Windows herinstalleren - Een schone lei na crash of infectie

Door: Robbert Brus | 16 december 2014 07:50

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

05 Linux Live-cd

Om gegevens zoals foto's en documenten van een gecrashte computer te halen, kun je een Linux Live-cd gebruiken. Ubuntu klaart dit klusje met gemak. Download op een andere computer het iso-bestand van www.ubuntu-nl.org en brand het op een dvd. Als je geen dvd-station hebt, lees dan eerst het kader 'Installeren vanaf een usb-stick'. Zorg dat in het BIOS of de UEFI het station met Ubuntu als eerste wordt aangesproken. Als Ubuntu opstart, kies je Nederlands als taal en druk je op Ubuntu uitproberen. Als het systeem is opgestart, kun je via Files het Windows-station openen. Via dit programma kun je ook bestanden naar een externe harde schijf kopiëren of naar een online opslagdienst.

Via Ubuntu kunnen bestanden op de harde schijf worden opgeslagen.

Virusherstel-cd

Een virusbesmetting kan een computer dusdanig besmetten dat de zogenoemde bootloader aangetast wordt. Dit houdt in dat het virus al geladen wordt, voordat Windows zelf opstart. Door op te starten van een virusherstel-cd kun je de pc scannen op dit soort virussen. Geen overbodige luxe als je met een schone lei wilt beginnen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Kaspersky Rescue Disk 10 gebruiken.

06 Bootsectorvirussen

Bootsectorvirussen zijn flink in opkomst. Deze virussen verwijderen de partitietabel van de harde schijf (ook wel master boot record of MBR genoemd). Zonder MBR weet de computer niet welke gegevens geladen moeten worden om het systeem te starten. In zo'n geval kun je vaak ook niet herstellen met een herstelpartitie. De enige remedie is de computer starten via een systeemherstelschijf (zie kader 'Systeemherstelschijf maken'). Start Windows 7 met de systeemherstelschijf en selecteer de juiste toetsenbordindeling. Kies de optie Hulpprogramma's voor herstel gebruiken en klik op Volgende. Kies Opstartherstel, wacht tot het systeem is hersteld en druk op Voltooien.

Windows 8 kan als volgt worden hersteld: zorg dat de computer vanaf het systeemherstelmedium opstart en kies de juiste toetsenbordindeling. Klik op Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Opstartherstel en wacht tot het systeem klaar is. Na het herstellen van het MBR is het verstandig het besturingssysteem niet meer te starten. Het virus verwijdert dan mogelijk wéér het MBR. Kopieer belangrijke bestanden met behulp van Ubuntu naar een andere locatie en installeer het systeem opnieuw.

Via een systeemherstelschijf, kan een beschadigd master boot record worden hersteld.

Systeemherstelschijf maken

Als de computer niet meer werkt, kan deze vaak met een systeemherstelschijf worden gerepareerd. Het is verstandig zo'n schijf altijd in huis te hebben. Je kunt deze schijf in Windows 7 maken door Uitvoeren te starten (Windows-toets+R) en het commando recdisc.exe in te tikken (gevolgd door een Enter). Selecteer het station waar een beschrijfbare dvd inzit en klik op Schijf maken. Let er wel op dat een herstelschijf van een 64bit-systeem niet zal werken op een 32bit-systeem. In Windows 8 kun je een herstelstation maken. Start Uitvoeren en tik het commando RecoveryDrive.exe (gevolgd door Enter). Plaats een usb-stick en klik op Volgende. Selecteer de usb-stick, klik op Volgende en op Maken.

Maak een systeemherstelschijf om Windows te repareren.

9 Reactie(s) op: Windows herinstalleren - Een schone lei na crash of infectie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 december 2014 21:19 Anoniem
  Dank voor deze guide.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2014 12:01 Anoniem
  Als Microsoft niet snel meer en vooral snellere oplossingen voor aanbied de k ik dat dit de ondergang van Windows in gang zet. Een nieuwe install kost je een dag.
  En zou je je computer niet bij Microsodt mieten kunnen afgeven dat zij het doen?
  Als je auto iets mankeerd wordt deze naar de garage teruggeroepen en kennelijk is MS niet in staat het systeem foutvrij te houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2014 21:28 Anoniem
  Ervanuitgaande dat de gebruiker zorgvuldig heet gehandeld en niet zomaar elk linkje of plaatje opent/ download , om nog maar te zwijgen van achterstallig onderhoud en niet hebben van juiste anti virus software etc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2014 13:23 Anoniem
  Ik maak gebruik van Macrium om een partitie backup (c:) te maken van een schone Windows install. Al mijn data staat op de d: schijf. Als er zich dan een probleem voordoet hoef ik alleen de partitie terug te zetten. (ongeveer 10 minuten). Vaak draai ik dan eerst even alle updates en maak ik weer een macrium backup van de c: partitie. Zo heb ik altijd een uptodate 'schone' windows achter te hand.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2015 16:38 Anoniem
  Bij mij sloeg op eerste kerstdag de ransomware Coinvault toe en vergrendelde diverse type-bestanden op mijn partities, waaronder mijn archief pst-bestand. In ruil voor zo'n 300 dollar in de vorm van Bitcoinsbetaling zouden ze het ongedaan maken.

  Ik kon niets meer terugzetten of herstellen en heb dus allereerst windows opnieuw geïnstalleerd. Is er op termijn een oplossing te verwachten, waarbij ik mijn encrypte bestanden weer kan decrypten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2015 12:49 Anoniem
  ik zou "unhack me"eens gaan zoeken en kijken of dat werkt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2015 08:21 Anoniem
  Ongelooflijk, wat een domme opmerkingen zeg. Ja je auto naar de garage brengen als je hem zelf om een paal hebt gevouwen en dan de garage de schuld geven. Ondergang van Windows..let op mijn woorden, Microsoft gaat de grootste worden. Al die innovatieve software en hardware waar ze momenteel mee bezig zijn (en bijna mee klaar zijn) die gaan de wereld overnemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2015 10:25 Anoniem
  Het beste is om de PC in de scredder te laten verdwijnen. Weg ermee ! Trug naar het papierentijdperk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2016 13:08 iWally
  Zelf geen zin in? Laat Windows herinstalleren voor een leuke prijs op www.windows-herinstallatie.nl/ voor meer informatie zie hoe je de herinstallatie en software kan bestellen. Geen DVD nodig.

  Waarom je zelf geen herinstallatie zou willen doen kan verschillende redenen hebben één daarvan is als je niet exact weet waar je mee bezig bent. Dan is het toch niet eenvoudig om dit zelf uit te voeren.

  Maar ook je back-up op orde hebben alvorens je Windows herinstalleert is soms een probleem Sommige willen graag upgraden naar een SSD? Dat kan ook reden zijn om het niet zelf te doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.