Windows 7 Tweaker 3.5

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 15 december 2010 13:30

Apps & Software

Het aantal gratis programma’s dat u kunt downloaden om Windows naar uw hand te zetten is werkelijk gigantisch. Het is fijn dat er zoveel aanbod is, maar feit is wel dat deze programma’s allemaal nagenoeg hetzelfde zijn. De grote vraag is dan natuurlijk, brengt Windows 7 Tweaker 3.5 iets nieuws?

De meeste van dit soort programma’s zijn eigenlijk een soort alternatieve versie van het configuratiescherm van Windows: ze bieden snelkoppelingen naar opties die u normaliter ook wel kunt aanpassen, maar dan op een (volgens de makers) eenvoudigere manier. Uiteraard hebben dergelijke programma wel iets meer in huis dan dat, maar Windows 7 Tweaker valt op door een originele insteek. Uiteraard is de eerder genoemde basis aanwezig en kunt u zaken bekijken als welke services er actief zijn, uw harde schijf defragmenteren, de weergaveopties van Windows 7 aanpassen, enzovoort. Wat echter bijzonder is, is dat dit programma vooral draait om zaken binnen Windows die u kunt uitschakelen en verbergen.

In de basis is Windows 7 Tweaker hetzelfde als talloze concurrerende programma’s.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met behulp van een paar vinkjes het menu Bestand, de Mapopties of de mogelijkheid om te rechtsklikken in Windows Verkenner uit te schakelen. Ook kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat men uw screensaver kan wijzigen, of dat men printers kan verwijderen, dat men het Taakbeheer kan openen, enzovoort. Uiteraard zijn het allemaal dingen die u met de juiste rechteninstellingen binnen Windows ook wel kunt aanpassen, maar op deze manier is het wel heel makkelijk. Nadeel daarvan is dat u ook heel eenvoudig dingen kunt slopen (niet omdat ze blijvend stuk zijn, maar omdat u iets hebt uitgezet en vervolgens bent vergeten dat u dat hebt gedaan). Zo kunt u mappen verbergen, ervoor zorgen dat Windows op vaste tijden uitschakelt, de knop Afsluiten uitschakelen, enzovoort.

U kunt zeer veel restricties opleggen, zaken verbergen en uitschakelen.

Conclusie

Baanbrekend is Windows 7 Tweaker uiteraard niet, het blijft meer van hetzelfde in een ander jasje. Het is jammer dat er geen uitgebreide uitleg bij bepaalde opties is (wel wat, maar niet genoeg) en heel intuïtief is de interface ook niet (kopjes als Windows Features, Special Tasks, Miscellaneous, etc). Dat gezegd hebbende, kunt u er wel leuke dingen mee doen en heeft het een leuke insteek (met de nadruk op dingen uitschakelen), waardoor het programma opvalt tussen de andere dertien in een dozijn.

Windows 7 Tweaker 3.5

Freeware

Taal Engels

Download 3,5 MB

OS Windows Vista/7

Systeemeisen 8,69 MB harde-schijfruimte

Maker SuRe Softwares

Oordeel 7/10

Pluspunten

Handige restricties opleggen binnen Windows 7

Zaken verbergen, zoals mappen, bestanden en knop Afsluiten

Windows op vooraf gedefinieerde tijden afsluiten

Minpunten

Eenvoudig om belangrijke (essentiële) zaken uit te schakelen

Weinig uitleg over wat bepaalde instellingen precies doen

Verder wederom meer van hetzelfde

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Windows 7 Tweaker 3.5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.