Windows Inspection Tool Set - Een stethoscoop voor Windows

Door: ignace-de-groot | 22 juni 2015 10:03

Review

Er kan heel wat misgaan tijdens een Windows-sessie en dan kom je wel eens ogen tekort om alle mogelijke onderdelen te checken en te monitoren. Windows Inspection Tool Set (WiTS) geeft je nuttige feedback over allerlei hardware- en softwarecomponenten, zowel in realtime als over een zekere looptijd.

Windows Inspection Tool Set

Prijs

Gratis

Taal

Engels

OS

Windows XP/Vista/7/8

Website

http://windowstoolset.sourceforge.net

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Talrijke rubrieken
 • Afzonderlijke informatievensters
 • Consistente weergave
 • Filteropties
 • Monitoring- en logfunctie
 • Minpunten
 • Ongeschikt voor beginners

Sommige problemen met een Windows-systeem laten zich makkelijk opsporen, maar we hebben het al vaker meegemaakt dat we niet meteen de oorzaak kunnen duiden en dan grijpen we graag terug naar een tool met betrouwbare informatie over alle belangrijke systeemonderdelen. WiTS is precies zo'n tool en de mogelijkheid om één en ander op de achtergrond te monitoren spreekt ons erg aan.

Rubrieken

WiTS bestaat zowel in een 32bits- als in een 64bits-versie, maar in beide gevallen heb je de installatie met een paar muisklikken voor elkaar. Bij het opstarten van het programma staat een bescheiden venster voor je klaar, met vijf rubrieken (systeem, beveiliging, bestandssysteem, netwerk en gebeurtenissen) en bijhorende onderdelen. De informatie bij elk geselecteerd onderdeel wordt in een afzonderlijk venster getoond. Dat vinden we wel handig, aangezien je op die manier verschillende vensters (en dus uiteenlopende informatie) tegelijk geopend kunt houden.

Vijf rubrieken met uiteenlopende onderdelen staan voor je klaar.

Informatieweergave

Hoe uiteenlopend de informatie in deze vensters ook kan zijn, nagenoeg elk venster is op dezelfde manier opgebouwd. De relevante informatie is telkens uitgesplitst in een aantal kolommen. Via een knopje bepaal je zelf welke kolommen je wel of niet wenst te zien. De informatie laat zich ook snel sorteren door de gewenste kolomtitel aan te klikken. Minder evident, maar wel zo nuttig, vinden we de filtermogelijkheid die elke kolom je biedt. Activeer je zo'n filter, dan kun je met behulp van operatoren als =, >=, <, ~ (inclusief ondersteuning van RegEx) snel bepaalde waarden uitfilteren.

Achtergrondmonitoring

Zoals gezegd voorziet WiTS ook in een monitoringmodule, waarbij je zelf aangeeft welke categorieën de tool in de gaten moet houden en welke waarden hij daarvan moet bijhouden. Het is tevens mogelijk de gemeten waarden in een logbestand te laten vastleggen.

Conclusie

WiTS geeft uitgebreide en betrouwbare informatie weer over uiteenlopende hardware- en software-onderdelen van je Windows-systeem. Ook de monitoringmodule kan handig zijn bij het troubleshooten. WiTS zal vooral tot zijn recht komen in handen van meer gevorderde gebruikers.

Een consistente informatieweergave, met mogelijkheid tot sorteren en filteren.

Stresstest

Weet je met WiTS niet uitvinden waar je systeemproblemen vandaan komen, dan kun je je pc aan een stresstest onderwerpen. Dit pak je zo aan.

1 Reactie(s) op: Windows Inspection Tool Set - Een stethoscoop voor Windows

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 juni 2015 22:03 Anoniem
  tesy
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.