Windows 11: zo krijg je het volledige contextmenu terug

Door: Wesley Akkerman | 25 oktober 2021 06:04

How To

Of je het er nu mee eens bent of niet, wanneer je Windows 11 gebruikt dan krijg je te maken met een versimpeld contextmenu. Dat menu biedt een beperkt aantal keuzes aan middels (soms onduidelijke) knoppen. Er is wel een knop waarmee je meer opties bekijkt in het menu, maar het is fijn wanneer je meteen ziet wat je kunt doen.

Het idee achter het nieuwe contextmenu (het menu dat opent wanneer je met je rechtermuisknop ergens op klikt), is nobel. Microsoft wil waarschijnlijk voorkomen dat je overrompeld wordt met keuzes en probeert alles zo compact en netjes mogelijk te presenteren. En toegegeven, dat menu ziet er behoorlijk strak uit. Maar menig gebruiker vindt ook dat het design zijn doel voorbijschiet. Je kunt dat contextmenu helaas niet snel even instellen en laten lijken op Windows 10, want Microsoft biedt daar geen opties voor aan. Je kunt dit wel regelen door zaken in het register van Windows 11 te veranderen. Volg de onderstaande stappen nauwkeurig op om fouten te voorkomen.

Windows 11-contextmenu’s aanpassen

Open eerst regedit. Dat doe je heel snel door de Windows-toets plus de R-knop in te drukken. Typ nu regedit in, druk op Enter en klik in het nieuwe venster op Ja (Windows vraagt over de Register-editor wil openen). Windows 11 opent nu een nieuw venster met daarin allerlei opties, met bovenin een soort zoek- of url-balk. Neem nu de volgende regel tekst over en plak die in de balk boven in.

Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\CLSID

Maak vervolgens een nieuwe registratiesleutel aan in de map CLSID. Dat doe je door de omgeving te selecteren en vervolgens naar Bewerken > Sleutel te gaan. Of je drukt met je rechtermuisknop op het witte vlak in de CLSID-omgeving, drukt dan op Nieuw en vervolgens op Sleutel. Geef de nieuwe map de volgende naam mee. Je kunt deze regel in z’n geheel overnemen.

{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}

In de nieuwe map maak je nu een volgende sleutel aan. Dat doe je op dezelfde manier als hierboven beschreven. Open de zojuist aangemaakte map en geef de sleutel de volgende naam mee.

InprocServer32

Binnen de InprocServer32-omgeving staat er een (Standaard)-sleutel. Klik daarop met je rechtermuisknop en druk op Aanpassen. Zorg ervoor dat het vakje helemaal leeg is en druk op OK. Sluit nu de Register-editor en start je Windows 11-computer opnieuw op. Als je alles goed gedaan hebt, dan heb je nu toegang tot de uitgebreide menu’s. Mocht je weer terug willen gaan naar het oud-nieuwe formaat, dan hoef je alleen maar de InprocServer32-sleutel te verwijderen.

0 Reactie(s) op: Windows 11: zo krijg je het volledige contextmenu terug

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.