Windows sneller laten opstarten

Door: ignace-de-groot | 12 maart 2014 08:30

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Wellicht heb je het weleens gemerkt: na een nieuwe installatie start Windows meestal opvallend sneller op dan wanneer je de pc al een tijdlang gebruikt. Windows opnieuw installeren is een ingrijpende oplossing. Het opstartproces laat zich gelukkig ook met minder drastische technieken optimaliseren.

Dat een computersysteem tussen het indrukken van de startknop en het verschijnen van het bureaublad druk bezig is met allerlei essentiële taken, zal veel gebruikers wellicht matig boeien. Immers, het belangrijkste is dat het opstartproces (ook wel bootproces) zo min mogelijk tijd in beslag neemt.

Echter, hoe beter je weet wat er allemaal gebeurt, des te doordachter je in dat proces kunt ingrijpen om het sneller of stabieler te laten verlopen. Opstartoptimalisatie dus.

01 Opstarttijd meten

Om te weten hoeveel tijd je met dergelijke ingrepen bespaart, kun je natuurlijk telkens de duur van het opstartproces met een stopwatch meten. Of je maakt het je gemakkelijk en installeert een gratis tool als BootRacer. Die legt precies vast hoelang het opstarten duurt.

BootRacer deelt dit proces in vier opeenvolgende fases op: Pre-boot, Windows Boot, Password Timeout en Desktop. De eerste fase (Pre-boot) speelt zich vooral op BIOS-niveau af en kan niet door Bootracer worden gemeten. Met de derde fase (Password Timeout) houdt Bootracer bewust geen rekening: tijdens deze fase wacht Windows op het invoeren van je wachtwoord.

Het is mogelijk deze wachttijd compleet uit te schakelen: open het venster van Gebruikersaccounts via het commando control userpasswords2 (XP) of netplwiz (Windows 7/8) en verwijder het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Dat kan handig zijn als je de enige gebruiker bent, maar brengt wel beveiligingsrisico's met zich mee.

Meten is weten: hoelang duurt het opstarten?

De overige twee fases laat Bootracer wél meetellen voor het berekenen van de opstarttijd: enerzijds de systeeminitialisatie die vooral bestaat uit het laden van stuurprogramma's en het opstarten van services (Windows Boot), anderzijds het voorbereiden van het bureaublad en het uitvoeren van programma's die automatisch mee opstarten (Desktop).

Overigens is deze voorstelling een vereenvoudiging van het opstartproces: de werkelijkheid blijkt wat complexer, zoals we verder zullen zien.

Ben je de enige gebruiker, dan kun je Windows ook laten doorstarten zonder inloggegevens in te voeren.

02 Mee-eters beperken (1)

We focussen ons eerst op de ingrepen die doorgaans het meeste tijdwinst opleveren tijdens het opstarten van het systeem: het uitschakelen van niet-noodzakelijke services en van overbodige programma's. We beginnen bij de laatste. Die brengt Windows zelf mooi in kaart: in Windows XP/7 zorgt het programma Systeemconfiguratie daarvoor (voer het commando msconfig uit vanuit het Windows-startvenster), in Windows 8 klop je aan bij het Windows Taakbeheer (druk op Ctrl+Shift+Esc).

In beide gevallen open je vervolgens het tabblad Opstarten: je krijgt nu de programma's te zien die standaard opstarten samen met Windows. In Windows 8 vertelt de kolom Invloed op opstarten je bovendien hoeveel impact elk programma ongeveer heeft op de duur van het opstartproces. Programma's die je niet (langer) nodig acht, schakel je eenvoudigweg uit door het vinkje te verwijderen (Windows XP/7) of via het contextmenu (Windows 8).

Mocht je achteraf toch op je beslissing willen terugkomen: het vinkje terugplaatsen of Inschakelen kiezen in het contextmenu is snel gebeurd.

Niet alle programma's hoeven standaard met Windows mee op te starten.

03 Mee-eters beperken (2)

De grote vraag is natuurlijk: welke items zijn wenselijk en welke zet je beter op non-actief? We kunnen ons voorstellen dat dit niet altijd even duidelijk is. Door online even te zoeken naar de naam van het item, ben je meestal al een heel eind op weg. Bij voorkeur raadpleeg je hierbij meerdere bronnen. Je kunt ook rechtstreeks surfen naar sites als shouldiblockit.com, iamnotageek.com of ct.link.ctw.nl/plb waar je telkens gericht kunt zoeken.

Bij merkcomputers waarop Windows is voorgeïnstalleerd, wordt frequent ook allerlei extra software vooraf geïnstalleerd. Ook deze zogeheten bloatware kan het opstartproces sterk vertragen. De gratis tool PC Decrapifier is er specifiek op gericht dergelijke overtollige programma's van je systeem te verwijderen. Ga je hiermee aan de slag, dan kies je veiligheidshalve wel eerst voor Create Restore Point.

Sommige sites bevatten een uitgebreide bibliotheek met informatie over programma's die standaard opstarten.

04 Services beperken (1)

Wanneer je in de Systeemconfiguratie (msconfig) het tabblad Services opent (en dat geldt ook voor Windows 8 in het Taakbeheer) dan merk je in de kolom Status dat ook heel wat services op de achtergrond actief zijn.

Overbodige services uitschakelen zorgt niet alleen voor een kortere opstarttijd, er worden ook minder systeembronnen aangesproken. Meer nog dan bij externe programma's is het deactiveren van services een delicate operatie. Immers, wanneer je de verkeerde services uitschakelt kan Windows of bepaalde software instabiel worden. Onderaan het tabblad Services kun je alvast een vinkje plaatsen bij Alle Microsoft-services verbergen: de kans is namelijk klein dat je één van die services wil uitschakelen.

Het volstaat weliswaar om een vinkje te plaatsen naast een gewraakte service, maar eigenlijk is msconfig hiervoor niet het aangewezen programma. Je opent hiervoor beter het ingebouwde servicebeheer.

De Systeemconfiguratie is zeker niet de beste tool voor servicebeheer.

05 Services beperken (2)

De module voor servicebeheer bereik je door services.msc in het startmenu van Windows (XP/7) of in het startscherm van Windows 8 in te tikken. In deze module krijg je niet alleen meer services te zien, je krijgt bovendien een beschrijving van elke service.

Om een service (tijdelijk) op non-actief te zetten open je het contextmenu (rechtermuisknop), kies je Eigenschappen en stel je het Opstarttype in op Uitgeschakeld. Merk op dat je hier ook Automatisch (vertraagd starten) kunt kiezen: de service wordt dan pas opgestart nadat het bureaublad is verschenen, standaard twee minuten na het opstarten van de laatste automatische service. Hierdoor heeft de service niet langer impact op de eigenlijke opstartprestaties. Windows Update is bijvoorbeeld een service die standaard vertraagd opstart.

Open hier zeker ook het tabblad Afhankelijkheden: je ziet dan welke andere services desgewenst van de (goede werking van de) geselecteerde service afhangen, zodat je niet ongewild ook die services uitschakelt.

Twijfel je alsnog welke services je al dan niet veilig kunt uitzetten, dan kun je altijd nog terecht op het web. Bezoek voor Windows XP dit adres en voor Windows 7 kun je hier terecht op. Dezelfde site bevat ook uitgebreide aanbevelingen voor Windows 8 en voor Windows 8.1.

Eventueel laat je de service wat later opstarten, zodat die de eigenlijke opstarttijd niet beïnvloedt.

5 Reactie(s) op: Windows sneller laten opstarten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 maart 2014 11:08 Anoniem
  De speedup button, stuurt je naar een geinfecteerde website!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 12:49 Anoniem
  Je PC opstarten? Dat is alleen nodig als je hem afgesloten hebt, maar waarom zou je dat doen? Dat is alleen nodig bij een update of problemen.
  Ik zet hem altijd in sluimerstand. Wat energieverbruik betreft is dat identiek aan uitgeschakeld. Al sinds XP is het niet meer nodig om elke dag af te sluiten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 14:14 Anoniem
  sluimerstand identiek aan uitgeschakeld? Dacht het niet! Er is altijd nog wat nodig om de computer in sluimerstand te houden..
  Niettemin.. pc sneller opstarten? Download een programmaatje waarmee je automatisch inlogt EN daarna automatisch vergrendeld. Dan kun je gewoon alles opstarten in de achtergrond, automatische processen draaien, etc. terwijl je zelf een kop koffie gaat halen….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 18:57 Anoniem
  Zet gewoon een SSD schijf en je pc start op in 20-30 seconden. Hier Xp start op in 30sec en dat moet bij W7-8 nog sneller zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2014 11:49 Anoniem
  Als je de snelheid van een SSD wilt optimaliseren (voor XP, Vista of Win 7) zou ik even volgende lezen:
  http://nl.hardware.info/reviews/1635/workshop-tune-je-ssd!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.