Windows 10 op je Mac? Zo doe je dat

Door: Jeroen Kuiper | 05 augustus 2015 19:22

How To

Windows 10 op je Mac? Klinkt als vloeken in de kerk, maar het kan wel. We laten je zien hoe je het besturingssysteem van Microsoft naast OS X op je Mac kunt installeren.

Om Windows 10 te installeren moet je wel een aantal voorbereidingen treffen. Allereerst is het verstandig om een back-up te maken van je Mac met Time Machine. Ten tweede heb je een USB-stick nodig met minimaal 8GB aan opslagruimte, deze zal dienen als installatie-drive. Tot slot heb je het Windows 10 ISO-bestand nodig, die je hier kunt downloaden. Als het goed is ben je nu helemaal klaar om Windows 10 op je Mac te installeren. Lees ook: Time Machine: Zo maak je back-ups van je Mac.

Beide vakjes moeten zijn aangevinkt om de installatie goed te laten verlopen.

Installatie-drive maken

Het installeren van Windows 10 doe je met Boot Camp-assistent. Deze app zit standaard op je Mac en is te vinden in Launchpad in de map 'Andere'. Uiteraard kun je de app ook vinden door te zoeken in Spotlight. Als je Boot Camp hebt opgestart klik je rechts onderin op Ga door. In het volgende scherm vink je allebei de vakjes naast 'Maak een installatieschijf voor Windows 7 of hoger aan' en 'Installeer Windows 7 of hoger' aan en stop de USB-stick in de poort.

Als je doorklikt zie je in net midden de naam van de USB, en daarboven heeft Boot Camp de Windows 10 ISO als het goed is al gekozen. Als dat niet zo is dan klik je op 'Kiezen' en zoek je het ISO-bestand op je schijf. Als je nu op 'Verder' klikt gaat Boot Camp van je USB-stick een installatie-drive maken. Dit kan wel even duren. 

Het kan zo zijn dat je het laatste vakje naast 'Installeer Windows 7 of hoger' niet aan kunt vinken. Het zou kunnen betekenen dat je Mac geen partitie vrij kan maken op je harde schijf voor Windows 10. Dit is op te lossen door met de Schijfhulpprogramma-app de harde schijf te controleren en te herstellen.

Klik op 'Controleer schijf' en 'Herstel Schijf' om een partitie te kunnen maken.

Windows 10 installeren

Als Boot Camp klaar is met het maken van de installatie-drive laat de app een scherm zien waarin je een verdeling kunt maken tussen OS X en Windows 10. Het Windows besturingssysteem heeft minimaal 20GB nodig, maar je kunt ook meer schijfruimte aan Windows 10 toekennen. Het is verstandig om dat te doen als je van plan bent veel Windows-programma's te installeren. Als de verdeling tussen OS X en Windows 10 naar wens is klik je op 'Installeer' en dan zal Windows 10 op je Mac geïnstalleerd worden. Na een bepaalde tijd zal je Mac zich opnieuw opstarten en start dan op in Windows om het besturingssysteem verder te installeren. Dat wijst zich eigenlijk vanzelf.

Denk goed na over de verdeling tussen OS X en Windows 10.

Een belangrijke stap

Er is nog één belangrijke stap waar je op moet letten. Windows vraagt je op een gegeven moment op welk deel van de schijf Windows 10 geïnstalleerd moet worden. Het is belangrijk dat je hier voor de partitie "BootCamp" kiest. Als je voor een andere partitie kiest kan dat je installatie van OS X verwijderen. Als je de partitie "BootCamp" hebt geselecteerd moet je de schijf eerst formatteren door op de knop formatteren te drukken.

Het is belangrijk om in dit venster voor de BootCamp-optie te kiezen.

Als je alle stappen hebt doorlopen zal de Mac zich nog een aantal keren opnieuw moeten opstarten, maar daarna heb je Windows 10 daadwerkelijk op je Mac staan. 

Terug naar OS X

Je bent echter nog niet helemaal klaar, want er is nog één laatste stap in de installatie. Boot Camp moet geïnstalleerd worden voor Windows. Deze stap is belangrijk omdat je via Boot Camp weer terug kunt naar OS X. Na de installatie start de Mac weer opnieuw op en dan heb je Windows 10 op je Mac staan.

Terugkeren naar OS X doe je vrij eenvoudig. Op de taakbalk zie je een dakje. Klik je hier op dan komt er een venster naar boven en daarin zie je een zwarte ruit staan. Dit is Boot Camp, en als je daar weer op klikt kun je kiezen voor 'Opstarten met OS X' en zal je Mac zich weer opnieuw opstarten in OS X. Lees ook: Hoezo Windows 10? Dit kan je Mac straks met OS X El Capitan

Via Boot Camp kun je weer terug naar OS X.

7 Reactie(s) op: Windows 10 op je Mac? Zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 augustus 2015 05:10 Roelof43
  Ik heb de zaak verknalt. Ik gebruik de Macbook air van mijn Chinese stiefdochter en de basic software is in het Chinees. Er zat ook een Windows 7 Ultimate 64 bits op die ik in het Nederlands kon gebruiken.
  Gisteren heb ik Windows 10 geinstalleerd via Microsoft en op zich ging dat goed, zo leek het. Echter, na verloop van tijd kreeg ik veel Blue Screens en maakte van de optie gebruik om terug te keren naar Windows 7. Dat mislukte jammerlijk; Bootcamp was nog wel aanwezig als schijf en er stonden ook veel windows bestanden op, maar ik zag geen mogelijkheid meer om windows te starten (na het beginscherm werd het beeld zwart en alleen de cursor was nog te zien).
  Daarna dacht ik Windows 7 opnieuw te downloaden (ik heb een schone Windows versie in ISO en de oorspronkelijk product Key)
  Via Finder vond ik de Bootcamp assistant en heb geprobeerd het Windows 7 ISO bestand te installeren. Ik gebruikte een externe harde schijf en kon het bestand vinden in de Bootcamp assistant. Toen ik op "verder" drukte, kreeg ik een pop-up (die ik niet begreep, want het was in Chinees) en drukte op "doorgaan". Daarna was het gedaan met de pret en de Bootcam partitie was verdwenen (later vertelde mijn dochter dat de pop-up zei dat de drive zou worden verwijderd als ik op "ja" drukte.
  Ik had jammer genoeg de Time-Machine niet gebruikt om een backup te maken.
  Enig idee of ik dit probleem nog zelf kan oplossen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 14:17 Anoniem
  Wie gaat er nu iets installeren/upgraden in een taal die men niet begrijpt?
  En Chinees is nog een stapje verder.
  Bootcamp is gewoon een aangemaakte partitie, welke wordt aangemaakt in Boodcamp Assistent.
  Dus die kan je ook weer weggooien.
  Maar eerst (zover mogelijk) alle Windows werk files naar externe hdd copieren.
  Open in OSX het programma Diskutility, en wis (indien aanwezig) de Bootcamp partitie, en vergroot daarna de OSX partitie naar maximum grootte.
  Daarna kan men opnieuw beginnen met het creëren en Installeren van Windows (waarbij de partitie eerst wordt geformateerd naar het juiste format voor Windows)
  Uiteindelijk kun je de programma's weer installeren en de werk files.
  (zie verder dit onderwerp in het artikel hierboven)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 14:26 Anoniem
  Weet wel dat je in Win10 automatisch bepaalde bestanden deelt met andere gebruikers.
  Deze optie staat standaard aan, en dient men zelf UIT TE ZETTEN!
  En iedere p2p delen optie, waarvan men niet op de hoogte is, kan potentieel gevaarlijk zijn!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 17:51 Roelof43
  Tja, als je in China woont moet je roeien met de riemen die je hebt.
  Over het algemeen lukt me het om alle problemen op te lossen, maar hiermee ben ik toch wat overhaast geweest.
  Op de Macbook Air is geen Bootcamp meer (die had ik dus per ongeluk al gewijzigd.
  Er is nu maar één partitie (OSX). Ik begrijp uit de aanbeveling dat ik het gewoon nog eens kan proberen.
  Ik heb nog één aanvullende vraag voordat ik dat doe: ik had geprobeerd de installatie te doen vanaf een externe harddisk waar ook veel andere bestanden op staan, maar wellicht moet het vanaf een USB Flash Drive met alleen het Windows ISO bestand? Ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat die Externe harddisk wordt geformateerd.
  Alvast bedankt voor de hulp.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2015 15:20 NiekST
  werkt deze procedure ook voor een iMac (2009) met SnowLeopard?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2015 15:26 boanvdv
  Ik vind het een goede uitleg, alleen werkt het bij mij niet. Ik heb geen Windows op mijn MAC geïnstalleerd. Dus doe het volgens bovenstaande beschrijving. Ik krijg echter aan het einde van de procedure, waarbij bootcamp assistent de Windows ondersteunings software gaat bewaren, de volgende melding:
  BOOTCAMP-ASSISTENT PROBEERT EEN NIEUW HULPPROGRAMMA TOE TE VOEGEN. Ik moet dan toestemming geven, waarna de procedure stopt.
  Wie heeft hiervoor een oplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2015 18:35 boanvdv
  Ik ben nog wat aan het puzzelen geweest. Je moet hoe dan ook een een versie van Windows (7, 8 8.1) hebben met een serienummer. Dus de info die hier wordt gegeven en suggereert dat je gewoon Windows 10 kunt installeren met het te downloaden ISO bestand is niet correct.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.