Windows 7: systeembeveiliging

Door: | 27 april 2010 11:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Hebt u alweer enige tijd geleden de overstap naar Windows 7 gemaakt? Aanvankelijk was het leuk om een beetje rond te klikken, maar nu wilt u waarschijnlijk gewoon dat het besturingssysteem optimaal presteert. U kunt de prestaties van Windows 7 op verschillende vlakken verbeteren en in dit artikel laten we zien hoe u dat doet!

Vorige versies activeren

Windows 7 beschikt over verschillende back-upmethoden. Hebt u een bestand veranderd of verwijderd, en krijgt u na verloop van tijd spijt van de actie? Met Vorige versies kunt u een oudere versie van een bestand opduiken en terugzetten. Daartoe klikt u met de rechtermuisknop op de map waarvan u een vorige versie zoekt en kiest u Eigenschappen. Selecteer het tabblad Vorige versies. Doorgaans zijn er meerdere versies opgeslagen. Selecteer de map en klik op Openen. Zo ziet u in één oogopslag welke bestanden u kunt terughalen. U kunt vervolgens de map kopiëren (klik op Kopiëren) of in zijn geheel terugplaatsen (kies Terugzetten). Met die laatste actie wordt de huidige map overschreven. Helaas is Vorige versies standaard alleen ingeschakeld voor de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Gebruikt u een andere partitie of schijf voor de opslag van uw gegevens, dan geniet deze nog niet de bescherming van Vorige versies. In het menu Start klikt u met de rechtermuisknop op Computer en kiest u Eigenschappen. Kies voor Systeembeveiliging en open het tabblad Systeembeveiliging. Selecteer de stations waarvoor u Vorige versies wilt activeren en klik op Configureren. Kies Alleen vorige bestandsversies terugzetten. Voor de volledige bescherming kiest u de tweede optie: Systeeminstellingen herstellen en vorige bestandsversies terugzetten.

Diep verborgen, maar waardevol in geval van nood: Vorige versies.

Reservekopieën maken

Het ingebouwde Back-upprogramma van Windows 7 blijkt in de praktijk volwassen genoeg voor het maken van reservekopieën van uw bestanden en het systeem. Kies Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Back-up maken en terugzetten. Klik op Back-up instellen. Geef aan waar u de back-up wilt opslaan. Het is verstandig om een externe schijf te selecteren, zodat u deze op een andere locatie kunt bewaren. De back-up onderbrengen op een netwerklocatie is ook een goed alternatief. Bewaar de back-up bij voorkeur niet op de systeemschijf of partitie van de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Neem niet direct genoegen met de standaardselectie van mappen die worden veiliggesteld, zoals de Windows-mappen, het bureaublad en de bibliotheken. U kunt zelf aangeven welke mappen uiteindelijk worden meegenomen. Kies Zelf bepalen en geef aan welke bestanden aan de back-upset moeten worden toegevoegd. Klik op Systeemkopie opnemen van stations als u ook Windows 7 zelf veilig wilt stellen en in geval van nood een volledige image wilt kunnen terugplaatsen. Hebt u voldoende schijfruimte, dan is het sterk aan te raden om de systeemkopie te maken. Kies Volgende en klik op de knop Schema wijzigen. U bepaalt nu wanneer de back-up moet plaatsvinden. Bij Regelmaat, Dag en Tijd geeft u de back-upmomenten aan. Klik op OK om de instellingen op te slaan.

In plaats van de standaardset, stelt u zelf een geoptimaliseerde back-upset samen.

Back-upinstellingen optimaliseren

Windows Back-up slaat meerdere back-upbestanden op. Zo wordt maximaal dertig procent van de totale back-upruimte gebruikt voor de reservekopieën. Verplicht is dit niet: u bepaalt uiteindelijk zelf hoeveel ruimte mag worden ingenomen. Open het hoofdvenster van Windows Back-up. Klik op Schijfruimte beheren. Bovenin het venster vindt u een overzicht van de ruimte die door de back-ups wordt ingenomen. Het is tijd om te bepalen welke back-ups weg mogen. Klik op de knop Back-ups weergeven. Verwijder de overbodige back-upbestanden. Keer terug naar het venster van Schijfruimte beheren en klik op de knop Instellingen wijzigen. U vindt deze knop in de sectie Systeemkopie. Geef aan hoeveel ruimte voor de back-ups mag worden ingenomen.

U hebt zelf invloed op de ruimte die voor back-ups wordt gereserveerd.