Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Windows Herstelconsole

Door: | 17 augustus 2010 10:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Bent u al bekend met de Windows Herstelconsole? Dit verborgen onderdeel van Windows kan u bij problemen met het besturings­systeem snel uit de brand helpen. Met de Herstelconsole komt u zelfs bij de meest vervelende problemen beslagen ten ijs!

De Herstelconsole is beschikbaar voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7. In het eerste gedeelte van dit artikel behandelen we de Herstelconsole voor Windows Vista en Windows 7. Het tweede gedeelte van dit artikel gaat in op de Herstelconsole voor Windows XP. In het derde gedeelte besteden we aandacht aan de Veilige modus als aanvulling op de Herstelconsole.

Herstelconsole in Windows 7 (en Vista)

01. Gebruikersomgeving

Windows Vista en Windows 7 maken voor de Herstelconsole gebruik van een grafische gebruikersomgeving. Officieel gaat het hier overigens niet om een Herstelconsole, maar om een set handige programma's waarmee u de computer in geval van problemen op de been kunt helpen. U hoeft daarbij niet alle herstelbewerkingen zelf uit te voeren. Een groot deel van de herstelcomponenten kan het werk geautomatiseerd doen en eigenhandig problemen opsporen. Dat werkt een stuk gebruiksvriendelijker dan bij Windows XP, waarover u in het tweede gedeelte van dit artikel meer leest.

02. Herstelprogramma

De herstelprogramma's zijn toegankelijk via de installatie-dvd van Windows Vista of Windows 7. Zorg ervoor dat de computer kan opstarten vanaf dvd. Start het systeem op met de Windows Vista- of Windows 7-dvd. Wordt de dvd niet gelezen, controleer dan de instellingen van het BIOS en achterhaal of de computer zo is ingesteld dat hij automatisch wordt opgestart vanaf een bootable dvd. Druk op een toets zodra de melding Druk op een toets als u de computer vanaf een cd of dvd wilt starten verschijnt. Het is mogelijk dat de herstelopties al door uw computerleverancier zijn voorgeïnstalleerd. Bij het starten van de computer drukt u dan op de F8-toets om het opstartmenu op te vragen en vervolgens de geavanceerde opstartopties te kiezen. Is dit niet het geval, dan gebruikt u de eerdergenoemde dvd van Windows Vista of Windows 7.

De geavanceerde opstartopties van Windows Vista en Windows 7, nadat u op F8 hebt gedrukt.

03. Regiogegevens opgeven

In het welkomstvenster kiest u de gewenste taalinstelling (Nederlands) en past u de andere twee opties aan (Tijd en valuta, Toetsenbord), waarbij u Nederlands-Verenigde Staten kunt aanhouden. Klik op Volgende. In het venster Windows installeren klikt u op de koppeling Uw computer herstellen (deze optie vindt u linksonder in het venster weggestopt). De herstelmodule wordt geladen en Windows gaat op zoek naar aanwezige installaties.

04. Juiste Windows-installatie

In een overzicht ziet u welke Windows-versies aanwezig zijn. Kies hier voor de installatie die u wilt herstellen en klik op Volgende. Opstartherstel gaat actief op zoek naar mogelijke problemen. In de meeste gevallen zal Opstartherstel na de controle aanbieden om de computer met behulp van Systeemherstel te herstellen naar een punt in het verleden. Klik op Herstellen als u hiermee akkoord gaat. Wilt u geen herstelpunt gebruiken, dan klikt u in dit venster op Annuleren. In het eindvenster klikt u op Diagnose- en hersteldetails weergeven om te zien welke acties Windows heeft ondernomen en waar het fout loopt.

Selecteer de Windows-installatie waar u toegang toe wilt, waarna Windows automatisch naar problemen zoekt.

05. Geen besturingssystemen?

Blijft de lijst met geïnstalleerde besturingssystemen angstvallig leeg? Mogelijk maakt u gebruik van een schijftype dat niet door de standaarddrivers van de herstelmodule wordt ondersteund. Klik in dat geval op de knop Stuurprogramma's laden en plaats de dvd met het juiste stuurprogramma, om de schijf te benaderen.

06. Geavanceerde opties opvragen

Interessant is Geavanceerde opties voor systeemherstel en ondersteuning weergeven, een optie die u eveneens in het eindvenster aantreft. Hiermee opent u een overzichtsvenster dat toegang geeft tot de ingebouwde herstelhulpjes. De eerste optie is Opstartherstel, waarmee u in het begin van de exercitie kennis hebt gemaakt. Dit onderdeel gaat op zoek naar problemen en probeert deze automatisch op te lossen.

De beschikbare herstelonderdelen.

0 Reacties op: Windows Herstelconsole

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.