Windows 7 krijgt nieuwe piraterijcontrole

Microsoft komt met een vernieuwde uitvoering van zijn antipiraterijtool WGA. Deze controleert Windows 7-installaties op hacks.

De update voor WGA (Windows Genuine Advantage) herkent zo'n 70 exploits die de activering van Microsofts besturingssysteem omzeilen. "De softwarepiraten hebben hun methodes verfijnd en wij verfijnen nu wat wij doen", zegt manager Joe Williams van het Windows Genuine Advantage-programma tegen PC World.

Nagware

De zogeheten Windows Activation Technologies Update concludeert bij detectie van die hacks dat de betreffende Windows 7-installatie niet legaal is. Vervolgens krijgt de eindgebruiker daar melding van, die geregeld opduikt. Ook wordt de desktopachtergrond op zwart gezet.

Microsoft probeert niet zozeer individuele softwarepiraten aan te pakken, maar de verkoop van niet-legitieme Windows te bestrijden. Eindgebruikers worden in de meldingen dan ook opgeroepen contact op te nemen met de Windows-producent om de leverancier van hun pc, met niet-legaal bevonden besturingssysteem, aan te geven.

Indien de installatie in orde is, voert de tool over 3 maanden een nieuwe controle uit. Daarvoor neemt het eerst contact op met Microsoft voor nieuwe handtekeningen (signatures) om nieuwe activeringshacks te herkennen.

Automatische update

De WGA-update voor Windows 7 is vanaf aanstaande dinsdag te downloaden op de Windows Genuine-website van Microsoft. De dag daarna is de tool ook te downloaden bij het algemene Downloads Center van de softwareleverancier. Een week later komt het via Windows Update automatisch binnen bij Windows 7-gebruikers. Dat geldt van voor gebruikers die hun pc hebben ingesteld op automatisch updaten.

Microsoft-manager Williams stelt dat de antipiraterijtool in eerste instantie niet wordt gebracht naar de Starter- en Basic-uitvoeringen van Windows 7. Die twee edities worden namelijk niet zo vaak illegaal gekopieerd, zegt hij. De functioneel beperkte Starter Edition is voor netbooks, terwijl de lichtere Basic Edition is bedoeld voor goedkopere pc's in ontwikkelingslanden. Ook worden zakelijke gebruikers van Windows 7 niet lastiggevallen met de nieuwe WGA, aldus Williams.

Geen spyware

Microsoft benadrukt zelf dat WGA geen spyware is. In de Verenigde Staten heeft hierover nog wel een rechtszaak gelopen. Dit vanwege het feit dat de controletool binnenkomt via de automatische updates van Windows Update en daar is aangemerkt als 'kritieke update'. Die omschrijving is normaliter alleen van toepassing op security-patches.

Bovendien wordt bij de update niet duidelijk vermeld wat WGA is en doet. Het controleert namelijk de hardware- en softwareconfiguratie van de pc en geeft dat op geregelde basis door aan Microsoft. Daarmee is de tool volgens de aanklagers spyware.

De Amerikaanse rechter heeft de WGA-aanklacht eerst al de algemene status van 'class action suit' geweigerd. Deze week is de hele zaak afgewezen. Microsofts claim dat de antipiratijtool geen spyware is, is dus gevalideerd door de rechter.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten