Windows aanpassen met 5 gratis programma's

Door: Robbin Ooijevaar | 10 december 2013 08:30

Apps & Software

Op ComputerTotaal.nl bespreken we regelmatig handige gratis software voor Windows. In dit artikel besteden we extra aandacht aan slimme programma's om Windows nog beter naar je hand te zetten.

Tip 01: Browserinstellingen

Gebruik je meer dan een browser en wil je een aantal instellingen wijzigen of heb je problemen met uitbreidingen of werkbalken? Meestal zul je moeten zoeken naar de juiste instelling, optie of menu. De menu's zijn vaak verborgen en alleen zichtbaar via een tandwielicoontje of wanneer je eerst op Alt drukt.

Auslogics Browser Care maakt het beheren van je browserinstellingen eenvoudiger. Het programma ondersteunt Internet Explorer, Firefox en Chrome. Je kunt vanuit het programma onder meer de standaard zoekmachine aanpassen (of herstellen), de startpagina wijzigen en cache leegmaken. Ook het inschakelen, uitschakelen en (soms) verwijderen van invoegtoepassingen en uitbreidingen behoort tot de mogelijkheden. Kom je er niet meer uit? Herstel de browser met Restore browser settings naar de standaardinstellingen.

Auslogics Browser Care biedt centrale toegang tot de opties (en instellingen) van al je browsers.

Tip 02: Bestanden uitwisselen

Het delen van bestanden via een thuisnetwerk is eenvoudig wanneer je allemaal met dezelfde Windows-versie werkt op computers met Windows. Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer er een Mac in het spel is of wanneer je iets van of naar een smartphone of tablet wil sturen. Met Dukto zou het uitwisselen van bestanden geen probleem meer moeten opleveren. Dukto is er voor alle gangbare besturingssystemen en mobiele apparatuur.

Zorg ervoor dat je apparatuur draadloos of bedraad verbonden is met hetzelfde netwerk. Start Dukto op de apparaten waarmee je gegevens wil uitwisselen. De verschillende computers verschijnen in het Dukto-venster. Sleep de bestanden die je wil kopiëren via het netwerk naar het Dukto-venster (of gebruik de knop Send files of Send a folder). De bestanden worden direct verzonden en op het andere apparaat ontvangen en automatisch opgeslagen.

Dukto verstuurt en ontvangt bestanden via je (draadloze) netwerk tussen Windows- Linux- Mac-computers, smartphones en tablets.

Tip 03: Dropbox in Windows 8

Er verschijnen steeds meer diensten en programma's als Windows 8-applicatie. De Dropbox-app is hier een goed voorbeeld van.

Voor de doorgewinterde Dropbox-gebruiker is de officiële Windows 8-app een vreemde verschijning. De app werkt weliswaar intuïtief en geeft direct toegang tot je complete Dropbox, maar wie Dropbox gewend is, weet dat er een speciale map wordt aangemaakt op je computer waarin je bestanden automatisch binnenkomen. Dit geldt dus niet voor de app. De app biedt alleen toegang tot de bestandslijst. Pas bij het aanklikken wordt het bestand binnengehaald en geopend, wat de snelheid niet echt ten goede komt.

Voor wie deze app dan wel handig is? Voor iedereen met een Windows 8-apparaat met beperkte opslagruimte (bijvoorbeeld een kleine SSD). De complete Dropbox is namelijk snel beschikbaar, maar de bestanden die je niet opvraagt, nemen ook geen onnodige schijfruimte in beslag.

De Dropbox-app biedt toegang tot de inhoud van uw Dropbox, maar heeft ook zijn beperkingen.

Tip 04: Verwijderen of niet?

Het opschonen van computerprogramma's is niet altijd even gemakkelijk, omdat je niet altijd weet of het nog ergens voor gebruikt wordt. Should I Remove It helpt bij het de-installeren van software. Het geeft je programma's een score die gebaseerd is op de meningen van andere gebruikers.

Dit werkt niet altijd, want wanneer veel mensen het programma de-installeren of slecht waarderen, wil dat niet per definitie zeggen dat het ook slecht is. Bij een grondige opruimbeurt van je programma's zijn rigoureuze beslissingen soms nodig om schijfruimte vrij te maken. Ook al wil je je liever niet laten leiden door de suggesties van het programma, Should I Remove It biedt nog altijd een goed overzicht of je programma's kunt de-installeren.

De knop What is this geeft (indien bekend) uitleg over het programma, zodat je zelf kunt bepalen of het weg mag.

Met Should I Remove It kun je een gedegen beslissing nemen of je dat ene programma kunt verwijderen.

Tip 05: Bestandshakselaar

Vertrouwelijke documenten belanden uiteindelijk niet in de prullenbak, maar gaan in de shredder of via een speciale bak naar een gespecialiseerd bedrijf. Als het gaat om digitale bestanden, is de prullenbak van Windows echter alles behalve veilig. Er blijven vaak resten achter, waardoor bestandsherstel mogelijk is.

Om een bestand echt te vernietigen, heb je een programma nodig als BitKiller. BitKiller overschrijft de schijfruimte meerdere keren, waardoor je bestanden echt weg zijn. Start BitKiller en sleep de bestanden die je wil vernietigen naar het BitKiller-venster. Kies een shredder-instelling, bijvoorbeeld DOD 3 pass om bestanden drie keer te overschrijven. Bevestig met Shred files om je bestanden te vernietigen. Let op: gebruik BitKiller met aandacht. Als een bestand eenmaal onder handen is genomen, is er geen weg terug!

BitKiller vernietigt bestanden van je harde schijf: herstel is niet mogelijk!

2 Reactie(s) op: Windows aanpassen met 5 gratis programma's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2013 21:59 Anoniem
  Kan er ook zo iets komen voor Mac OS X? Wel handige tips!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2013 22:20 Anoniem
  Gewoon de desktop versie van Dropbox installeren in Windows 8 is vele malen functioneler dan de app.
  Ik ben trouwens nog geen enkele Windows 8 app tegen gekomen die net zoveel te bieden heeft als de desktop of browser equivalenten van zo'n app op de PC of laptop wel te verstaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.