Laat Windows sneller opstarten met StartUpBooster

Door: robbin-ooijevaar | 08 april 2015 11:54

How To

Tijdens het opstarten van je computer worden allerlei programma's gestart. Sommige daarvan zijn essentieel; andere kun je missen. In dit artikel gaan we het opstartproces versnellen met StartUpBooster.

Stap 1: Liever handmatig

Er zijn diverse manieren om het opstartproces te optimaliseren. StartUpBooster houdt het eenvoudig en laat je onderdelen aan- of uitschakelen. Download de software en installeer hem. Na de start voert het programma automatisch een controle uit. Onder in beeld zie je hoeveel items je kunt aanpassen. Als je iets verwijdert uit je opstartproces, houdt dit niet in dat je het programma niet meer kunt gebruiken. Schakel je bijvoorbeeld Skype uit, dan wordt deze niet meer automatisch gestart, maar kun je er nog wel mee werken door Skype zelf op te starten. Lees ook: 19 gouden tips voor Windows 8.1.

Optimaliseer je opstartproces, zodat Windows sneller opstart.

Stap 2: Weet wat je doet

De onderdelen die je met StartUpBooster kunt uitschakelen, vind je terug bij Startup en Service. Dit laatste onderdeel is bedoeld voor experts en kun je uit veiligheidsoverwegingen beter negeren. Hier worden mogelijk essentiële onderdelen van programma's en Windows geladen.

Voordat je iets aanpast, moet je weten waarom een onderdeel aanwezig is en waarvoor het dient. Dit kun je vaak afleiden uit de programmanaam. Als de naam van je printerfabrikant in een opstartitem staat, kun je ervan uitgaan dat het iets met je printer heeft te maken. Lees je het woordje update? Dan betreft het een programma om andere software automatisch bij te werken naar de meest recente versie.

Waarvoor dient een programma en vind je het nodig dat het automatisch opstart met Windows?

Stap 3: Optimaliseren

Bekijk de lijst bij Startup en schakel de onderdelen uit die je niet langer automatisch wilt starten. Dit doe je door op enable/disable te klikken. Herken je een onderdeel niet? Zoek het op in Google voordat je het uitschakelt.

Herstart je computer en controleer of je profijt trekt uit de optimalisatie van je opstartproces. Een fout kun je eenvoudig herstellen via het tabblad Restore. Geef aan welke wijzigingen je wilt terugzetten en bevestig dit met Restore.

Verwijder onderdelen nooit, maar schakel ze uit. Zo kun je aanpassingen ook weer ongedaan maken.

Voor hulpprogramma's als StartUpBooster geldt altijd een algemene waarschuwing: verander nooit instellingen die je niet kent of niet ongedaan kunt maken.

1 Reactie(s) op: Laat Windows sneller opstarten met StartUpBooster

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 april 2015 23:45 Anoniem
  Deze functionaliteit zit ook ingebakken in CCleaner bij de Tools.
  Je kan daar allerlei soorten programma's die starten bij het booten uitschakelen / weer inschakelen.
  Als extraatje is dat niet alleen mogelijk voor het booten, maar ook bij het opstarten van je browser(s), je kan dan zeer handig allerlei overbodige plugins uitzetten / weer aanzetten.
  Kortom er is geen extra programma nodig naast CCleaner… :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.