Windows 11-taakbalk: beter of slechter dan in Windows 10?

Door: Wesley Akkerman | 29 oktober 2021 13:07

Blog

Wanneer er ergens een nieuwe software-versie van beschikbaar is, dan mag je ervan uitgaan dat vrijwel alles verbetert. Maar de ervaring leert dat dit niet altijd het geval is. Dat geldt ook voor Windows 11, ten opzichte van Windows 10. De taakbalk moet het in dit geval ontzien.

De taakbalk in Windows 10 is behoorlijk uitgebreid en functioneel. Microsoft voert voor Windows 11 verschillende aanpassingen door aan die balk, maar niet elke aanpassing komt goed uit de verf. Daarmee is de balk misschien wel mooier om naar te kijken, maar qua functionaliteit blijft er een hoop te wensen over. En dan hebben we het over het terugwensen van oude mogelijkheden.

Klok en labels op Windows 11

Wanneer je op Windows 10 meerdere monitors gebruikt en op elk scherm de taakbalk weergeeft, dan zie je ook op elk scherm de digitale klok staan. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar dat paste Microsoft voor Windows 11 dus aan. Als je op zoek bent naar de klok op een tweede of derde scherm, dan kom je van een koude kermis thuis. Je treft hem namelijk alleen aan op het primaire scherm. Gelukkig lijkt dit een gemakkelijk te verhelpen probleem te zijn voor Microsoft.

Een ander ding wat gebruikers kan irriteren: het gebrek aan labels op de taakbalk. We hebben het dan over de tekstuele labels die naast de iconen staan op de balk. Je ziet dan niet alleen die iconen staan, maar ziet ook hoe een bestand of tabblad heet. Zo weet je sneller waar je moet zijn wanneer je heel veel programma’s open hebt staan. Alle openstaande vensters van een programma zijn verzameld onder één noemer. Je taakbalk oogt wel opgeruimd, maar ook onoverzichtelijker.

Balk verplaatsen en formaat wijzigen

Zoveel mensen, zoveel wensen. Sommige mensen willen de taakbalk ergens anders plaatsen en willen hem niet altijd onderaan hebben staan. Windows 10-gebruikers verplaatsen de balk met gemak naar de linker-, boven- of rechterkant van het scherm. Maar – en je raadt het al – dat kan dus niet meer met Windows 11.

Bovendien wijzig je het formaat helaas ook niet gemakkelijk. In Windows 10 kan dat wel, waardoor je bijvoorbeeld meer iconen ziet staan. Je kunt daarnaast zelf bepalen hoe groot die iconen zijn. Maar Windows 11 pakt ook dit onderdeel anders aan. Je kunt de balk wel groter of kleiner maken, maar daarmee maak je ook meteen de iconen groter of kleiner. En omdat je dit via de instellingen regelt, maak je meteen alles groter of kleiner op het scherm – dus ook de teksten. Dit zijn van die aanpassingen waardoor we eens flink achter onze oren krabben.

Bestanden naar taakbalk slepen

Tot slot nog een laatste irritatie: je kunt geen bestanden meer naar de taakbalk slepen. Wanneer je dat met deze versie van het besturingssysteem doen, dan word je begroet met een afkeurend symbool. Windows 10-gebruikers kunnen dit wel doen met sommige bestandstypen, waardoor die ze altijd bij de hand hadden.

Onderaan de streep is de taakbalk van Windows 11 dus minder handig en uitgebreid. Gelukkig zijn het geen onoverkomelijke dingen, en zou Microsoft – in theorie – updates kunnen uitbrengen die dergelijke irritaties wegnemen. Of dat ook echt gebeurt, is een tweede…

2 Reactie(s) op: Windows 11-taakbalk: beter of slechter dan in Windows 10?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 oktober 2021 15:46 japie12
  Dit verhaal is weer een typisch staaltje Hollande kneuterigheid.
  Elke verandering is blijkbaar bedreigend.
  Auteur wordt blijkbaar nogal snel uit zijn comfort zone gehaald.
  Geef het eerst eens een kans en probeer er eerst eens een tijdje mee te werken en vooral je oude vast gesleten gedrag patroon en denken te door breken, Werkt meestal zeer verfrissend op je gehele levens stijl en attitude.
  Attitude van dit artikel is vergelijkbaar met een recente auto test waarbij de auteur op zich niks kon vinden on af te kraken maar uiteindelijk toch een puntje van kritiek had omdat hij de temperatuur in de auto niet meer op een halve graad in kon stellen.

  Hahahaha
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2021 17:41 Fariq
  @ Japie 12

  U mag dit Hollandse kneuterigheid vinden, maar ik ben het volledig met de auteur van bovenstaand artikel eens. Het is een balk zonder taken geworden. En voor iedereen die werkelijk serieus werk doet met een laptop of met een computer is de Windows 11 taakbalk een gedrocht. Net als het startmenu, de 'gemoderniseerde' verkenner en het 'dubbele' contextmenu overigens. Overal is functieverlies zichtbaar en voelbaar.

  Dit alles heeft niets meer met verandering in positieve zin te maken, het is gewoon achteruitgang!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.