Windows herinstalleren - Een schone lei na crash of infectie

Door: robbert-brus | 16 december 2014 07:50

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Een sluw mailtje of dubieus programma dat achter je rug om adware probeert te installeren, een virus- of malwarebesmetting. Het kan iedereen overkomen. In zo'n geval kun je beter de computer opnieuw installeren. We laten zien, hoe je met een schone installatie de pc nieuw leven inblaast.

Drie manieren

Er zijn drie manieren om een pc opnieuw te installeren. De eerste is via een herstelpartitie. Vanuit de fabriek wordt op een nieuwe pc een verborgen partitie met het besturingssysteem geïnstalleerd. Door deze partitie te starten, kan een nieuwe installatie worden uitgevoerd. De tweede mogelijkheid is een installatie vanaf een Windows installatieschijf.

Als de computer wordt opgestart vanaf deze schijf kan deze worden geformatteerd en opnieuw geïnstalleerd. De laatste optie zit alleen in Windows 8. In Windows 8 zit een functie om de computer terug te zetten naar fabrieksinstellingen. In principe zou dit zowel moeten werken vanaf een herstelpartitie als vanaf een installatieschijf, maar er zijn gevallen bekend dat na het terugzetten naar fabrieksinstellingen vanaf een herstelpartitie achter tóch een installatieschijf nodig bleek.

Deel 1: Bestanden redden

01 Bestanden back-uppen

Als de computer nog wel opstart, kun je de nodige voorbereidingen treffen. Heb je een externe harde schijf, dan kunnen belangrijke bestanden daarop worden overgezet. Voordat je deze bestanden weer terugzet, is het wel verstandig om de schijf eerst goed te scannen met een goede virusscanner. Heb je geen externe harde schijf, dan kun je een cloudopslagdienst als OneDrive of Google Drive overwegen. Beide diensten bieden 15 GB gratis online opslag. Bij OneDrive is de bestandsgrootte gelimiteerd tot 10 GB, bij Google Drive is de limiet 5 TB (wat je in de praktijk nooit als limiet zult ervaren).

Back-uppen kan op een schijf of naar een cloudopslagdienst.

02 Mailback-up

Met het programma MailStore Home, kunnen van verschillende e-mailprogramma's e-mails worden opgeslagen naar een archief en later weer worden teruggezet. Een andere optie is de gegevens via de e-mailclient zelf back-uppen. Hierover kun je een uitgebreide cursus op onze website vinden.

Met het programma MailStore kunnen e-mails worden opgeslagen, geback-upt en geëxporteerd.

03 Software licenties terugvinden

Meestal zit de productcode van Windows op de systeemkast geplakt of zit er een sticker aan de binnenkant van het hoesje van de installatieschijf. Wie een computer heeft waarop Windows 8 vooraf is geïnstalleerd, zal geen productcode meer vinden. Deze is geregistreerd in de UEFI (de opvolger van het BIOS). Tijdens de herstelprocedure, zal Windows automatisch de code uitlezen en gebruiken. Het kan natuurlijk zo zijn dat de sticker met de productcode niet meer leesbaar is. Met het programma ProduKey van NirSoft kan binnen enkele seconden de productcode worden teruggevonden. Windows 8.x-gebruikers moeten wel even opletten als zij uitbreidingen als Media Center hebben geïnstalleerd. De productcode die wordt weergegeven, is namelijk de productcode van de uitbreiding. In ons geval stond in het lijstje van gevonden 'producten' achter Internet Explorer wel de juiste productsleutel voor Windows 8. Overigens kunnen sommige virusscanners alarm slaan bij het downloaden of installeren van dit programma, onterecht trouwens.

Met ProduKey kun je productcodes uitlezen.

04 Drivers bewaren

Zeker bij oudere systemen is het erg lastig om de juiste drivers terug te vinden. Maak daarom, voordat je het systeem opnieuw installeert, een back-up van de drivers. Het opensource programma DriverBackup 2 kan dat in een handomdraai. Zodra het programma is gestart, klik je rechtsonder op Start Backup. Kopieer deze map naar de back-upschijf of de cloud. Nadat het systeem opnieuw geïnstalleerd is, open je DriverBackup 2 en klik je bovenin op Restore. Klik op Open Backup file, selecteer het bki-bestand dat in de back-upmap staat en klik op Openen. Selecteer de benodigde drivers en klik op Restore. Start de computer vervolgens opnieuw op.

Met het programma DriverBackup 2 kunnen drivers gemakkelijk worden opgeslagen.

9 Reactie(s) op: Windows herinstalleren - Een schone lei na crash of infectie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 december 2014 21:19 Anoniem
  Dank voor deze guide.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2014 12:01 Anoniem
  Als Microsoft niet snel meer en vooral snellere oplossingen voor aanbied de k ik dat dit de ondergang van Windows in gang zet. Een nieuwe install kost je een dag.
  En zou je je computer niet bij Microsodt mieten kunnen afgeven dat zij het doen?
  Als je auto iets mankeerd wordt deze naar de garage teruggeroepen en kennelijk is MS niet in staat het systeem foutvrij te houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2014 21:28 Anoniem
  Ervanuitgaande dat de gebruiker zorgvuldig heet gehandeld en niet zomaar elk linkje of plaatje opent/ download , om nog maar te zwijgen van achterstallig onderhoud en niet hebben van juiste anti virus software etc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2014 13:23 Anoniem
  Ik maak gebruik van Macrium om een partitie backup (c:) te maken van een schone Windows install. Al mijn data staat op de d: schijf. Als er zich dan een probleem voordoet hoef ik alleen de partitie terug te zetten. (ongeveer 10 minuten). Vaak draai ik dan eerst even alle updates en maak ik weer een macrium backup van de c: partitie. Zo heb ik altijd een uptodate 'schone' windows achter te hand.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2015 16:38 Anoniem
  Bij mij sloeg op eerste kerstdag de ransomware Coinvault toe en vergrendelde diverse type-bestanden op mijn partities, waaronder mijn archief pst-bestand. In ruil voor zo'n 300 dollar in de vorm van Bitcoinsbetaling zouden ze het ongedaan maken.

  Ik kon niets meer terugzetten of herstellen en heb dus allereerst windows opnieuw geïnstalleerd. Is er op termijn een oplossing te verwachten, waarbij ik mijn encrypte bestanden weer kan decrypten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2015 12:49 Anoniem
  ik zou "unhack me"eens gaan zoeken en kijken of dat werkt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2015 08:21 Anoniem
  Ongelooflijk, wat een domme opmerkingen zeg. Ja je auto naar de garage brengen als je hem zelf om een paal hebt gevouwen en dan de garage de schuld geven. Ondergang van Windows..let op mijn woorden, Microsoft gaat de grootste worden. Al die innovatieve software en hardware waar ze momenteel mee bezig zijn (en bijna mee klaar zijn) die gaan de wereld overnemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2015 10:25 Anoniem
  Het beste is om de PC in de scredder te laten verdwijnen. Weg ermee ! Trug naar het papierentijdperk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2016 13:08 iWally
  Zelf geen zin in? Laat Windows herinstalleren voor een leuke prijs op www.windows-herinstallatie.nl/ voor meer informatie zie hoe je de herinstallatie en software kan bestellen. Geen DVD nodig.

  Waarom je zelf geen herinstallatie zou willen doen kan verschillende redenen hebben één daarvan is als je niet exact weet waar je mee bezig bent. Dan is het toch niet eenvoudig om dit zelf uit te voeren.

  Maar ook je back-up op orde hebben alvorens je Windows herinstalleert is soms een probleem Sommige willen graag upgraden naar een SSD? Dat kan ook reden zijn om het niet zelf te doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.