Windows 11-powermodus: zo maak je je laptop sneller

Door: Wesley Akkerman | 28 oktober 2021 06:03

How To

Net zoals op Windows 10 kun je ook op Windows 11 de powermodus gebruiken. Echter, dit keer is die modus niet zo gemakkelijk te vinden. In dit artikel leggen we uit wat de modus precies doet, waar je hem kunt vinden en hoe je hem natuurlijk activeert.

Als Windows 10-gebruiker heb je het gemakkelijker qua prestatiemodi. Je past namelijk gemakkelijk het balans tussen energieverbruik en krachtige prestaties aan middels een toegankelijke slider. Die slider tref je aan in de basale instellingen van de accu. We hebben het dan over het accu-icoontje in de taakbalk. Klik daarop met je linkermuisknop en verschuif de slider naar links of naar rechts voor de instellingen die je zoekt. Schuif je hem helemaal naar rechts, dan geef je de voorkeur aan betere prestaties. Schuif je hem helemaal naar links, dan geniet accuduur de voorkeur.

Deze functie is voornamelijk handig voor laptops natuurlijk, die vaak schommelen tussen betere prestaties of langere accuduur. Bij de meeste laptops hangt de slider ergens in het midden, om het beste van twee werelden aan te bieden. Het kan ook zijn dat een fabrikant de slider van een tablet of laptop met Windows aan boord helemaal naar links plaatst, om een zo lang mogelijke batterijduur aan te kunnen bieden. Wat voor laptop je ook hebt, het kan zeker geen kwaad om op z’n minst een keer naar die slider te kijken, mits je voorlopig nog aan Windows 10 vastzit, natuurlijk.

Energiebalans regelen op Windows 11

Die toegankelijk slider vind je niet op dezelfde plek op Windows 11. Die vind je voortaan in de Instellingen-app van het systeem. Wanneer je nu klikt op het batterij-icoontje, dan krijg je een klein menu te zien met allerlei instellingen die je snel even aanpast. Denk dan aan instellingen met betrekking tot wifi, het geluid, bluetooth, de helderheid en toegankelijkheid. Hoe kom je dan bij de instellingen met betrekking tot het instellen van het energieverbruik? En hoe kun je de prestaties verbeteren van je laptop met Windows 11? Dat kan allemaal met de Windows 11 Power Mode.

Om daar te komen druk je met je rechtermuisknop op het Start-icoon en anders druk je op de combinatie Windows-toets + X. Klik nu op Systeem en vervolgens op de opties met betrekking tot je batterij. Zoek nu het kopje Power mode op en klik daarop. Kies de optie die het beste bij je past. Je kunt kiezen voor Aanbevolen instellingen, Goede prestaties en de Beste prestaties. Het kan overigens zijn dat per hardwarefabrikant verschilt welke opties aangeboden worden, maar in veel gevallen is het iets in de strekking zoals hierboven beschreven. Houd er rekening mee dat wanneer je voor de beste prestaties kiest, de accu van je laptop sneller leeg raakt zonder constante stroomtoevoer.

0 Reactie(s) op: Windows 11-powermodus: zo maak je je laptop sneller

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.