Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Windows 8 weet niet te profiteren van einde Windows XP

Door: rene-schoemaker | 04 augustus 2014 11:47

Apps & Software

Windows XP lijkt nu echt op zijn retour. Zij het tergend langzaam. Windows 7 vult het gat, en daarmee lijkt vooral de zakelijke markt afscheid te nemen van XP, en niet de consument.

Volgens de laatste cijfers van Netmarketshare, dat op het web meet waarmee mensen het internet opgaan, is het aantal Windows XP-machines in juli wereldwijd met 0.5 procentpunt gedaald. Daarmee is de totale daling van Windows XP sinds begin dit jaar 4,5 procentpunt, van 29,23 procent marktaandeel in januari tot 24,82 procent in juli.

Daarmee lijkt dan toch de zo lang verwachte (en gehoopte) vervanging van het antieke besturingssysteem te zijn ingezet. Maar, wellicht tot groot verdriet van Microsoft: de marktaandelen van Windows 8 en Windows 8.1 blijven marginaal (en stabiel) op 6 tot 6,5 procent. Windows 7 vult wel het gat dat XP achterlaat. In dezelfde periode vanaf januari pikte Win7 een winst op het marktaandeel van 3,7 procentpunt en heeft nu 51,22 procent van de markt in besturingssystemen.

De cijfers van Netmarketshare verschillen nogal, merkt The Register terecht op, van die van Statcounter, dat eveneens via internetgebruik meet maar op punten een andere methodiek gebruikt. Volgens Statcounter heeft XP nog maar 15,5 procent van de markt. Wel zijn de trends hetzelfde: XP daalt, Windows 7 stijgt en Windows 8 en 8.1 komt niet van zijn plaats in de marge.

Zakelijke markt zet de trend

Dat Windows 7 profiteert van XPocalypse is geen verrassing: het zijn vooral bedrijven en overheden die nu de slag maken van Windows XP naar een nieuw besturingssysteem. Windows 7 heeft zich al bewezen en is voor veel IT-afdelingen makkelijker en in hun ogen stabieler om te deployen dan Windows 8, dat de nieuwe Vista aan het worden is.

Gartner meldde begin deze maand al dat bedrijven nu in toenemende mate bewegen richting Windows 7 en Windows 8.1 links laten liggen. Daarnaast, zo zei het analistenbureau, zal de migratie vanaf Windows XP in de zakelijke markt voor een algehele opleving van de pc-markt zorgen.

2 Reacties op: Windows 8 weet niet te profiteren van einde Windows XP

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 3 maanden geleden Anoniem
  Windows 7 is gewoon goed, met duidelijke uitklap menu's en een normaal start menu zonder die klote tegels. Windows 8 is onoverzichtelijk en lelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 3 maanden geleden Anoniem
  ik zou denken dat er ook wel een verschuiving naar OS X en en van de vele Linuxvarianten te zien is. Niettemin is Wndows 8.1 met enkele aanpassingen als een verbeterd startmenu door Classic Shell uitstekend als desktopsysteem te pruimen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.