Windows Firewall Control - Beheer(s) je firewall

Door: Toon van Daele | 11 januari 2019 06:41

Security
Review

Naast een up-to-date antivirustool is ook een firewall noodzakelijk om software met kwade bedoelingen tegen te houden. De ingebouwde firewall van Windows 10 is zonder meer degelijk. Alleen het beheer ervan kan wat lastig zijn. Windows Firewall Control geeft je meer mogelijkheden en een betere controle.

Windows Firewall Control

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website www.binisoft.org/wfc.php
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Nuttige functies
  • Overzichtelijk
  • Minpunten
  • Niet voor beginners

Een firewall fungeert als een poortwachter: alle overbodige poorten (lees: kanalen waarlangs data je systeem in- en uitgaan) worden afgesloten en bewaakt om ongewenst verkeer te blokkeren. Windows Firewall Control (WFC) is zelf geen firewall, maar een beheertool voor de ingebouwde Windows Firewall. Die moet dus wel actief zijn.

Processen

WFC is onlangs overgenomen door de antimalwareproducent Malwarebytes, die het product gratis heeft gemaakt. Na de installatie tref je de tool aan in het Systeemvak. Van hieruit bereik je het controlepaneel, dat uit diverse onderdelen bestaat. Er is onder meer een verbindingslog met een overzicht van alle (toegelaten en) geblokkeerde processen, wat handig kan zijn als je merkt dat een programma niet met internet wil verbinden. Vanuit het contextmenu kun je zo’n verbinding alsnog toelaten, er een firewallregel voor creëren of het bestand ter controle richting VirusTotal sturen.

De beheermodule van WFC biedt enkele extra configuratie- en beveiligingsfuncties aan.

Profielen & notificaties

Standaard werkt WFC met profielen: van High over Medium en Low tot No Filtering. De makers raden de Medium-instelling aan, waarbij uitgaande verbindingen worden geblokkeerd die niet in een firewallregel zijn opgenomen. Verzoekt een (nieuwe) applicatie om zo’n verbinding dan krijg je daar melding van, althans wanneer je notificaties hebt ingeschakeld. Je kunt dan met één muisklik de gepaste regel creëren, zoals altijd toelaten of blokkeren.

Extra beveiliging

Verder bevat WFC nog enkele extra beveiligingsfuncties, zoals Secure Boot die het profiel bij het afsluiten het opstarten van het systeem tijdelijk op High Filtering instelt, of Secure Profile die firewallwijzigingen uitsluitend toelaat via het venster van WFC. Voor dit laatste kun je trouwens ook een overzicht opvragen van alle actuele firewallregels, waarbij je die vanuit het contextmenu makkelijk kunt aanpassen.

Conclusie

Windows Firewall Control is een uitstekend programma voor de wat gevorderde gebruiker die Windows Firewall draaien heeft en die het belang van een goed geconfigureerde firewall onderkent.

Een applicatie vraagt om toelating voor het opzetten van een uitgaande verbinding.

0 Reactie(s) op: Windows Firewall Control - Beheer(s) je firewall

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.