Windows Repair - Pitstop voor Windows

Door: ignace-de-groot | 27 februari 2014 14:30

Review

Het kan iedereen op elk moment wel overkomen: Windows doet het niet meer, door een virusinfectie of een bestandscorruptie bijvoorbeeld. Liever dan zelf vertwijfeld op zoek te gaan naar de oorzaak en de remedie of Windows compleet te herinstalleren, geef je het tooltje Windows Repair een kans.

Windows Repair 2.1.0

Taal:

Engels

OS:

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Meer info:

ct.link.idg.nl/wir

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Voorzichtige aanpak
 • Geeft feedback
 • Minpunten

Windows Repair heb je snel geïnstalleerd, voor zover dat trouwens al nodig is, aangezien je ook met een portable versie aan de slag kunt. Telkens als je de tool opstart, word je geacht een viertal stappen te doorlopen (hoewel je die ook kunt overslaan).

Allereerst krijg je de gelegenheid je systeem op malware te scannen met behulp van de (makkelijk te downloaden) gratis versie van Malwarebytes Anti-Malware. Daarna is het de beurt aan Check Disk, waarmee je je schijven op bestandsinconsistenties laat controleren, gevolgd door een controle van de belangrijkste systeembestanden (met System File Checker). Ten slotte volgt nog het dringende advies om zowel een systeemherstelpunt als een complete registerback-up te maken.

Windows Repair dringt er sterk op aan eerst enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dat laatste doe je dan met een andere tool van dezelfde makers: Tweaking.com Registry Backup. Wij zouden dit advies van de makers inderdaad opvolgen, want in de volgende stap ga je aan de slag met de eigenlijke hersteltools en er kan altijd iets fout lopen.

Semiautomatisch herstel

Het programma bevat een 27-tal verschillende herstelfuncties, waarvan er 22 (33 als je ook de onderliggende items meerekent) standaard geselecteerd zijn. Het gaat om erg uiteenlopende opties. Om er een paar op te noemen: herstel van WMI (Windows Management Instrumentation), opnieuw registreren van systeembestanden, Windows firewall opnieuw initialiseren, het hosts-bestand leegmaken, Windows Update-functie herstellen enzovoort.

Gelukkig krijg je bij de selectie van elk item enige feedback te zien. Je doet er wel goed aan alleen die onderdelen te selecteren waarvan je denkt dat die effectief aan de basis van de problemen kunnen liggen. Besef echter wel dat de werking van het ene item kan afhangen van andere onderdelen. We geven één voorbeeld: aangezien de Windows Firewall steunt op WMI, kan het nuttig zijn eerst de optie Repair WMI uit te voeren en daarna pas Repair Windows Firewall. Nuttig om weten: Windows Repair houdt een logbestand van alle uitgevoerde operaties bij. Via de optie Settings bepaal je waar precies dat logbestand terecht komt.

Het repareren van items: eigenlijk een kwestie van vinkjes plaatsen.

Voor meer voorbeelden kun je op de site van de makers terecht. Dit is geen programma waar je zonder reden zomaar wat mee experimenteert, maar voor lastige gevallen kan het een godsgeschenk zijn.

1 Reactie(s) op: Windows Repair - Pitstop voor Windows

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juli 2016 13:08 Anoniem
  Een gewaarschuwd mens telt voor 2, dus geëxperimenteerd. Was geen goed plan. Had ook de systeemvariabelen aan laten passen, dmv de te skippen opties. Resultaat: verdwenen pictogrammen. Wel tekst geen plaatjes. Backup van het register..? Tja.., nou ja.., in elk geval alles weer opnieuw geïnstalleerd wat op zich zelf ook weer lekker fris is. In die zin werkte het dus prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.