Windows Movie Maker 2012

© PXimport

Windows Movie Maker 2012

Geplaatst: 15 november 2012 - 12:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:11

Dennis Gandasoebrata

In aanloop naar de uitgave van Windows 8, werd door Microsoft naarstig gewerkt aan het ‘updaten’ van bestaande pakketten. Ook de Essentials-suite, bestaande uit onder meer Messenger en Movie Maker, heeft een verjongingskuur gekregen. In het pakket vinden we versie 2012 van Movie Maker.

Er is niets heel drastisch veranderd in Movie Maker, de veranderingen die er wel zijn, zijn deels zichtbaar aan het oppervlak, maar schuilen ook onder de motorkap. Zo is het programma geoptimaliseerd voor Windows 8, maar draait het ook nog op Windows 7.

Een nieuwe functie is beeldstabilisatie. Hiermee speelt Microsoft in op de trend waarin steeds meer video’s worden geschoten met een mobiele telefoon of andere kleine camera.

De functie werkt relatief eenvoudig. Selecteer de clip en kies Video stabilization. Vervolgens kunt u kiezen uit drie modi, welke correctie het meest natuurlijk oogt, is afhankelijk van het bronmateriaal. Wij hebben de functie met drie uiteenlopende video’s getest, waarbij het de moeite loonde om te experimenteren voor het beste resultaat. Over het eindresultaat gesproken: video’s worden voortaan standaard opgeslagen in het veelgebruikte H.264-formaat, waardoor u ze eenvoudig kunt delen via verschillende (sociale) kanalen.

Geluiden

Op geluidsgebied vinden we een aantal relatief kleine verbeteringen. Zo kunt u aangeven welk audiospoor moet worden benadrukt, bijvoorbeeld als u een combinatie hebt tussen audio uit het filmpje en audio van achtergrondmuziek en hiertussen wilt afwisselen. Prettig is de toevoeging van een derde audiokanaal, dat u kunt gebruiken voor de commentaarstem. U kunt de commentaarstem uit een video toevoegen aan het aparte geluidsspoor.

© PXimport

Een filmpje kunt u optimaliseren voor de iPhone.

De nieuwe versie van Windows Movie Maker maakt gebruik van de nieuwe hardwareversnelling van Windows 8. Zo zijn verschillende onderdelen onder handen genomen, waaronder de Direct3D-technologie. In de 11.1-versie die gebruikt wordt in Windows 8, is het voor ontwikkelaars eenvoudiger geworden om verschillende soorten content in één venster te combineren. Dit komt doordat de nieuwe code voortaan alle bronnen van de videokaart die verantwoordelijk zijn voor dat specifieke venster, beheert. Dit levert snelheidswinst op bij het werken met beeld.

Onhandig bij de installatie op ons testsysteem is de melding dat het .NET Framework 3 nog niet aanwezig is en dit onderdeel eerst moet worden geïnstalleerd. Op dat moment wordt niet meer dan een link naar de downloadpagina geboden. Na installatie hiervan, moet de setup van Movie Maker opnieuw worden gestart. Het was gebruiksvriendelijker geweest om het onderdeel automatisch te downloaden en installeren.

© PXimport

Windows Movie Maker 2012

Taal Nederlands

OS Windows 7/8

Oordeel 3,5/5

Pluspunten

Groot aantal renderprofielen

Extra audiolaag

Geoptimaliseerd voor Windows 8

Minpunten

Niet geschikt voor Windows Vista

Installatie kan soepeler

 

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten