Windows 8.1 Update tip: Maak flink wat schijfruimte vrij

Door: | 20 mei 2014 10:05

Apps & Software

Op 8 april heeft Microsoft ons een update voor Windows 8.1 gegeven. Nu je even de tijd hebt gehad om met de nieuwe update te spelen, is dit een goed moment om extra ruimte vrij te maken op je harde schijf door een aantal Windows Update bestanden te verwijderen.

Hoeveel ruimte je vrij zult maken hangt ervan af of je ooit de Disk Clean-up tool gebruikt hebt, en het aantal verschillende Windows versies die je ooit op je PC gedraaid hebt. Ik zelf heb iets minder dan 2 GB vrij kunnen maken. Dat is niet veel, maar op een drie jaar oude computer die binnenkort een nieuwe harde schijf nodig heeft ben ik blij met alle extra ruimte die ik kan krijgen.

Hoewel we ons richten op het opschonen van Windows 8.1 is deze tool ook beschikbaar in Windows 7 en 8.

Opschonen vanuit het Configuratiescherm

Laten we beginnen door met de rechtermuisknop op de Start knop te klikken in de linkeronderhoek en in het keuzemenu Control Panel te selecteren. Selecteer in de categorieweergave System and Security>Administrative Tools>Free up disk space.

In het volgende venster (dat soms pas na een aantal minuten verschijnt) zien je een lijst met verschillende bestanden die verwijderd kunnen worden om extra schijfruimte vrij te maken. Maar we willen ook de systeembestanden opschonen, naast de gebruikelijke tijdelijke internetbestanden en foutrapporten.

Om dit te doen, klik op de knop Clean up system files en wacht totdat Disk Clean-up berekend heeft hoeveel ruimte je vrij kunt maken.

Een aantal minuten later zou je terug moeten zijn bij het Disc Clean-up venster. Scrol omlaag in de lijst met items die je veilig kunt verwijderen, en let vooral op grote bestanden. Een aantal zullen niet zijn aangevinkt, maar je kunt ze prima weggooien als je ze niet (meer) nodig hebt.

Zodra je klaar bent, klik op OK en vervolgens op Delete Files in het pop-up menu dat verschijnt. Na enkele minuten zullen de bestanden verwijderd worden waardoor je een aantal extra gigabytes aan opslagruimte hebt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.