Verder bevat het venster nog een uitgebreide statusbalk aan de onderkant en allerlei handige snelkoppelingen in het menu om het tikwerk zo veel mogelijk te minimaliseren. Het is te hopen dat je niet heel vaak met de ouderwetse opdrachtprompt aan de slag moet, maar als dat zo is, zul je op slag verliefd zijn op ConEmu.

 

© PXimport

Tip 10 ConEmu lijkt op de klassieke opdrachtprompt, maar is een stuk intelligenter.

Wensenlijstje

Windows 10 is een behoorlijke stap vooruit met betrekking tot functies die we al heel lang in het besturingssysteem zouden willen zien. Maar perfect is het wat ons betreft nog lang niet. Natuurlijk kan Microsoft niet ordinair gaan kopiëren uit de software van concurrenten als Apple, maar waar zijn functies vergelijkbaar met AirDrop? Een echt equivalent voor de Sleutelhanger? Waarom bevat Windows geen Automator, die OS X-gebruiker al jaren het leven gemakkelijker maakt? Vooral dat laatste zouden we heel graag in Windows zien, omdat het automatiseren van handelingen die je vaak uitvoert, simpelweg heel efficiënt is.

Gelukkig hebben we ook een programma voor Windows gevonden dat vrijwel hetzelfde doet als Automator voor OSX. In Actions kun je heel eenvoudig aangeven waar je iets mee wilt doen (mail, bestanden, afbeeldingen, websites) en vervolgens stap voor stap aangeven wat je precies zou willen automatiseren (bijvoorbeeld de bijlagen van een e-mail automatisch opslaan in een bepaalde map). Het is wel even oefenen, maar functies als deze zouden we maar wat graag standaard in Windows zien.

 

© PXimport

Actions is een perfect programma om handelingen in Windows mee te automatiseren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten