Windows 7: softwareoptimalisatie

Door: dennis-gandasoebrata | 26 april 2010 13:06

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Hebt u alweer enige tijd geleden de overstap naar Windows 7 gemaakt? Aanvankelijk was het leuk om een beetje rond te klikken, maar nu wilt u waarschijnlijk gewoon dat het besturingssysteem optimaal presteert. U kunt de prestaties van Windows 7 op verschillende vlakken verbeteren en in dit artikel laten we zien hoe u dat doe

Componenten uitschakelen

Waarschijnlijk weet u al dat u in Windows niet-gebruikte onderdelen kunt verbergen of uitschakelen. Windows 7 gaat hierin een stapje verder en biedt ook de mogelijkheid om 'zelfs' Internet Explorer uit te schakelen. In het Configuratiescherm kiest u voor Programma's. Klik vervolgens op Windows-onderdelen in- of uitschakelen (in het groepsvak Programma's en onderdelen). Haal het vinkje weg bij Internet Explorer 8. Een waarschuwing verschijnt, met de melding dat bepaalde onderdelen mogelijk niet meer werken nadat u Internet Explorer hebt uitgeschakeld. Klik op Ja.

U kunt Internet Explorer in Windows 7 verbergen.

Betere zoekresultaten

Net als bij Windows Vista, maakt de zoekcomponent van Windows 7 gebruik van een indexeermechanisme om uw bestanden snel te vinden. Niet alle locaties worden standaard geïndexeerd. U kunt een groot deel van de zoekinstellingen aanpassen. In het zoekvak van het menu Start typt u Indexeringsopties en drukt u op Enter. In het geopende venster ziet u welke locaties standaard worden geïndexeerd. Doorgaans gaat het hier om de map met offline bestanden, het menu Start en de map Gebruikers. Om aan te passen welke locaties worden geïndexeerd, klikt u op de knop Wijzigen. Kies vervolgens voor Alle locaties weergeven. Hierna kunt u naar de gewenste volumes en mappen bladeren en met een vinkje aangeven of u deze wilt laten meenemen door het indexeermechanisme. Interessanter is de mogelijkheid om bepaalde mappen waarin u nooit zoekt, uit te sluiten van indexering. Bevestig met een klik op OK.

Terug in het hoofdvenster van Indexeringsopties klikt u op Geavanceerd. In het geopende venster kunt u opgeven of versleutelde bestanden ook moeten worden geïndexeerd en of identieke woorden die alleen verschillen in leestekens als aparte woorden moeten worden behandeld. Tot slot is de knop in het vak Probleemoplossing interessant. Hebt u de indruk dat de zoekresultaten niet meer betrouwbaar zijn of dat het zoeken te lang duurt, dan kunt u de index opnieuw laten samenstellen. Klik daartoe op de knop Opnieuw samenstellen. Op het tweede tabblad -Bestandstypen- kunt u per bestandstype opgeven of alleen de eigenschappen of ook de inhoud van het bestand moet worden geïndexeerd.

Stem het indexeringsmechanisme van Windows 7 beter op uw behoeften af.

Bibliotheken onder controle

Standaard beschikt Windows 7 over enkele bibliotheken, die ­verwijzen naar onderliggende mappen. U hoeft geen genoegen te nemen met de standaardbibliotheken, maar kunt eigen bibliotheken aanmaken en bestaande bibliotheken aanpassen. Open het menu Start en klik op Computer. In het linkervenster vindt u de bibliotheken Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video's. Om deze aan te passen, klikt u met rechts op de bibliotheek en kiest u Eigenschappen. Voeg een map aan de bibliotheek toe met de knop Een map opnemen. De meeste bibliotheken bestaan uit meerdere mappen. U kunt zelf bepalen in welke map de items standaard moeten worden opgeslagen. In het eigenschappenvenster van de bibliotheek selecteert u de gewenste map (in de sectie Bibliotheeklocaties). Klik op de knop Opslaglocatie instellen. Verder vindt u in het eigenschappenvenster de mogelijkheid de bibliotheek te optimaliseren voor een specifieke bestandssoort, bijvoorbeeld als de bibliotheek primair wordt gevuld met afbeeldingen of videobestanden. In de sectie eronder -Kenmerken- bepaalt u of de bibliotheek moet worden getoond in het navigatiedeelvenster (aan de linkerzijde), zoals gebeurt bij de standaardbibliotheken.

Extra onderdelen toevoegen aan de standaardbibliotheek.

0 Reactie(s) op: Windows 7: softwareoptimalisatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.