Bent u al bekend met de Windows Herstelconsole? Dit verborgen onderdeel van Windows kan u bij problemen met het besturings­systeem snel uit de brand helpen. Met de Herstelconsole komt u zelfs bij de meest vervelende problemen beslagen ten ijs!

De Herstelconsole is beschikbaar voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7. In het eerste gedeelte van dit artikel behandelen we de Herstelconsole voor Windows Vista en Windows 7. Het tweede gedeelte van dit artikel gaat in op de Herstelconsole voor Windows XP. In het derde gedeelte besteden we aandacht aan de Veilige modus als aanvulling op de Herstelconsole.

Herstelconsole in Windows 7 (en Vista)

01. Gebruikersomgeving

Windows Vista en Windows 7 maken voor de Herstelconsole gebruik van een grafische gebruikersomgeving. Officieel gaat het hier overigens niet om een Herstelconsole, maar om een set handige programma's waarmee u de computer in geval van problemen op de been kunt helpen. U hoeft daarbij niet alle herstelbewerkingen zelf uit te voeren. Een groot deel van de herstelcomponenten kan het werk geautomatiseerd doen en eigenhandig problemen opsporen. Dat werkt een stuk gebruiksvriendelijker dan bij Windows XP, waarover u in het tweede gedeelte van dit artikel meer leest.

02. Herstelprogramma

De herstelprogramma's zijn toegankelijk via de installatie-dvd van Windows Vista of Windows 7. Zorg ervoor dat de computer kan opstarten vanaf dvd. Start het systeem op met de Windows Vista- of Windows 7-dvd. Wordt de dvd niet gelezen, controleer dan de instellingen van het BIOS en achterhaal of de computer zo is ingesteld dat hij automatisch wordt opgestart vanaf een bootable dvd. Druk op een toets zodra de melding Druk op een toets als u de computer vanaf een cd of dvd wilt starten verschijnt. Het is mogelijk dat de herstelopties al door uw computerleverancier zijn voorgeïnstalleerd. Bij het starten van de computer drukt u dan op de F8-toets om het opstartmenu op te vragen en vervolgens de geavanceerde opstartopties te kiezen. Is dit niet het geval, dan gebruikt u de eerdergenoemde dvd van Windows Vista of Windows 7.

© PXimport

De geavanceerde opstartopties van Windows Vista en Windows 7, nadat u op F8 hebt gedrukt.

03. Regiogegevens opgeven

In het welkomstvenster kiest u de gewenste taalinstelling (Nederlands) en past u de andere twee opties aan (Tijd en valuta, Toetsenbord), waarbij u Nederlands-Verenigde Staten kunt aanhouden. Klik op Volgende. In het venster Windows installeren klikt u op de koppeling Uw computer herstellen (deze optie vindt u linksonder in het venster weggestopt). De herstelmodule wordt geladen en Windows gaat op zoek naar aanwezige installaties.

04. Juiste Windows-installatie

In een overzicht ziet u welke Windows-versies aanwezig zijn. Kies hier voor de installatie die u wilt herstellen en klik op Volgende. Opstartherstel gaat actief op zoek naar mogelijke problemen. In de meeste gevallen zal Opstartherstel na de controle aanbieden om de computer met behulp van Systeemherstel te herstellen naar een punt in het verleden. Klik op Herstellen als u hiermee akkoord gaat. Wilt u geen herstelpunt gebruiken, dan klikt u in dit venster op Annuleren. In het eindvenster klikt u op Diagnose- en hersteldetails weergeven om te zien welke acties Windows heeft ondernomen en waar het fout loopt.

© PXimport

Selecteer de Windows-installatie waar u toegang toe wilt, waarna Windows automatisch naar problemen zoekt.

05. Geen besturingssystemen?

Blijft de lijst met geïnstalleerde besturingssystemen angstvallig leeg? Mogelijk maakt u gebruik van een schijftype dat niet door de standaarddrivers van de herstelmodule wordt ondersteund. Klik in dat geval op de knop Stuurprogramma's laden en plaats de dvd met het juiste stuurprogramma, om de schijf te benaderen.

06. Geavanceerde opties opvragen

Interessant is Geavanceerde opties voor systeemherstel en ondersteuning weergeven, een optie die u eveneens in het eindvenster aantreft. Hiermee opent u een overzichtsvenster dat toegang geeft tot de ingebouwde herstelhulpjes. De eerste optie is Opstartherstel, waarmee u in het begin van de exercitie kennis hebt gemaakt. Dit onderdeel gaat op zoek naar problemen en probeert deze automatisch op te lossen.

© PXimport

De beschikbare herstelonderdelen.

07. Systeemherstel uitvoeren

De tweede optie - Systeemherstel - biedt u de mogelijkheid om de staat van uw machine naar een punt in het verleden te herstellen. De werking van Systeemherstel is identiek aan de werking van het onderdeel in de 'normale' Windows-omgeving. Er is echter één belangrijk verschil: als u Systeemherstel via deze modus gebruikt, kunt u de terugzetactie niet meer ongedaan maken. Probeer daarom altijd eerst of Systeemherstel binnen de normale Windows-omgeving kan worden uitgevoerd, desnoods in de Veilige modus van Windows. In het overzichtsvenster van Systeemherstel klikt u op het herstelpunt dat u wilt gebruiken. Windows Vista en Windows 7 maken op regelmatige tijdstippen zelf een eigen herstelpunt aan, bijvoorbeeld bij de installatie van een update of een nieuw programma. Klik op Volgende.

© PXimport

Systeemherstel buiten Windows om uitvoeren.

08. Back-up terugplaatsen

In het overzichtsvenster vindt u ook nog het onderdeel Windows Complete PC terugzetten (in het geval van Windows Vista). Hiermee kunt u de volledige machine met behulp van een reservekopie herstellen. U hebt hiervoor wél een speciale back-up nodig, die u eerder moet hebben gemaakt met Windows Complete PC Back-up. Voordeel van deze mogelijkheid ten opzichte van een 'online' back-up (lees: een reservekopie die u terugzet terwijl Windows actief is) is dat deze uitvoering van Windows Complete PC Back-up niet afhankelijk is van een correct werkend besturingssysteem.

09. Geheugenproblemen

Wellicht kent u de situatie: de computer vertoont kuren of is eenvoudigweg instabiel, en u kunt geen aanwijsbare oorzaak vinden. In sommige gevallen is dit euvel te wijten aan slecht of beschadigd intern geheugen. Geheugenproblemen kunnen bovendien gegevensverlies veroorzaken. De herstelmodus van Windows Vista en Windows 7 is uitgerust met Windows Geheugencontrole. Zoals de naam al aangeeft, wordt hiermee het geïnstalleerde RAM-geheugen aan enkele tests onderworpen. Dit gebeurt zelfstandig, nog voordat Windows is opgestart. U kunt Geheugencontrole op twee manieren uitvoeren. Bij de eerste optie - Nu opnieuw opstarten en controleren op problemen - wordt de machine automatisch opnieuw opgestart en de controle uitgevoerd. Bij de tweede optie - Op problemen controleren als ik de computer opnieuw opstart - wordt pas actie ondernomen als u zelf de computer opnieuw hebt gestart.

© PXimport

Controleer de staat van het interne geheugen.

10. Opdrachtprompt

Tot slot vinden we de optie Opdrachtprompt in het overzichtsvenster. Hiermee opent u de commandoregel. U kunt de Opdrachtprompt gebruiken voor het opgeven van verschillende commando's, zoals het kopiëren van bestanden en het opvragen van de inhoud van de vaste schijf.

© PXimport

De 'vertrouwde' opdrachtprompt is ook in Windows Vista en Windows 7 beschikbaar.

11. Systeemherstel

Gebruikt u Windows 7? Leest u dan even verder. Met Systeemherstel in Windows 7 kunt u, in het geval zich problemen voordoen, uw computer herstellen naar een punt in het verleden. Systeemherstel maakt daartoe regelmatig een herstelpunt aan. U gebruikt Systeemherstel als u recente systeemwijzigingen ongedaan wilt maken. Bestanden, zoals documenten, afbeeldingen en muziek, worden niet gewijzigd. Onlangs geïnstalleerde stuurprogramma's en programma's worden bij een herstelactie via Systeemherstel mogelijk verwijderd. In het Configuratiescherm van Windows 7 kiest u voor Systeem en beveiliging, Back-up maken en terugzetten. Kies voor Systeeminstellingen of de computer herstellen (onderaan het venster) en klik op Systeemherstel starten. Kies welk herstelpunt u wilt gebruiken om de staat van de computer te herstellen. Standaard is Aanbevolen herstelpunt geselecteerd. Hierbij wordt de meest recente update of installatie van een stuurprogramma of software ongedaan gemaakt. Via Een ander herstelpunt selecteren vraagt u een lijst op van beschikbare herstelpunten. Klik op het herstelpunt dat u wilt gebruiken. De kolom Beschrijving geeft informatie over elk herstelpunt. Klik tot slot op Volgende om de herstelprocedure te bevestigen. Klik op Voltooien om uw computer naar het herstelpunt terug te zetten.

12. Snelle toegang

Om zonder hulp van het Start-menu Systeemherstel te openen, kunt u gebruik maken van het venster Uitvoeren. Druk op de toetsencombinatie Windows-toets+R om het betreffende venster te openen. Typ vervolgens Rstrui.exe en druk op OK om Systeemherstel te starten. Uiteraard kunt u ook een snelkoppeling naar Systeemherstel plaatsen op het bureaublad.

13. Herstelpunt maken

Standaard maakt Windows regelmatig herstelpunten. U kunt ook zelf een herstelpunt maken, bijvoorbeeld als u een ingrijpende wijziging wilt doorvoeren en geen risico wilt nemen. In het zoekvak van het menu Start typt u Herstelpunt. Kies voor Een herstelpunt maken. In het geopende venster klikt u op de knop Maken (in het vak Beveiligingsinstellingen). Geef een naam op en klik op Maken. U kunt het herstelpunt later altijd weer gebruiken.

© PXimport

Herstelpunten worden automatisch gemaakt, maar u kunt ze ook zelf aanmaken.

Herstelconsole in Windows XP

14. Herstelconsole in XP

De Herstelconsole van Windows XP biedt verschillende mogelijkheden om uw computer te herstellen in geval van problemen. Uiteraard kunt u binnen Windows zelf gebruikmaken van het 'gebruiksvriendelijke' Systeemherstel om de computer te herstellen, maar dit onderdeel laat u vaak in de steek als uw computer niet goed of helemaal niet opstart. Juist in dergelijke situaties komt de Herstelconsole van pas. Daarmee kunt u een groot deel van de problemen oplossen, buiten Windows om. Verwacht geen visuele franje of gebruiksvriendelijke omgeving: de weinig behulpzame knipperende cursor op de speciale opdrachtregel schrikt niet-geoefende gebruikers al snel af. Toch geeft de Herstelconsole toegang tot een aantal krachtige opties. Zo kunt u algemene beheertaken uitvoeren, schijfstations formatteren, services in- en uitschakelen en data van lokale schijfvolumes uitlezen. Volgens Microsoft komt de Herstelconsole vooral van pas in situaties waarbij u de computer kunt herstellen door een bestand vanaf een schijf naar de machine te kopiëren, of door een probleemservice onder handen te nemen. De praktijk wijst echter uit dat u er aanzienlijk meer mee kunt doen.

© PXimport

De Herstelconsole van Windows XP.

15. Herstelconsole installeren

In veel gevallen is de Herstelconsole niet standaard aanwezig op een systeem en de installatie ervan dus de eerste stap. Plaats de installatie-dvd van Windows en zorg ervoor dat u bent aangemeld als Administrator of als gebruiker met Administrator-rechten. Vervolgens opent u het Start-menu en kiest u voor Uitvoeren. Typ de volgende opdracht, gevolgd door een druk op Enter: X:\i386\winnt32.exe /cmdcons. Hierbij vervangt u X: door de letter van het dvd-station waar de installatieschijf in zit. Er wordt nu een nieuw venster geopend, waarin om een bevestiging wordt gevraagd. Kies voor Ja. Na de installatie start u de machine opnieuw op. Bij het opstarten verschijnt het Windows-opstartmenu, dat u mogelijk al kent van een multiboot-systeem met meerdere Windows-versies. In dit menu kunt u kiezen voor de Herstelconsole. De Herstelconsole is relatief compact. U hebt ongeveer 7 MB vrije schijfruimte nodig op de root van de vaste schijf.

16. Vanaf cd starten

Uiteraard is het installeren van de Herstelconsole handig, maar in de praktijk zult u de Herstelconsole pas missen als het kwaad al is geschied en uw computer niet meer kan worden opgestart. U kunt de Herstelconsole dan ook direct gebruiken vanaf een opstartdiskette of vanaf de Windows-cd of -dvd. Plaats de schijf en start de computer opnieuw op (zorg ervoor dat uw BIOS zodanig is ingesteld dat er vanaf diskette of cd/dvd kan worden opgestart). Het scherm Welkom bij Setup verschijnt. Druk nu op de toets R. De Herstelconsole vraagt met welke Windows-installatie u wilt werken. Deze optie is alleen relevant wanneer u meerdere versies van Windows op hetzelfde systeem hebt geïnstalleerd. Typ het nummer van de installatie die u wilt benaderen en bevestig met een druk op Enter.

© PXimport

Druk op R om de Herstelconsole te starten.

17. Ondersteunde opdrachten

De Herstelconsole van Windows XP biedt ondersteuning voor verschillende opdrachten. Gevorderde gebruikers zullen deze opdrachten mogelijk herkennen van DOS.

Attrib, del, fixboot, more, set, Batch, delete, Fixmbr, Mkdir, systemroot, Bootcfg, Dir, Format, More, type, Cd, disable, Help, Net, Chdir, Diskpart, Listsvc, rd, chkdsk, enable, logon, ren, cls, exit, map, rename, copy, expand, md, rmdir.

© PXimport

De Herstelconsole ondersteunt uiteenlopende opdrachten waarmee u uw systeem op de been kunt helpen.

18. Aanmelden

Iedere keer dat u de Herstelconsole gebruikt, wordt er gevraagd om een wachtwoord. U typt dan het beheerderswachtwoord in. Is er geen wachtwoord gekoppeld aan het account waarmee u zich wilt aanmelden, dan laat u het veld leeg en bevestigt u met een druk op Enter. Hoewel de Herstelconsole u toegang geeft tot een groot aantal Windows-onderdelen, kent hij wel degelijk belangrijke beperkingen. Zo is de toegang beperkt tot de hoofdmap, de root van de schijf waarop u Windows hebt geïnstalleerd, de map Cmdcons en de cd-rom-/dvd-speler.

© PXimport

De Herstelconsole vraagt bij welke Windows-installatie u zich wilt aanmelden.

19. Boot.ini oplappen

Een fout die veel voorkomt is dat het opstartbestand Boot.ini beschadigd raakt of niet kan worden gevonden. In zo'n situatie komt de Herstelconsole goed van pas. Op de opdrachtregel typt u het commando Bootcfg /scan, gevolg door een druk op Enter. Nadat de Herstelconsole heeft gecontroleerd welke Windows-installaties op het systeem staan, geeft u de opdracht Bootcfg /rebuild, waarmee Boot.ini wordt hersteld. Wilt u een nieuwe installatie toevoegen aan het opstartmenu? Gebruik daarvoor de optie Bootcfg /add.

20. Opstartproces herstellen (I)

Voor het opstarten van Windows is het besturingssysteem van een paar systeembestanden afhankelijk. Het gaat daarbij om Ntldr, Ntoskrnl.exe en Ntdetect.com. In geval van beschadiging van een van deze bestanden loopt u het risico de computer niet meer te kunnen starten. De Herstelconsole biedt soelaas. Met behulp hiervan kunt u de systeembestanden namelijk herstellen met de Windows XP-installatie-cd. Op de opdrachtregel typt u Copy, gevolgd door de bronlocatie en de doellocatie voor het betreffende bestand, bijvoorbeeld Copy D:\Ntldr C:\. Hierbij wordt het bestand Ntldr van de D:\-schijf naar de root van C:\ gekopieerd.

21. Opstartproces herstellen (II)

Soms raken bij de installatie van een nieuwe Windows-versie op een multiboot-systeem de opstartbestanden beschadigd. Helaas kan dit ook op andere momenten gebeuren, bijvoorbeeld bij een crash van het systeem tijdens het opstarten. Op zulke momenten komt de opdracht Fixboot goed van pas. Typ op de opdrachtregel Fixboot X:\. Vervang X:\ hierbij door de schijfletter van het station waarop u Windows hebt geïnstalleerd.

© PXimport

Soms raken opstartbestanden beschadigd.

22. Naar diskette kopiëren

Met de Herstelconsole van Windows XP kunt u helaas geen lokale bestanden naar een diskette kopiëren. Jammer, want er zijn uiteraard talloze momenten te bedenken waarbij die mogelijkheid van pas zou kunnen komen. Met een slimme truc kunt u deze beperking in Windows XP Professional effectief omzeilen. In het menu Start kiest u voor Uitvoeren. Typ vervolgens Gpedit.msc en klik op OK. In het venster van Groepsbeleid kiest u achtereenvolgens Computerconfiguratie, Windows-instellingen, Beveiligingsinstellingen, Lokaal beleid, Beveiligingsopties. Dubbelklik in het rechtervenster op Herstelconsole: kopiëren vanaf diskette en toegang tot alle stations en mappen toestaan. Kies Ingeschakeld en klik op OK. In geval van problemen en bij gebruik van de Herstelconsole typt u het volgende in de console: Set allowremovablemedia = true. Hierna kunt u lokale bestanden naar diskette kopiëren. U gebruikt hiervoor de opdracht Copy.

© PXimport

Met de Herstelconsole kunt u wél naar een verwisselbare schijf of diskette kopiëren.

23. Schijven controleren

Wellicht bent u al bekend met de opdracht Chkdsk, waarmee u de gezondheid van de vaste schijf onder de loep kunt nemen. Ook de Herstelconsole beschikt over deze optie, zodat u de schijf kunt controleren, beschadigde sectoren kunt markeren en leesbare informatie kunt herstellen. Typ daartoe Chkdsk X:\, waarbij u X:\ vervangt door de letter van het station dat u wilt controleren. Om een uitgebreide controle vanaf de opdrachtprompt uit te voeren, typt u Chkdsk X:\ /p. Om beschadigde sectoren op te sporen en data te herstellen, gebruikt u de schakeloptie /r (dus Chkdsk X:\ /r).

24. Opdrachtspecifieke hulp

De Herstelconsole ondersteunt verschillende opdrachten, waarvan een groot deel in dit artikel wordt besproken. Als u meer informatie over een specifieke opdracht wilt of niet weet waarvoor een bepaalde opdracht is bedoeld, kunt u gebruikmaken van de ingebouwde documentatiefunctie. Typ hiervoor Help, gevolgd door het commando waar over u meer wilt weten. Bijvoorbeeld Help Chkdsk, voor meer informatie over de werking van de opdracht Chkdsk.

25. Aanvullende mogelijkheden

Een groot aantal opdrachten uitgevoerd met de Herstelconsole en toe aan een opgeruimd scherm? Typ Cls en druk op Enter. Helemaal klaar met de Herstelconsole? Sluit deze dan af met de opdracht Exit, gevolgd door een druk op Enter. De Herstelconsole wordt gesloten en de machine wordt opnieuw opgestart.

26. Herstelconsole verwijderen

Als u de Herstelconsole niet meer nodig hebt, kunt u hem uit het opstartmenu van Windows verwijderen. In Windows navigeert u naar de map Cmdcons. Kunt u deze map niet vinden? Controleer of alle bestanden worden weergegeven. Kies Extra, Mapopties en zorg er via het tabblad Weergave voor dat alle bestanden netjes worden getoond via de opties Verborgen bestanden en mappen weergeven en Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen. Hebt u de map eenmaal gevonden, dan verwijdert u deze (klik erop met rechts en kies Verwijderen). Hierna opent u de root van de C:\-schijf en gaat u op zoek naar het bestand Cmldr. Klik erop met rechts en kies ook hier voor Verwijderen. Vervolgens zoekt u het bestand Boot.ini (u vindt dit ook in dezelfde map). Klik erop met rechts, kies Eigenschappen en haal het vinkje weg bij de eigenschap Alleen-lezen. Open het bestand en zoek naar de regel C:\Cmdcons\Bootsect.dat="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdcons. Verwijder deze hele regel. Sla het bestand vervolgens op via Bestand, Opslaan en schakel de eigenschap Alleen-lezen weer in. Als u nu de computer opnieuw opstart, is de Herstelconsole verdwenen.

© PXimport

Het bestand Boot.ini aanpassen.

27. Extra opdrachten

Zoals u leest, beschikt de Herstelconsole over krachtige opdrachten om de computer in geval van nood weer mee op de been te helpen. In de Knowledge Base voor Windows XP vindt u een uitgebreid overzicht van alle beschikbare opdrachten, inclusief voorbeeldgebruik. U vindt de overzichten hier en hier.

Veilige modus in Windows XP

28. Veilige modus

Tijdens de start van Windows wordt een grote hoeveelheid extra software geladen. Denk aan stuurprogramma's voor randapparatuur, netwerkondersteuning en aanvullende diensten. De veilige modus van Windows zorgt ervoor dat Windows zo 'kaal' mogelijk wordt geladen: met ondersteuning voor een VGA-beeldscherm, zonder netwerkverbindingen, met het muisstuurprogramma van Microsoft en alleen de apparaatstuurprogramma's die minimaal vereist zijn om Windows te kunnen starten. Hierdoor is de kans groot dat u de computer in geval van problemen wél kunt starten. Daarna kun u proberen het probleem alsnog op te lossen, bijvoorbeeld door een geïnstalleerde driver te verwijderen die het systeem om zeep heeft geholpen, of door logboeken te raadplegen om de fout te achterhalen. Na de foutoplossing start u de computer op in de normale modus en met wat geluk is het probleem verdwenen.

© PXimport

De veilige modus helpt u bij het oplossen van ernstige systeemproblemen.

29. Verschillende smaken

U roept de veilige modus op door tijdens het starten van de computer de F8-toets in te drukken. De veilige modus kent verschillende uitvoeringen: Veilige modus, Veilige modus met netwerkmogelijkheden en Veilige modus met opdrachtprompt. In de praktijk worden de eerste twee modi het meest gebruikt. De derde optie maakt gebruik van de Windows XP-opdrachtprompt in plaats van de grafische omgeving. Deze optie is bedoeld voor gevorderde gebruikers.

© PXimport

De veilige modus is beschikbaar in verschillende uitvoeringen.

30. Opstartmenu

Als u meerdere besturingssystemen hebt geïnstalleerd (een 'dualboot'- of 'multiboot'-configuratie), verschijnt er een opstartmenu tijdens het opstarten van uw computer. In dit menu kiest u het gewenste besturingssysteem. U kunt de veilige modus ook toegankelijk maken via dit menu. Dat is handig, omdat u daardoor niet meer wordt gedwongen op het juiste moment op de F8-toets te drukken om het keuzemenu voor de veilige modus op te roepen. Open Windows Verkenner en navigeer naar de root van de C:\-schijf. Maak een kopie van het bestand Boot.ini en sla dit in een aparte map op. Vervolgens gaat u naar Start, Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud. Klik op het pictogram Systeem. Op het tabblad Geavanceerd klikt u op de knop Instellingen in het vak Opstart- en herstelinstellingen. Klik op Bewerken. Voeg de volgende regel toe aan het ini-bestand als u Windows XP Professional gebruikt:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional Veilige Modus" /safeboot:minimal /sos /bootlog

Gebruikt u Windows XP Home Edition, dan voegt u de volgende regel toe:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition Veilige Modus" /safeboot:minimal /sos /bootlog

Sla het bestand op en verlaat Kladblok. Vervolgens zorgt u dat er een vinkje staat bij de optie Lijst met besturingssystemen N seconden weergeven en bij Herstelopties (indien nodig) N seconden weergeven. Klik op OK. Voortaan is de veilige modus beschikbaar in het opstartmenu van Windows.

© PXimport

Voeg de veilige modus aan het opstartmenu van Windows toe.

31. Met netwerkondersteuning

In de vorige tip hebt u de veilige modus zonder netwerkondersteuning aan het opstartmenu van Windows toegevoegd. Om de veilige modus mét netwerkmogelijkheden in het menu op te nemen, gebruikt u in plaats van /safeboot:minimal de uitbreiding /safeboot:network.

32. Logboekregistratie

Als u de veilige modus hebt uitgevoerd voor probleemoplossing, maar merkt dat Windows nog steeds niet in de normale modus kan worden gestart, kunt u gebruikmaken van andere opstartopties. Tijdens het starten van de computer drukt u op F8 om de geavanceerde opstartopties te tonen. Kies voor Logboekregistratie bij opstarten inschakelen om Windows te laden en in een logboekbestand de status van alle geladen stuurprogramma's op te nemen. Windows wordt gestart en loopt waarschijnlijk weer vast. Nu herstart u de computer en kiest u voor de veilige modus. Open Windows Verkenner en navigeer naar de root van de C:\-schijf. Hier vindt u het logboekbestand Ntbtlog.txt. Open het in Kladblok en bekijk de laatste regel. Als het systeem steeds vastloopt door een driver, vindt u hier om welk stuurprogramma het waarschijnlijk gaat.

© PXimport

Het logboek registreert welke services worden geladen.

33. Verkeerde resoluties

Stel, u schakelt uw beeldscherm in een verkeerde resolutie, waardoor het beeld onleesbaar wordt. U kunt dan in de veilige modus starten, waarbij de standaard-videodriver van Windows wordt geladen, maar beter is het om de VGA-modus van Windows te starten. Hierbij wordt in plaats van het standaard-stuurprogramma gebruikgemaakt van uw eigen videodriver in de 'veilige' VGA-modus. Druk tijdens het starten van de computer op F8 en kies voor VGA-modus inschakelen. Vervolgens kunt u de verkeerde instellingen van de videokaart herstellen en de computer opstarten in de normale modus.

© PXimport

Opnieuw opstarten in een lagere schermresolutie is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan.

34. Juiste configuratie

De veilige modus werkt nauw samen met andere opstartmodi van Windows. Telkens als Windows succesvol wordt geladen, wordt een back-up gemaakt van de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet en de lijst van succesvol geladen drivers. Geeft het starten van Windows opeens problemen, dan vindt de registratie niet plaats. Kiest u vervolgens bij geavanceerde opstartopties voor Laatst bekende juiste configuratie, dan worden de een na laatste instellingen gehanteerd. Waterdicht is deze methode niet. Installeert u bijvoorbeeld een driver die instabiel is maar die Windows nog wel laat starten in de normale modus, dan wordt de informatie van de laatst bekende juiste configuratie overschreven. U kunt dan niet meer via deze functie terug naar de stabiele configuratie. Voorkom dit en start de computer op in de veilige modus. De informatie voor de laatst bekende juiste configuratie wordt hierdoor niet overschreven. U kunt in de veilige modus het probleem verhelpen en pas daarna weer in de normale modus starten.

© PXimport

De laatst bekende juiste configuratie laadt de laatste Windows-configuratie die geen problemen gaf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten