Windows Store zit vol met apps van oplichters

Door: rene-schoemaker | 19 augustus 2014 11:55

Apps & Software

De Windows Store, de appstore van Windows 8.1 en Windows RT 8.1, bevat talloze nep-apps die gebruikers geld uit de zak kloppen voor niks, zegt website How to Geek na een eigen onderzoek.

Volgens een empirisch onderzoek van website How to Geek zit de Windows Store, waar je apps kan downloaden die werken op Windows 8, vol met apps van oplichters. Als voorbeeld noemt de site het fikse aantal apps die VLC beloven, waarvan er slechts 1 de officiële app is en de rest meuk. De meeste zijn tegen een prijs van 2 tot 8 dollar te koop en hebben vervolgens slechts een downloadlink naar de verder gratis VLC.

Nepversies van Flash Player, Minecraft, WeChat

VLC is als voorbeeld genomen omdat daar de oplichterstruc zo apert duidelijk is. Maar verder graven laat nog meer zien, meldt How to Geek. Zoeken op iTunes of Firefox levert hetzelfde resultaat op. Daarnaast zijn er betaalde nepversies van Adobe Flash Player, Candy Crush Saga, WeChat, WhatsApp, Minecraft, Spotify, Google Hangouts en veel meer.

Soms zijn de verschillen moeilijk te zien, omdat onder meer hetzelfde logo wordt gebruikt. Her en der zijn er bij reviews van apps dan ook klachten van boze consumenten te lezen, die niet kregen waarvoor ze hebben betaald.

Microsoft wordt erop aangekeken

How to Geek gaat vervolgens tekeer tegen de integratie van de app-winkel met de zoekfunctie op de desktop omdat een zoekopdracht niet alleen je al geïnstalleerde programma oplevert, maar ook de eerder genoemde meuk uit de winkel.

Microsoft wordt door de schrijver van het artikel op How to Geek aangewezen als grootste schuldige, doordat het kwantiteit over kwaliteit zou verkiezen, en mensen in dienst heeft die die apps blijkbaar hebben getest en goedgekeurd. Webwereld heeft Microsoft gisteren om een reactie gevraagd, maar nog geen inhoudelijke reactie gekregen.

1 Reactie(s) op: Windows Store zit vol met apps van oplichters

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 augustus 2014 22:21 Anoniem
    Nou, we leven immer in een wereld waar er de chaos heerst van kwantiteit. Ik kan het weten want zit er met mijn neus in en laat me zeggen dat de meeste weinig kwaliteit hebben want deze zijn veel te prijzig voor de meeste onder ons en dan nog ontbreekt het er soms aan. Het probleem is dat het allemaal om geld en winst draait en zolang dit dogma heerst kan je 'echte' (=ook duurzame) kwaliteit wel vergeten want er wordt veel te snel over iets gedacht en zo ook uitgevoerd en zo leven we in één grote rommelmarkt opgetrokken in wereldschaal. In plaats van concurrentie moet er samenwerking komen en dan pas is pas echte kwaliteit mogelijk en zullen de technische snufjes ook beter met elkaar kunnen samenwerken zonder enig geprul van onze kant.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.