Windows 7 gebruikersaccounts

Door: dennis-gandasoebrata | 16 mei 2012 14:34

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als u uw computer deelt met anderen of uw pc in een netwerk of thuisgroep gebruikt, zijn gebruikersaccounts onmisbaar. Met gebruikersaccounts kunt u de gegevens, instellingen en programma's per gebruiker aanpassen. Zo geeft u iedereen een eigen, afgeschermde werkomgeving en houdt u meer controle over hoe er met Windows wordt gewerkt. Zo kunt u op basis van gebruikersaccounts bijvoorbeeld bepalen wanneer de computer mag worden gebruikt en of gedeelde mappen toegankelijk zijn. In deze workshop maken we gebruikersaccounts aan, stellen we deze in en richten we de toegang tot de thuisgroep optimaal in.

1. Gebruikersaccounts maken

Bij de installatie van Windows 7 wordt standaard één gebruikersaccount gemaakt. Zorg ervoor dat elke gebruiker een eigen account heeft. Open het menu Start en kies Configuratiescherm. Klik op Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht en kies voor Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen. Een overzicht van bestaande accounts verschijnt. Kies Een nieuw account maken, kies een geschikte naam en selecteer als accounttype Standaardgebruiker. Klik op Account maken. Het account wordt toegevoegd en is gebruiksklaar.

2. Standaardgebruiker

In de vorige stap las u over het kiezen van een accounttype. Windows 7 maakt onderscheid tussen twee soorten accounts: Standaardgebruiker en Administrator. Uit veiligheidsoogpunt doet u er goed aan altijd te kiezen voor de standaardgebruiker. Dit account heeft minder rechten dan een administrator, maar geeft gebruikers voldoende vrijheid bij het aanpassen van instellingen en het gebruiken van software. Maakt u iedereen administrator, dan loopt u een onnodig veiligheidsrisico. Kwaadaardige programma's kunnen administratorrechten misbruiken om schade toe te brengen.

3. Afbeelding

Elk gebruikersaccount heeft een eigen afbeelding. U selecteert deze bij het maken van het account. U kunt een eigen afbeelding kiezen door te klikken op de optie Zoeken naar meer afbeeldingen. Bent u niet tevreden met de standaardafbeeldingen, dan kunt u deze ook vervangen door uw eigen afbeeldingenset. Open de map C:\ProgramData\Microsoft\User Account Pictures\Default Pictures en vul deze map met uw eigen afbeeldingen. Zorg ervoor dat het bmp-afbeeldingen zijn met een afmeting van 128 bij 128 pixels.

Gebruikersaccount verwijderen

Gebruikersaccounts die u niet meer gebruikt, verwijdert u. In het Configuratiescherm kiest u voor Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen. Kies Een ander account beheren, klik op het account dat u wilt verwijderen en kies account verwijderen. U hebt nu de mogelijkheid om een aantal bestanden (waaronder de inhoud van de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's en het bureaublad) in een archiefmap op het bureaublad te plaatsen. Klik dan op Bestanden bewaren of op Bestanden verwijderen als u de bestanden niet meer nodig hebt.

4. Wachtwoordregels

Per gebruiker kunt u bepalen hoe strikt Windows met wachtwoorden is. U maakt hiervoor gebruik van het onderdeel Lokale gebruikers en groepen. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+R en typ Lusrmgr.msc. Klik op OK. Links in het venster klikt u op Gebruikers. Dubbelklik hierna op de gebruiker voor wie u de rechten wilt aanpassen. Wilt u niet dat het wachtwoord kan worden veranderd? Plaats een vinkje bij Gebruiker kan wachtwoord niet wijzigen. Bovendien kunt u het account tijdelijk ontoegankelijk maken, kies dan voor Account is uitgeschakeld.

5. Accounttype veranderen

Mogelijk hebt u in het verleden gebruikersaccounts aangemaakt en bepaalde gebruikers ook administrator-rechten gegeven. Komt u op deze beslissing terug, dan kunt u de rechten van deze gebruikers veranderen. Kies in het gebruikersaccountbeheer voor Een ander account beheren en selecteer het account. Kies voor Het accounttype wijzigen. Windows toont welk type aan het account is toegekend (bijvoorbeeld Administrator). Kies voor Standaardgebruiker, tot slot klikt u op de knop Accounttype wijzigen.

1 Reacties op: Windows 7 gebruikersaccounts

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 mei 2016 12:26 Anoniem
  hoi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord