Windows afsluiten duurt lang: probeer dit eens

Door: Wesley Akkerman | 10 juli 2022 15:54

How To

Merk je dat Windows moeite heeft met afsluiten? Het afsluiten van een systeem is best gecompliceerd, waardoor er wat dingen mis kunnen gaan. Gelukkig zijn er enkele oplossingen, die we in dit artikel bespreken.

Wanneer je Windows afsluit, dan doet het systeem een aantal dingen. Denk dan aan processen afsluiten, data opslaan, en onnodige informatie uit het geheugen verwijderen. Dit mag niet meer dan een paar seconden duren. Duurt het minuten, dan is er wat aan de hand. Wat kun je dan doen?

Zo kan het gebeuren dat Windows aangeeft dat een bepaald programma nog aanstaat. Dat programma moet dan nog gegevens opslaan, maar op de één of andere manier gebeurt dat niet. In beeld staan dan wat opties, zoals afsluiten forceren of programma afsluiten. In veel gevallen kun je het programma in kwestie gewoon afsluiten, mits je zeker weet dat je je werk handmatig opsloeg. 

Het kan zijn dat het programma niet afgesloten kan worden vanuit dit menu, en dan moet je het proces even annuleren en de software handmatig sluiten. Doen dit soort problemen zich vaker voor met dezelfde programma’s, dan moet je ze misschien updaten of verwijderen.

Algemene oplossingen voor afsluitproblemen Windows

Het kan sowieso geen kwaad om even wat algemene instellingen na te lopen voor Windows. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het besturingssysteem altijd up-to-date is. Via het Windows Update-menu, binnen de instellingen, check je of er updates zijn. Ook zie je hier meldingen over eventuele problemen die je dient op te lossen, voordat je een bepaalde update kunt uitvoeren.

Over probleemoplossers gesproken: via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Problemen oplossen > Extra probleemoplossers > Energiebeheer controleer je of er minder zichtbare problemen zijn.

Verder kan het helpen Snel opstarten uit te schakelen. Met Snel opstarten start Windows dus sneller op, maar tegelijkertijd duurt het wat langer voordat het systeem helemaal uitstaat. Als je de instelling wil veranderen, ga je naar Configuratiescherm > Hardware en geluiden > Energiebeheer > Systeeminstellingen > Gedrag van aan/uit-knoppen bepalen. Onder Instellingen voor afsluiten haal je het vinkje onder Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) weg. 

Ook kun je checken of de harde schijf, waar Windows op geïnstalleerd staat, geen stiekeme problemen heeft. Open Deze pc (via Start) en selecteer de C-schijf met je rechtermuisknop. Klik op Eigenschappen en ga naar Extra. Druk daar op de knop Controleren onder Schijfcontrole. Mocht er iets aan de hand zijn, dan komt dat vanzelf naar voren. Wat je daarna moet doen hangt natuurlijk af van het probleem – mits er een probleem gevonden wordt. 

0 Reactie(s) op: Windows afsluiten duurt lang: probeer dit eens

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.